Lectură de 4 minute

26 Mai 2022 - Interviuri și Analize

Farmec vrea ajutor de stat pentru relocarea fabricii, dar nu este eligibilă: „Putem crește producția și exporturile. Guvernul să mai dea bani și la companii românești, nu numai la multinaționale”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Producătorul român de cosmetice Farmec, din Cluj, vrea să relocheze fabrica din centrul orașului în afara acestuia, pe un teren propriu și să își modernizeze liniile de producție, ceea ce ar genera o creștere a producției și a exporturilor. Investiția se ridică la 25 de milioane de euro, iar pentru o parte din această sumă vrea să beneficieze de ajutor de stat, însă nu este eligibilă, potrivit normelor stabilite. Compania va începe, însă, să strângă aprobările pentru proiect și în cel târziu patru ani s-ar putea muta.

Farmec a amânat deja cu un an relocarea fabricii în afara Clujului, din cauza impactului pe care războiul din Ucraina și creșterile de costuri pe toate planurile le-au avut asupra companiei.

„Războiul acesta ne-a dat peste cap pe toți și nu este nici o companie din România sau din Europa care să meargă pe idei de investiții substanțiale, din cauza vremurilor. Dacă nu ar fi fost acest război, am fi demarat (relocarea fabricii – n.r.). De câțiva ani vrem să începem să implementăm, a suferit o amânare de un an de zile și îl vom demara, dar să se termine acest război. Începem cu aprobările de proiecte, partea de proiectare este foarte importantă și odată obținute toate aprobările necesare, putem să demaram relocarea. Avem în Cluj un teren al nostru de ani de zile și este un lucru foarte bun. Noi îi zicem relocare. Unii de la Guvern se fac că pricep, alții se fac că nu pricep. În doi-trei-patru ani, poate facem relocarea”, a explicat Mircea Turdean, directorul general al Farmec în cadrul unei discuții cu presa.

Farmec nu este eligibilă pentru ajutor de stat

În prezent, Farmec are fabrica în centrul orașului, liniile de producție ale cosmeticelor fiind dezvoltate pe verticală, la diferite etaje, pe un teren de aproape trei hectare. Planul este ca viitoarea construcție, care se va realiza pe un teren de circa șase hectare, să aibă liniile de producție pe orizontală și să fie utilată cu echipamente moderne care vor crește producția de la 5.000 de bucăți pe schimb, la 25.000 de bucăți.

„Am avut discuții cu guvernanții să ne ajute în acest proiect de relocare, cu ajutor de stat, că e și normal să mai dea bani la companii românești, nu numai la multinaționale. Noi ne dorim să creștem în următorii ani și prin relocare să ne dublăm capacitățile de producție și să creștem pe export”, a precizat Turdean.

În prezent, exportul reprezintă circa 5% din vânzările Farmec, care se realizează în 55-60 de țări. Recent, Farmec și-a listat produsele și pe site-urile Amazon din Italia, Spania și Marea Britanie. Compania vrea ca în următorii ani să ducă exportul la 10%, 15%, respectiv 20%.

25 milioane euro, investiția în relocarea și modernizarea fabricii

Întrebat dacă a depus cererea pentru ajutor de stat, Turdean a menționat că a vrut să depună, dar compania nu este eligibilă, pentru că nu îndeplinește mai multe criterii, precum crearea de locuri noi de muncă sau realizarea de investiții de peste 100 de milioane de euro.

„Faceți un calcul și vedeți câte firme se califică la investiții de peste 100 de milioane de euro. E clar că sunt HG (hotărâri de guvern – n.r.) care sunt cu dedicație. În plus, industria chimică, industria cosmetică nu prea figurează la ajutor de stat. Vrem să se creeze oportunități prin care și operațiuni cum vrem noi să facem să poată fi eligibile. Noi preconizăm că operațiunea respectivă, de relocare și retehnologizare, să fie circa 25 de milioane de euro. Relocarea înseamnă, de obicei, circa 50% din suma totală”, a declarat Mircea Turdean, directorul general al Farmec în cadrul unei discuții cu presa.

Citeste si:
Farmec a inaugurat încă un magazin. Câte unități vrea să deschidă până la finalul anului
Farmec a inaugurat încă un magazin. Câte unități vrea să deschidă până la finalul anului

Producătorul italian de îmbrăcăminte și accesorii de lux Prada se numără printre companiile care au primit anul trecut ajutor de stat din partea României. Prada a primit bani pentru ridicarea unei noi fabrici, unde se vor angaja 300 de persoane.

Farmec a înregistrat o cifră de afaceri de 285 de milioane de lei, în creștere față de anul 2019 cu 8,4% și în scădere cu 1,2% față de rezultatul anului precedent, 2020, an în care ponderea mare în vânzare au constituit-o produsele dezinfectante. Fără categoria dezinfectanți, Farmec a vândut cantitativ în anul 2021 față de 2020 cu aproape 4% mai multe produse, cifra de afaceri aferentă acestora fiind cu 8,1% mai mare.

Compania comercializează produsele din portofoliu în aproximativ 30 țări. În aprilie 2022, rețeaua de magazine de brand deținute de Farmec cuprinde 8 magazine Farmec, localizate în Cluj-Napoca, Arad, Brașov, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara, 22 magazine Gerovital, care se găsesc în București, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Ploiești, Suceava, Iași, Piatra Neamț, Galați, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș și Râmnicu Vâlcea.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Farmec vrea ajutor de stat pentru relocarea fabricii, dar nu este eligibilă: „Putem crește producția și exporturile. Guvernul să mai dea bani și la companii românești, nu numai la multinaționale”