Lectură de 3 minute

29 Apr 2024 - Interviuri și Analize

Românii care vor plăti cel mai puțin pentru un ou de Paște: topul pe județe 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Voi știți cât costă un ou în orașul vostru? Recent, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat Buletinul Statistic de Preţuri numărul 2 din 2024, unde sunt afișate liste cu prețuri medii ale produselor vândute în piețele agroalimentare din toată țara. Iată ce preț are un ou de găină în fiecare municipiu de județ și în ce orașe se găsesc cele mai mici prețuri.   

 

Sursa foto: Unsplash

Ultimii ani au pus presiune pe buzunarele românilor, în 2023, prețul mediu pentru un cofraj de ouă ajunsese undeva la 45 de lei. Anul acesta, am putea plăti până la 55 de lei pentru un cofraj, în funcție de mărimea lor și de calitatea producției.

Iată în ce orașe se găsesc cele mai ieftine ouă de găină anul acesta:

Ouăle cele mai ieftine le vor cumpăra românii din Călărași și Sfântul Gheorghe. În aceste două municipii prețul mediu al acestui produs este de 1 leu. Le urmează îndeaproape Piteștiul, unde, potrivit buletinului statistic, prețul este de 1,28 lei.

Următorele orașe continuă în trend ascendent lista prețurilor mici, acestea sunt: Targoviste, cu 1,30 lei, Slobozia cu 1,33 lei, fiind urmate de Brăila, Cluj Napoca și Botoșani unde un ou costă între 1,40 de lei și 1,43 de lei.

Orașele Buzău, Constanța și Giurgiu, printre alte câteva orașe, practică cel mai comun preț mediu pentru un ou: 1,50 de lei.

Printre orașele unde se găsesc cele mai scumpe ouă se numără Bacău, Baia Mare, Suceava, Craiova, Tulcea și Vaslui, care vor plăti 2,00 lei pentru un ou de Paște. Însă cele mai scumpe ouă de găină le vor cumpăra în acest an Focșănenii, care vor plăti 2,50 de lei.

Sursa foto: INS

Citeste si:
Amenzi ANPC la comercianții de fructe și legume: ce nereguli au fost identificate de inspectori
Amenzi ANPC la comercianții de fructe și legume: ce nereguli au fost identificate de inspectori

Notă: pentru București și Miercurea Ciuc nu au fost date disponibile.

Cum recunoaștem un ou de calitate?

În general, calitatea ouălor pe care le cumpărăm depinde de modul în care sunt crescute găinile. În acest sens, prima cifră din inscripțiile pe care le găsim pe ouă este cea mai importantă. Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pe piețele românești există patru categorii de ouă.

  • Cifra zero la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la găini crescute ecologic, în spații largi în care nu sunt folosite cuști. Acestea nu sunt hrănite cu furaje ce conțin aditivi sau coloranți sintetici, ci mănâncă iarbă care nu a fost tratată. Ouăle din această categorie sunt cele mai bune.
  • Cifra unu la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la găini crescute în aer liber. Aceste păsări se bucură de un spațiu de minimum 4 metri pătrați și au acces la suprafețe mari în aer liber, acoperite de verdeață și vegetație. Din păcate, însă, hrana acestor găini nu este certificată ecologic.
  • Cifra doi la începutul codului de pe ouă indică faptul că acestea sunt de la găini crescute la sol, în hale. Înaripatele nu au parte deloc de lumină naturală și există riscul ca în acest mediu să apară canibalismul între păsări. Codul de pe ouă care începe cu cifra doi indică faptul că acestea pot fi consumate, dar nu se recomandă pentru alimentația copiilor.
  • Cifra trei la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la păsări crescute în baterii. Aceste găini trăiesc în condiții de stres constant, în cuști suprapuse, de mici dimensiuni. Păsările nu văd lumina zilei niciodată, iar alimentația lor conține medicamente și furaje modificate genetic.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Românii care vor plăti cel mai puțin pentru un ou de Paște: topul pe județe