Lectură de 7 minute

10 Dec 2020 - Interviuri și Analize

Cadouri de Crăciun de la micii producători locali: cum să surprinzi cu produse handmade sau sustenabile

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Perioada sărbătorilor de iarnă poate fi foarte ușor sinonimă cu goana după cadouri. Dacă este un lucru pe care pandemia din 2020 ne-a învățat, atunci este că vrem ca banii cheltuiți să fie investiți mai inteligent și mai bine, pe produse mai calitative. Astfel, anul acesta lucrurile pot fi mai ușoare dacă optezi pentru cadouri care mizează pe emoții, care promovează sustenabilitatea și care sprijină afacerile locale ale producătorilor autohtoni, care traversează o perioadă dificilă în prezent, fiind serioși afectați de pandemie.

Cadourile de Crăciun reprezintă o provocare, dar sunt extrem de multe opțiuni cu care îi poți surprinde pe cei dragi. Pe lângă multele branduri intens promovate, există producători locali care vin cu idei practice și care mizează pe sustenabilitate, dar și pe experiența consumatorului. Pandemia a afectat foarte mulți retaileri, mici sau mari, iar acum ar fi momentul când am putea să ne implicăm, efectiv, în a face o schimbare. Plus că, până la urmă, despre asta este vorba în preajma sărbătorilor de iarnă - despre a face bine.

Producătorii locali sunt destul de încercați de când pandemia a izbucnit. Echipa Retail.ro crede în cadourile care bucură, dar care fac și bine, așa că încurajăm achizițiile de produse românești. Pentru că susținem consumul local îți mai facem recomandări de producători locali de legume sau de magazine românești de modă. Altfel, credem că o listă de recomandări cu cadouri de la oameni care lucrează handmade cu dedicare și pricepere își va dovedi utilitatea în acest sezon.

Cadouri românești de sărbători de la producători locali

Deco Box

Deco Box este “o poveste de familie cu suflet românesc”, o idee de business care ar putea oferi alternative cadourilor clasice de Crăciun. Poți alege dintre diverse obiecte pictate manual și făcute din lemn reciclat. Fondatoarea Liliana Stoica a reușit să relanseze arta mozaicului reinterpretându-l într-un concept nou prin lemn şi culori vii. Găsești ceasuri de perete, tablouri 3D și diverse decorațiuni. Prețurile pornesc de la câțiva zeci de lei și pot ajunge la câteva sute. Pentru livrare se folosește o firmă de curierat, astfel că produsele pot fi trimise, în principiu, în orice localitate din țară, dar poți verifica aici detalii suplimentare.

MURI Chocolatier

Ciocolateria din Cluj-Napoca MURI Chocolatier promovează dulciurile artizanale și combină pasiunea pentru artă și ciocolată pentru a face creații și combinații aparte. Se poate alege dintre trufe de ciocolată lucrate manual, bomboane pictate manual, praline din ganacheuri special îmbăiate în ciocolată, specialități de ciocolată. Pentru colecția de Crăciun sunt produse special dedicate, iar în ceea ce privește comenzile trebuie să discuți cu cei responsabili pe WhatsApp și iți vor oferi toate detaliile. Poate te-ar convinge și faptul că termenul de consum al ciocolatei artizanale pregătită de aceștia este între 2-8 săptămâni.

CITEȘTE aici de unde poți comanda cozonaci online

Curandera

Curandera și-a început activitatea chiar în timpul pandemiei după o investiție de 15.000 de euro. Este un brand de bijuterii care a avut ca primă colecție de bijuterii din argint și aur inspirație de natură. Vestea bună este că se pot face comenzi direct din magazinul online - livrarea durează 3 zile (București, gratuită pentru comenzi de peste 400 de lei) sau 5 zile (restul țării, gratuită pentru comenzi mai mari de 450 de lei). Opțiunile includ inele, cercei, pandantive, brățări și altele, iar prețurile de achiziție sunt accesibile.

