Lectură de 4 minute

11 Jun 2020 - Interviuri și Analize

Colliers: Investiții de peste jumătate de milion de euro în redeschiderea marilor mall-uri. Traficul ar putea reveni la normal în decembrie

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Marile centre comerciale se redeschid de luni, 15 iunie, după ce până acum au funcționat doar mall-urile cu suprafețe de până în 15.000 metri pătrați. Centrele comerciale finalizează în aceste zile pregătirile pentru redeschidere, care includ măsuri necesare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. În total, investițiile pentru toate echipamentele, consumabilele și personalul necesar aplicării acestor măsuri depășesc jumătate de milion de euro în cazul marilor centre comerciale, potrivit Colliers International, care mai spune că traficul din centrele comerciale ar putea reveni la normal tocmai în decembrie. 

Retailerii de produse nealimentare au fost printre cei mai afectați de măsurile luate în timpul stării de urgență pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Închiderea centrelor comerciale a determinat chiriașii din retail să-și revizuiască așteptările privind cifra de afaceri estimată pentru acest an, 45% așteaptându-se la o scădere de peste 30%, iar 39% la o scădere de până la 30%, după cum a arătat un studiu efectuat în martie de divizia retail a Colliers International în rândul a 84 de chiriași și 21 de proprietari din sectorul de retail din România.

Chiriașii mizează însă pe lunile de vară pentru a începe să recupereze din pierderile acumulate în perioada în care magazinele au fost închise, chiar și în contextul unui număr de vizitatori estimat la jumătate față de o perioadă obișnuită. Traficul este așteptat să crească în perioada următoare și ar putea reveni la normal din decembrie.

Statisticile de mobilitate publicate de Google, în baza datelor obținute prin telefoanele mobile ale utilizatorilor, sugerează o revenire graduală, dar destul de consistentă a traficului în zonele comerciale și de petrecere a timpului liber. În București, Cluj-Napoca și Timiș, traficul pedestru în aceste zone era la începutul lunii iunie cu aproximativ 30-40% sub media normală a acestei perioade, față de valori cu 80% sub nivelul normal cu doar câteva luni în urmă. În țările care au relaxat mai devreme restricțiile, cifrele arată ceva mai bine și oferă speranțe că îmbunătățirea treptată va continua și în perioada următoare.

Citește și: Cum va arata shoppingul la mall: ce măsuri de siguranță au luat centrele comerciale în pandemie

Cumpărătorii își vor relua gradual obiceiurile de dinainte de pandemie, iar traficul din centrele comerciale ar putea reveni la normal în sezonul sărbătorilor de Crăciun.

„Redeschiderea centrelor comerciale începând din 15 iunie este privită cu optimism de proprietarii și chiriașii centrelor comerciale, care se așteaptă să înceapă astfel să-și revină după perioada de inactivitate, chiar dacă într-un ritm nu foarte accelerat, având în vedere că vizitatorii își vor relua treptat obiceiurile de dinainte de pandemie. Pentru siguranța cumpărătorilor, mall-urile și galeriile comerciale au luat în această perioadă toate măsurile de siguranță necesare și au stabilit proceduri clare pentru dezinfectarea zonelor comune și pentru asigurarea distanțării sociale, iar mulți retaileri vor veni totodată cu măsuri suplimentare în spațiile proprii”, spune Simina Niculiță, Partner & Head of Retail Agency la Colliers International.

Astfel, printre măsurile luate de marile centre comerciale pentru redeschidere se numără porți sau camere speciale prin care poate fi măsurată temperatura corporală a vizitatorilor sau sisteme de monitorizare a numărului total de vizitatori aflat în orice moment în cadrul centrului, astfel încât să poată limita accesul altor vizitatori atunci când este atinsă limita maximă stabilită conform indicațiilor autorităților. În același timp, centrele comerciale sunt pregătite să dezinfecteze constant spațiile comune și scările rulante cu substanțe specializate sau cu lămpi UV și vor pune la dispoziția vizitatorilor dozatoare cu dezinfectanți, iar ca măsură suplimentară vor opta pentru introducerea de aer proaspăt din exterior în locul procedurilor anterioare de recirculare a aerului din interiorul centrului.

Citeste si:
C&A vrea să se extindă cu magazine mai mici în centrele orașelor europene
C&A vrea să se extindă cu magazine mai mici în centrele orașelor europene

„Centrele comerciale au făcut și continuă să facă investiții consistente pentru a putea oferi o experiență sigură cumpărătorilor, respectând toate măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Tranziția de la perioada de inactivitate la noile norme din retail se poate face astfel mai ușor, pe măsură ce încrederea vizitatorilor crește, iar activitatea are toate premisele să revină cât mai rapid. Aproape 70% dintre proprietarii de spații de retail și aproximativ jumătate dintre chiriași se așteaptă să revină la un nivel satisfăcător al afacerilor, în raport cu nivelurile de dinainte de epidemia de Covid-19, în decursul anului viitor”, spune Simina Niculiță, Partner & Head of Retail Agency la Colliers International.

Colliers International Group Inc este o companie de consultanță imobiliară și managementul investițiilor. Cu operațiuni în 68 de țări, Colliers deține o echipă de peste 15.000 de specialiști. În 2019, veniturile corporate au fost de peste 3 miliarde de dolari (3,5 miliarde de dolari inclusiv afiliații), cu active gestionate de 33 miliarde de dolari.

Sursă foto: Shutterstock

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Colliers: Investiții de peste jumătate de milion de euro în redeschiderea marilor mall-uri. Traficul ar putea reveni la normal în decembrie