Lectură de 5 minute

20 Nov 2020 - Interviuri și Analize

Daniel Gross, PENNY: 2020, în creștere, dar nu spectaculos. 2021 va fi însă un an mai greu

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Pentru PENNY, discounter cu o rețea de 268 de magazine pe plan local, 2020 se va încheia cu o creștere de două cifre și multe planuri de investiții. Unele dintre acestea vor vedea lumina anul viitor, an pe care Daniel Gross, CEO PENNY România, îl consideră mai dificil decât 2020.

“Cred că 2020 o să fie un an bun, până acum trendul de creștere este mai bun decât în anii trecuți, dar nu spectaculos. Am avut două săptămâni în martie cu creșteri semnificative, dar în rest comportamentul a fost normal. Văd 2021 ca pe un an mai greu ca acesta, suntem în mijlocul pandemiei și cu cât este mai lungă această perioadă cu atât mai mult vor fi repercusiuni asupra zonei de business”, explică șeful PENNY.

Online? “O să vină și acel moment”

Iar pandemia ne-a arătat ce impact poate avea asupra stilului de consum. Pe tot parcursul anului jucătorii din retailul alimentar au lansat parteneriate cu livratori și aplicații de delivery pentru a oferi alternative de shopping.

“Am lansat serviciul de livrări la domiciliu Lyvra în august, este un fel de test pe București. Încă avem de învățat, cred ca toată piața este în aceeași situație - colaborăm cu integratorii, dar online simplu nu este funcțional în acest moment. Există omnichannel, dar pe zona de food nu cred să existe nicăieri în lume un format pur online care să funcționeze. O să vină și acel moment”, consideră Daniel Gross.

Directorul PENNY explică - în zona de food online marginea de profit este mult mai mică față de alte domenii, precum fashion de exemplu. De asemenea, există provocări în ceea ce privește raportul dintre greutate și preț - cu un coș mediu de 10 euro (în cazul Penny) care are o greutate destul de mare, partea de logistică în online ajunge să coste foarte mult, între 15 și 20%, în funcție de structura acestuia.

2021, până la 25 de magazine noi și un centru logistic

În 2019, PENNY a bifat vânzări de 3,96 miliarde lei, mai mult cu 15% față de anul anterior. Pentru 2020 retailerul deținut de grupul german Rewe țintește o creștere de două cifre, cel puțin asemănătoare cu cea înregistrată anul anterior.

În primăvară, PENNY a demerat un proces de rebranding ce a inclus schimbarea identității vizuale, precum și remodelarea formatului de magazin. La final acestui an 100 de magazine PENNY, dintre care 20 sunt locații deschise în 2020, vor dispune de noul concept, în timp ce întreaga rețea va fi remodelată până în 2022, în urma unei investiții de 22 milioane de euro.

Discounterul plănuiește să termine 2021 cu o rețea de 300 de locații, astfel încât anul viitor vor fi deschise între 20 și 25 de magazine. Pe termen lung însă planurile sunt și mai ambițioase: 400 de magazine până în 2025 și 600 până în 2029.

Citeste si:
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

“Evoluția pe segmentul de discount e mai bună în pandemie față de anii trecuți, cred că va crește ponderea magazinelor de discount, pondere destul de mică în România față de piețele europene. Mai este loc de cel puțin o dublare, nu ne-ai fi făcut strategia de 600 de magazine dacă nu era loc de creștere”, explică Daniel Gross.

Tot anul viitor, în primăvara, retailerul va demara construcția celui de-al patrulea centru logistic, la Filiași, care ar trebui să fie funcțional în perioada Crăciunului.

PENNY, focus pe produse românești

Însă poate cel mai ambițios plan pe care retailerul german îl are pentru piața românească este sortimentația de origine românească. Retailerul vrea ca în următorii 3 ani 60% din sortiment să fie produs în România, ingredientul principal să fie fabricat în țară, iar procesarea intermediară să se realizeze pe plan local.

“Există foarte mult potențial în această direcție a produselor românești, toți stakeholderii implicați în acest domeniu putem contribui la dezvoltarea României. Dacă vom cumpăra local, vom avea un lanț logistic mai scurt și suntem, implicit, și mai sustenabili. Ne propunem ca produsele noastre să vină de la furnizori locali atât pentru a susține economia, cât și pentru a le oferi consumatorilor produsele pe care le preferă. Avem puterea și resursele să intervenim acolo unde este nevoie”, spune Daniel Gross.

Pentru aceste initițiative de sustenabilitate - care includ dezvoltarea mărcilor proprii, extinderea parteneriatelor cu producători locali, dar și initiațive de CSR și implicarea în rândul angajaților, PENNY a bugetat 19,5 milioane de euro în următorii 3 ani.

În 2019, 65% dintre produsele alimentare PENNY au provenit de la producători români. Pe categoria de carne proaspătă, PENNY are 100% carne românească și în viitor vrea să dezvolte colaborarea cu furnizorii prin integrarea fermierilor în contractele de achiziție marfă astfel încât aceștia să aibă garanția achiziției materiei prime și a plăților.

Penny vrea să crească și disponibilitatea legumelor și fructelor cultivate în România, precum roșiile. Retailerul a relansat marca proprie Hanul Boieresc, cu produse 100% dezvoltate în România, ce conține 200 de articole. Penny deține 30 de mărci proprii cu peste 1.000 de articole.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Daniel Gross, PENNY: 2020, în creștere, dar nu spectaculos. 2021 va fi însă un an mai greu