Citeste si:
Eveniment Profi, dedicat producătorilor locali: intrarea este gratuită
Eveniment Profi, dedicat producătorilor locali: intrarea este gratuită

Techir

Cosmetice naturale care au la bază resurse din lacul Techirghiol, adică oferta include produse de îngrijire și terapeutice îmbogățite cu apă salină și nămol sapropelic. Pentru Crăciun există o secțiune dedicată cu cadouri și găsești seturi complete cu diverse combinații, care includ cadouri festive cu creme, geluri de duș, săpunuri și altele. Prețurile încep de la 20 de lei și pot ajunge la puțin peste 100 de lei. Livrarea este gratuită pentru comenzi de peste 100 lei (excluzând km suplimentari) și se face între 1-5 zile de la plasarea comenzii - aici informații.

Melloncollie Ceramics

Obiecte din ceramică, unicat sau de serie mică, care pot fi clasificate și în colecția Merry Ceramics, adică special pentru sărbătorile de iarnă, dar sunt multe altele dintre care poți alege. În principiu este vorba despre cești, căni, farfurii, decorațiuni. Afacerea este susținută de doi artiști ceramici și un artist plastic. Pentru a comanda trebuie să completezi un formular, să menționezi numele obiectului dorit și cineva te va contacta ulterior.

Luminaria Handcrafted Home&Events

Magazinul online Luminaria Handcrafted Home&Events oferă transport prin intermediul serviciului de curierat intern, oriunde în ţară, la un tarif de 25 de lei. Pentru zonele care nu au acoperire, precum şi livrările în afara graniţelor României, se vor aplica costuri şi taxe suplimentare. Aici ai lumânări naturale în porţelanuri fine, dar și diverse accesorii și seturi cadou. Ofertele nu depășesc 100 de lei, așa că sigur vei găsi ceva care să placă celor dragi.

Atelier Bobar Timișoara

Accesorii diverse realizate manual prin tehnica macrameului dar și haine din bumbac reciclat - ceva mai interesant nu cred că am fi putut găsi. Se livrează în țară, dar și în afara României prin Poșta Română sau prin orice serviciu de curierat internațional (comenzile de peste 1000 lei au livrarea gratuită). Găsești și ornamente de Crăciun la set, gata de pus în brad - lucrate manual din fir de bumbac 100% reciclat.

Mitzoko

Un brand sustenabil, Mitzoko comercializează jucării textile și accesorii pentru copii, realizate din țesături antialergice din fibre naturale. Costurile exacte de livrare vor fi afișate de îndată ce vei indica localitatea unde dorești să fie livrat produsul. Produsele sunt organizate în secțiuni - accesorii, pachete cadou și decorațiuni.

Poemi

Poemi lucrează manual ceramica, iar produsele sunt realizate folosind tehnica „ridicare la mână”, fără a folosi roata olarului sau mulaje pentru turnare. Se folosesc doar mase ceramice rezistente şi durabile care devin impermeabile și fără glazură (este ecologică, fără conţinut de plumb). De Crăciun, ai o colecție interesantă de articole - set pentru ceai, figurine, căni. Taxa de transport prin curier este de 25 RON, dar dacă valoarea comenzii este mai mare de 250 RON, livrarea este gratuită.

Esențial Nouă

“Am pornit acest proiect din pasiune pentru o viață cât mai sănătoasă și minimalistă. Visăm la o lume în care vom lăsa în urmă ceva frumos și sustenabil, nu plastic și poluare.”, așa își descriu Diana și Răzvan, fondatorii Esențial Nouă, ideea de afacere. Dacă vrei să optezi pentru această variantă, atunci ar trebui să știi că aici găsești articole lucrate din lemn de plop, din bambus, cocos, oțel inoxidabil, bumbac sau sunt reutilizabile. De sărbători, poți opta pentru diverse chestii practice ușor biodegradabile. Pentru Bucuresti, transportul costă 13 lei, iar pentru restul localităților, tariful este de 16 lei - detalii suplimentare.

Virgin Green

Virgin Green este un proiect care crede în responsabilitatea socială. Se realizează produse pentru casă realizate exclusiv din sticlă reciclată și materiale organice. Pentru cadouri poți alege dintre lustre, pahare, lumânări parfumate. Se pot face comenzi online, există și o politică de returnare, dar credem că acest micuț atelier ar trebui să fie fix ce ai nevoie dacă pariezi pe sustenabilitate. Poți citi mai multe despre Upcycling in Bucovina.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cadouri de Crăciun de la micii producători locali: cum să surprinzi cu produse handmade sau sustenabile