Lectură de 6 minute

21 Dec 2020 - Interviuri și Analize

Cum să faci cumpărături de Crăciun în siguranță pe timp de pandemie: sfaturi de respectat și norme obligatorii

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Cu doar câteva zile până la venirea Crăciunului de anul acesta, foarte mulți dintre noi încă mai avem, cel mai probabil, multe lucruri de cumpărat. Fie că este vorba despre decorațiuni, despre alimente sau cadouri pentru cei dragi, trebuie să alocăm timp pentru această activitate. Înainte de a pleca cu lista la cumpărături, ar trebui să ne așteptăm la aglomerări prin magazine și centrele comerciale. De când pandemia a schimbat viețile multora dintre noi în 2020, ne așteptăm ca și achizițiile de final de an să fie complicate. Iată câteva sfaturi de care să ții cont anul acesta la sesiunile de shopping pentru a fi în siguranță.

Anul 2020 a însemnat multe schimbări în industria de retail, iar pandemia a venit la pachet cu multe concedieri, cu închideri de magazine și cu schimbarea comportamentului cumpărătorului. Cert este că magazinele sunt oricum aglomerate în mod normal, indiferent de perioada din an. Dar anul acesta ar trebui să evităm astfel de situații ținând cont de faptul că pandemia Covid-19 încă este o problemă. Magazinele și centrele comerciale au implementat deja măsurile necesare pentru protejarea clienților, dar sunt încă alte câteva lucruri de făcut dacă doriți să faceți cumpărături în siguranță de Crăciun. Iată mai jos câteva precauții de adoptat în acest sezon festiv, pentru sănătatea tuturor.

Consultă programul magazinelor și orarul centrelor comerciale de Crăciun și Revelion 2020-2021.

Cumpărături sigure: urmărește anunțurile autorităților

Direcția de Sănătate Publică se ocupă să gestioneze criza pandemiei cât mai eficient, oferind sfaturi concrete despre protejare. Punctual, pentru fiecare județ există diverse norme implementate, obligatorii de altfel. Cel mai important, în această perioadă, este să existe informații despre evoluția pandemiei pentru a știi cum trebuie procedat în continuare când vine vorba de shopping vs restricții.

În această listă de ce putem face fiecare dintre noi intră obligativitatea de a păstra distanța minimă de 1,5 metri între persoane, să ne igienizăm mâinile regulat, să nu ne atingă ochii, nasul și gura fără a ne fi spălat pe mâini și să rămânem acasă dacă sunt prezentăm simptome specifice. Cel mai important este să purtăm masca și în spațiile închise, și în cele deschise.

Fă cumpărături în proximitate sau online

Cumpărăturile pentru sărbătorile de iarnă, mai ales în acest an pandemic, ar trebui să însemne luarea în considerare a opțiunilor din apropierea casei. Astfel, se poate ajunge și la magazinele de cartier, din proximitatea locuinței, pentru aprovizionarea cu cele necesare, susținând astfel și micile afaceri. Odată cu acest lucru, sunt șanse reduse să se formeze grupuri mari de persoane adunate pe o suprafață mică și nu va trebui nici să se apeleze la mijlocul de transport în comun.

O altă variantă pentru a face shopping safe de Crăciun - și care presupune să economisești și timp - este varianta de a comanda online și a de a-ți fi livrate produsele la domiciliu. Foarte multe magazine s-au orientat către comerțul electronic odată cu lockdown-ul din primăvară. Astfel retailerii au pus la dispoziția celor interesați platforme online de unde se pot alege produsele dorite, iar acestea să fie livrate direct acasă. Astfel se va limita expunerea la zonele publice atunci când se fac cumpărături. Noi am pregătit aici o listă cu aplicații și magazine de unde se poate comanda mâncare și alte produse pentru livrare acasă.

De asemenea, specific pentru sărbătorile de iarnă, am găsit mai mulți producători locali de unde poți comanda produse tradiționale, cozonaci și alte dulciuri de Crăciun sau chiar legume și fructe cu livrare la domiciliu. Am făcut și o listă cu mici producători locali de unde poți comanda produse sustenabile sau handmade, și deși probabil ai cumpărat cadourile de Crăciun, aruncă o privire pe recomandările noastre.

Citeste si:
C&A vrea să se extindă cu magazine mai mici în centrele orașelor europene
C&A vrea să se extindă cu magazine mai mici în centrele orașelor europene

Dacă totuși trebuie să ajungi în magazine...

O variantă de "mijloc" între cumpărături online și cele offline este serviciul click&collect, foarte recomandat în această perioadă. Dacă cumva retailerii nu livrează în zona ta sau nu vrei sa plătești costurile de livrare, poți comanda produsele dorite și să te deplasezi în supermarket pentru a rdicia pachetul gata făcut.

Dacă totuși shoppingul online nu este varianta ideală pentru tine și este musai să ajungi într-un magazin alimentar, avem câteva recomandări pentru tine. Cumpărăturile trebuie făcute cât mai eficient, adică să nu pierzi timp printre rafturile magazinelor. În acest, poți face o listă cu lucrurile de care ai nevoie, pentru ca apoi articolele să fie grupate în funcție de locația în care se află în cadrul magazinului: alimente, cosmetice, igienă, etc. Se scurtează astfel perioada petrecută în magazin.

O alta metodă să te protejezi în magazine în această perioadă de sărbători este să optezi pentru plata cu cardul contactless. Cu cât contactul fizic este limitat față de casieri și terminalele de plată, cu atât cresc șansele să te ferești de zonele tranzitate de sute de oameni zilnic. Un astfel de card ar trebui să aibă un simbol pe el, care marchează plata contactless, dar dacă nu există această certitudine se poate consulta furnizorul bancar.

Alte recomdări pentru cumpături sigure de Crăciun țin de pregătirea potrivită și evitarea orelor de vârf. Ține cont însă că, odată cu limitarea numărului de persoane din magazine, trebuie să ai în vedere că s-ar putea ca la intrarea în magazine să se formeze cozi de așteptare, care trebuie respectate. Pentru a se preîntâmpina situațiile neplăcute când trebuie să stai în frig, ar trebui să iei în calcul o variantă de rezervă, o jacheta în plus sau să te îmbraci destul de gros cât pentru a-ți face așteptarea mai confortabilă.

Într-o perioadă când cel mai mult se lucrează remote de acasă, sunt șanse mari ca mulți să se poată duce oricând la cumpărături. Motiv pentru care poate ai prefera ca anul acesta să faci cumpărăturile de Crăciun dimineața, când numărul clienților este redus. În plus, ar fi de dorit să nu lași cumpărăturile pentru ultimele momente și să încerci să te organizezi cât mai devreme.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cum să faci cumpărături de Crăciun în siguranță pe timp de pandemie: sfaturi de respectat și norme obligatorii