Lectură de 3 minute

15 Mai 2024 - Știri și Noutăți

Grecii de la Jumbo au planuri de investiții în proprietăți imobiliare din România. Când se deschide Jumbo Mall din Liberty Center

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Retailerul grec Jumbo a cumpărat centrul comercial Liberty Center din Capitală în vara anului 2023, printr-o tranzacție ce poate fi descrisă ca o „înțelegere între greci”. Până la sfârșitul acestui an, se preconizează că vor fi operaționale un hipermagazin Jumbo în Timișoara și încă unul în București, mai precis cel din incinta Liberty Center. Potrivit presei elene, grecii plănuiesc mai multe achiziții de bunuri imobiliare în România. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Investiții în proprietăți imobiliare

În mai 2023, filiala română a grupului a achiziționat proprietatea închiriată din Timișoara, pentru suma de 9 milioane de euro, în timp ce în următoarea lună Jumbo Trading LTD a achiziționat 100% din acțiunile Nivamo Properties Limited, o companie a cărei activitate principală este deținerea de proprietăți imobiliare în Paphos, pentru 12 milioane de euro plătibile în 10 tranșe egale.

În cursul ultimului exercițiu financiar, Jumbo a procedat la achiziționarea unei companii active pe piața imobiliară din Cipru. De altfel, șeful grupului își exprimase interesul pentru achiziția de bunuri imobiliare în februarie anul trecut, în marja adunării generale extraordinare, avertizând asupra creșterii CAPEX în 2024, care va fi direcționată în principal către achiziția de magazine și infrastructură, în timp ce planurile acționarului cheie, Apostolos Vakakis, includ achiziția de bunuri imobiliare, în principal în România și Cipru, o mișcare favorizată de lichiditatea ridicată a Jumbo, notează mononews.gr.

De asemenea, în Oradea, a început deja să funcționeze, începând cu luna aprilie, un nou hipermagazin, al doilea JUMBO din oraș.

Până la sfârșitul anului 2024, se așteaptă să funcționeze:

  • un hipermagazin cu capital privat în Nicosia (Cipru);
  • un hipermagazin cu capital privat în Timișoara (România);
  • un hipermagazin proprietate privată în București (România);
  • reinaugurarea magazinului din Larissa (Grecia);

Ce planuri ar avea Jumbo în Liberty Center

Liberty Center Mall este de ani buni un activ imobiliar neperformant, așa că achiziția de către retailerul Jumbo este una interesantă.

Potrivit surselor wall-street.ro, unul dintre planurile companiei elene și probabil cel pe care îl va urma cel mai aproape, este acela de a deschide un magazin Jumbo la etajul 1 al centrului comercial.

Auchan, actualul chiriaș de la parterul mall-ului, va rămâne în continuare supermarketul ancoră al centrului, la fel și chiriașii din zona de entertainment, cum ar fi Happy Cinema.

Nu este primul mall pe care Jumbo îl cumpără în România

Achiziția Liberty Center Mall nu este prima de acest fel în România a companiei grecești. Jumbo a achiziționat în 2018 primul mall din Brașov, Macro Mall, pentru 4 milioane de euro, pe care l-a transformat în magazin Jumbo.

Citeste si:
Bolt Food marchează al nouălea oraș pe harta României: compania intră în Oradea
Bolt Food marchează al nouălea oraș pe harta României: compania intră în Oradea

Vânzările din rețea, precum și cele din magazinul online (www.e-jumbo.ro) au crescut cu aproximativ +14% în martie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. În general, vânzările din România pentru primul trimestru al anului 2024 sunt în creștere cu aproximativ +13% față de anul precedent, în primul trimestru al anului 2024.

La 31 decembrie 2023, Jumbo Group avea 85 de magazine, dintre care 53 în Grecia, 5 în Cipru, 10 în Bulgaria și 17 în România. Grupul are și magazin online în Grecia, Cipru și România. Prin parteneriate, Grupul este prezent în 7 țări (Albania, Kosovo, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia, Muntenegru, Serbia, Muntenegru și Israel) cu 36 de magazine sub brandul JUMBO.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Grecii de la Jumbo au planuri de investiții în proprietăți imobiliare din România. Când se deschide Jumbo Mall din Liberty Center