Lectură de 6 minute

03 Apr 2024 - Interviuri și Analize

Cei mai activi retaileri de la începutul lui 2024: câte magazine au fost deschise în primul trimestru al anului 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Marile lanțuri de magazine, unele mai harnice decât altele, au continuat să deschidă și anul acesta noi unități în România. Iată care sunt comercianții cu cele mai multe magazine deschise în primul trimestru al anului 2024.

 

Sursa foto: unsplash.com

PROFI este rețeaua care deschide topul, inaugurând 7 magazine în luna martie 2024. Cu aceste deschideri, retailerul a ajuns la o rețea națională de 1.717 magazine. În prezent, Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Delhaize, lanțul de magazine cunoscut ca Mega Image în țară noastră, intenționează să preia Profi Rom Food S.R.L. și există numeroase nelămuriri legate de continuitatea brandului.

Retailerul a încheiat anul 2023 cu 28.000 de angajați în circa 1.711 magazine proprii și Partener prezente în 846 de localități urbane și rurale. Borna de 1400 de magazine Partener a fost atinsă în luna noiembrie a anului trecut.

Există parteneri care gestionează unul sau mai multe magazine. De la 15%, cât reprezentau aceste magazine în 2019, au ajuns, în 2023, să reprezinte 80%, cu o medie de creștere anuală de peste 300 noi magazine în parteneriat.

În primul trimestru al anului 2024, Kaufland a inaugurat nu mai puțin de 4 magazine: în Vișeu de Sus, județul Maramureș, Constanța, Zalău și București. Cel deschis în București, Kaufland Militari Residence se deosebește de celelalte magazine din țară prin faptul că este primul magazin construit din beton ecologic. ECOPact este un beton cu emisii scăzute de carbon și oferă 100% performanță, prin emisii de CO2 cu 30% mai mici în comparație cu betonul standard

Cu aceste deschideri, retailerul a ajuns la o rețea de 177 de hipermarketuri la nivel național și un total de 148.000 de angajați.

Câte magazine a deschis Mega Image în 2024? Am putea spune că pe toate, dar asta numai în cazul în care Consiliul Concurenței va aproba tranzacția prin care Delhaize intenționează să preia lanțul de magazine Profi. Dacă acest lucru se va întâmpla, Mega Image ar putea deveni cel mai mare retailer alimentar din România, judecând după numărul de magazine, cifra de afaceri, dar și după numărul de angajați, care ar putea fi dublate.

Anul acesta, Mega Image a deschis, în prima parte a anului, trei magazine: un magazin Mega Image și două magazine Shop&Go. Potrivit reprezentanților companiei, strategia din acest acest an este deschiderea și remodelarea a cât mai magazine, astfel in primul trimestru au trecut prin acest proces de remodelare zece magazine Mega Image. Retailerul a demarat un amplu proces de reamenajare și modernizare a magazinelor și depozitelor, care a atins deja suma de 25 de milioane de euro.

Citeste si:
Programul Carrefour de Paște: în ce zile vor fi deschise magazinele
Programul Carrefour de Paște: în ce zile vor fi deschise magazinele

Investiția face parte dintr-un proces amplu, care va continua și în următorii ani, pentru a consolida măsurile de siguranță.

Până la acest moment, deja 140 de unități au fost reamenajate, cu investiții majore, concretizate în echipamente noi, în procese automatizate care să monitorizeze în mod continuu activitatea operațională a fiecărei unități, cât și în instruirea personalului.

Cum spune proverbul, unde Dumnezeu a dat, tot Dumnezeu a și luat, la fel și în cazul celor de la Carrefour, care au încheiat primul trimestru al anului 2024 cu închideri în loc de deschideri. Retailerul, care a preluat în 2023 lanțul de magazine Cora, a anunțat închiderea a patru din cele nouă magazine de proximitate Cora Urban.

Cu toate acestea, în primul trimestru din 2024, Carrefour a deschis două magazine Carrefour Express în format de franciză. Unul pe Șoseaua București-Urziceni 160, în Afumați, iar celălalt pe strada Zagazului nr. 13-19, în București.

De asemenea, în aprilie 2024, retailerul va deschide un magazin de mari dimensiuni în Pitești, în Argeș Mall.

Ținând cont de preluarea Cora, retailerul Carrefour precizează că 2024 va fi anul în care se va concentra pe consolidare, fortificare și integrare operațională, cu accent pe fuziunea operațiunilor și a echipelor Cora.

Odată cu achiziția operațiunilor Romania Hypermarche, Carrefour a atins cifra de peste 430 de magazine, în 113 orașe din țară, și are peste 17.000 de angajați.

PENNY a deschis primul magazin din 2024 în municipiul Moinești, pe Strada Atelierelor nr. 6 din județul Bacău, în data de 28 februarie.

Rețeaua deține patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda, Bacău și Filiași.

În prezent, PENNY a atins cifra de 377 magazine la nivel național și are o echipă formată din peste 6.500 de angajați.

Primul Lidl deschis anul acesta a fost la Zalău, județul Sălaj, pe data de 22 ianuarie și situat pe Bulevardul Mihai Viteazu, Nr. 91 A. Aceasta este, totodată, și singura unitate deschisă în primul trimestru al anului. Retailerul are peste 10.500 de angajați, în România, și peste 300 de magazine deschise și 6 centre logistice.

Auchan nu a deschis, momentan, niciun magazin în primul trimestru al anului 2024.

Cu toate acestea, Auchan, prin rețeaua de proximitate MyAuchan, este prezent la nivel național cu aproape 400 de magazine, intenționând să se extindă.

Nu putem omite nici rețeaua de retail local. Magazine DIANA a inaugurat o unitate în Budeasa Mare, str. Budeasa Mare, nr. 110 și este cel de al șaptelea magazin din județul Argeș. Suprafața de vânzare este de aproximativ 250 de metri pătrați. Oferta cu care se adresează clienților cuprinde 6000 de articole.

Rețeaua de retail local Magazine Diana vrea să deschidă 10 - 15 unități, în 2024, marcând anul trecut pragul de 78 de magazine. Reprezentanții lanțului de retail local au descris 2023 ca fiind un an dinamic: au fost deschise șapte magazine noi, dintre care șase Magazine DIANA și unul Pescăria Magic, în județele Argeș, Gorj și Vâlcea. Concomitent cu extinderea prezenței, au fost finalizate trei proiecte de remodelare, în județele Vâlcea și Dâmbovița.

Și rețeaua locală de retail La Cocoș se extinde, în Brașov, de data aceasta, unde a deschis al 4-lea hipermarket din țară, într-o tranzacție intermediată de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Noul magazin va ocupa o suprafață de aproximativ 10.000 metri pătrați în complexul comercial Brintex-Brașov, situat în cartierul Bartolomeu.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cei mai activi retaileri de la începutul lui 2024: câte magazine au fost deschise în primul trimestru al anului