Lectură de 6 minute

24 Apr 2024 - Interviuri și Analize

Ce vinuri punem pe masa de Paște? Marinela Ardelean: Spumantul merge de la aperitiv până la încheierea mesei

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Dacă în Tulcea, așa cum spun ei, nu există „nicio masă fără pește, nicio oră fără teste”, în Maramureș nu există nicio masă de Paște fără carne de miel. Însă oricât de mult ne-am dori să păstrăm tradiția, în 2024, din vina cererii crescute pentru export, mielul de Paște ar putea fi mai scump decât în anii anteriori, așadar, în cazul în care nu preferați carnea de miel sau pur și simplu vreți să economisiți, am aflat cu ce tipuri de vin puteți combina bunătățile pregătite pentru masa de sărbătoare, mai ales în cazul în care optați pentru alte tipuri de carne.    

Sursa foto: Marinela Ardelean

În primul rând, pentru sărbătoare, mai ales dacă aveți oaspeți, Marinela Ardelean, expert în vinuri și băuturi spirtoase, recomandă să avem întotdeauna câteva sticle cu bule în frigider. Spumantul merge de la aperitiv până la încheierea mesei, curăță papilele și furnizează voie bună. De la premiatul Mysterium Brut Vintage 2017 de la Jidvei la Rhein Extra Brut Magnifique de la Iconic Estate, puteți alege orice, de preferință un spumant românesc.

„În locul unde m-am născut, în Maramureș, tradițiile sunt respectate cu sfințenie. Simbolistica Paștelui, a mielului, sunt clare. Până recent, nu se foloseau decât miei neînțărcați, de aceea aveam, aproape în fiecare an, zăpada mieilor – se spunea că este intervenția divină care nu lasă mielul să mănânce iarbă înainte de a fi sacrificat. Acum, cu toate modificările climatice și modele culinare, într-adevăr, lucrurile s-au mai schimbat în mediul urban. În Maramureș, mai puțin. Păstrând simbolistica, ar fi nevoie de un purceluș de lapte sau un vițel neînțărcat, dar cred că asemenea delicatese sunt și mai greu de găsit, și mai scumpe decât un miel. Pe de altă parte, ne putem orienta spre găini de țară sau curcani, la care nu se pune problema înțărcării”, a declarat Marinela Ardelean, expert în vinuri și băuturi spirtoase, pentru retail.ro.

Îndiferent de ce carne alegem să servim, masa de Paște este o sărbătoare pentru familie, pentru reunire, în care onorăm modestia. Cei care țin postul cu sfințenie nu pot, oricum, să exgereze cu mâncarea, nu „intră”, caz în care, orice carne ar fi pe masă, trebuie onorată pentru rolul său simbolic, fie că vorbim de un batal sau un berbecuț tânăr, de oaie adultă sau de vită. Pentru cei care au grijă la dietă, nu excludem nici peștii sau fructele de mare, a adăugat ea.

Dacă va fi o zi lungă, puteți avea și un vin de gustat între mâncăruri sau de însoțit perioada de siestă, ceva ușor, dar expresiv – Aligote Caii de la Letea (mai ales dacă aveți și pește la masă!) sau un Riesling Vinul Cavalerului vor face clipele să curgă armonios.

Ce vin servim cu drobul și friptura de miel?

„La drobul tradițional contează foarte mult rețeta și proporțiile, ba chiar și felul în care sunt tocate ingredientele. Pentru un drob cu mai multă verdeață sau dominat de plămâni și ficat, se potrivește un vin alb vivace sau un rose elegant și un pic picant. Mă duce gândul la o Zghihară de la Domeniile Averești sau la Geneza Caii de la Letea rose – cel din urmă fiind produs exclusiv pentru programul Carrefour Deschidem Vinul Românesc. La un drob cu mai puține verdețuri, dominat de inimă și rinichi, se poate merge de la rose spre un vin roșu mai ușor, eventual un Negru de Drăgășani Vila Dobrușa sau Amfiteatru de la Avincis, al cărui caracter ușor rustic se potrivește vine cu aromele vegetale ale drobului. La polul opus, dacă drobul este plin de ouă fierte, atunci mai bine alegeți un vin alb sprinten, pe măsură – o Fetească albă Maria sau un Sauvignon blanc Ana din colecția Owner's Choice de la Jidvei ar echilibra bine ansamblul, mai ales dacă vorbim și de un prapure mai gras”, a explicat Ardelean.

Însă, revenind la rețetele contemporane, drobul nu se mai face exclusiv din organe de miel, acum avem droburi vegetariene (sau ovolacto-), de ciuperci, droburi de pui și de porc. La un drob de ciuperci, dat fiind că vegetarienii sunt, de obicei, și pasionați de viață sănătoasă, aș alătura un Chardonnay ecologic de la Domeniul Bogdan sau chiar un Cuvee Experience (Sauvignon blanc + Riesling italian) de la același producător. Drobul de porc va cere, cu siguranță, un vin roșu, însă unul mai ușor, poate Terra Romana Millenium roșu de la SERVE sau o Fetească neagră cu Merlot Virtuoz de la Gramofon Wine. Iar pentru drobul de pui (cu ou și multă verdeață), revenim la un vin alb proaspăt și viu – o Crâmpoșie selecționată de la Avincis se va potrivi minunat.

Dacă este piesa centrală a mesei, friptura de miel va avea nevoie de un vin special, iar tradiția ar cere să fie un vin dintr-un soi autohton. Așa că primul gând merge spre Fetească neagră – însă una de top, Epiphanie de la Sarica Niculițel, Guy de Poix de la SERVE, MagnaLuna (biodinamic) de la Domeniul Bogdan sau Patima de la Crama deMatei.

Citeste si:
Paștele în 2024: cât costă un cozonac și de unde putem comanda
Paștele în 2024: cât costă un cozonac și de unde putem comanda

Cu ce servim desertul de Paște

Întrebată ce vinuri se potrivesc la cele mai noi rețete în materie de desert, precum cozonacii însiropați cu whisky, cozonacii glazurați cu ciocolată și umpluți cu cremă de fistic, babka sau pasca fără aluat, Marinela Ardelean spune că deserturile au nevoie, în general, de vinuri aromate sau de spumante, însă e bine, dacă tot e sărbătoare, să ținem cont și de istoria din spatele lor.

„Pentru babka, de exemplu, aș încerca să găsesc un vin kosher, roșu și mai degrabă dulce sau demidulce. Dacă nu, Feteasca neagră Opus Fabula se potrivește bine. Pasca fără aluat este aproape un cheesecake, deci face pereche bună cu un niște bule – spumantul din Crâmpoșie de la Avincis va fi, cu siguranță delicios. Unde apar ciocolată și fistic, aproape automat ne orientăm către un rose mai serios sau chiar un vin roșu. Migala Cuvee 25 roșu, de la Crama deMatei, pentru vinuri roșii, sau un Cuvee Sissi de la SERVE. Însă sunt sigură că cei mai mulți vor alege cozonacii noștri tradiționali, pe care îi putem stropi cu încredere cu vinuri aromate – o Busuioacă de Bohotin de la Domeniile Averești sau o Tămâioasă românească (de la sec la dulce) de la Aurelia Vișinescu, sau chiar un Icewein din Traminer roz de la Jidvei”, a mai spus ea.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Ce vinuri punem pe masa de Paște? Marinela Ardelean: Spumantul merge de la aperitiv până la încheierea mesei