Lectură de 5 minute

27 Apr 2021 - Interviuri și Analize

Cât costă masa de Paște: la ce prețuri se vând produsele tradiționale în marile magazine

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Cu doar câteva zile până la sărbătorile de Paște din acest an, cu siguranță că încă mai sunt foarte multe lucruri care încă nu s-au bifat de pe lista celor necesare pentru această perioadă. Pe lângă cadourile pentru cei dragi, masa de sărbători presupune cumpărături ale multor produse tradiționale. Dacă încă nu ai ajuns prin supermarketuri și piețe, îți facem mai jos un estimat al costurilor privind carnea de miel, pasca, ouăle și altele.

Articol actualizat pe 15 aprilie 2022

Sărbătorile de Paște 2022 sunt, umbrite de pandemia de coronavirus, dar mai ales de inflația resimțită de fiecare român în buzunar și de costurile ridicate ale energiei și carburaților.

Centrele comerciale și-au anunțat, în mare, programul pentru sărbătorile pascale, iar marile magazine de asemenea. Dacă încă nu ai apucat să achiziționezi cele necesare pentru a pregăti o masă de Paște, îți spunem cam la ce să te aștepți în ceea ce privește bugetul pentru produsele tradiționale disponibile în rețelele de retail, în supermarketuri sau hipermarketuri.

Carne de miel - prețuri de Paște 2021

Carnea de miel este una dintre cele mai populare căutări când vine vorba despre mesele de Paște, așa că este normal ca retailerii să vină cu diverse propuneri în ceea ce privește acest produs. Astfel, sfertul anterior de miel se vinde cu circa 55 de lei/ kg în Kaufland, iar 56 de lei/kg costă un sfert de spată de miel în cora, în timp ce la Carrefour pulpa de piel costă 43 de lei/kg. La Auchan, spata de miel cu os produs ajunge la 37 lei.

Citește aici un articol mai detaliat cu cât plătești anul acesta pentru carnea de miel.

Ouă de Paște

Produsele care nu lipsesc de la masa de Paste sunt ouăle roșii. În principiu se cumpără ouă proaspete (un cofrag cu 20 de ouă pornește de 15 lei și nu depășește 30 de lei) fie pentru prăjituri, fie pentru a se vopsi.

Dar există și varianta să fie deja colorate, iar acestea se achiziționează în cantități mai mari pentru eventuali musafiri. În ceea ce privește prețurile, acestea diferă. Astfel, un pachet cu 10 bucăți de ouă fierte și vopsite costă 17,99 lei la Auchan, 18,9 lei la Mega Image, iar la Kaufland o caserolă ajunge la 9,99 lei.

Citeste si:
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

Carne de porc

Carnea de porc este un alt preparat la mare căutare în perioada Paștelui, astfel că și marile lanțuri de magazine pun la dispoziția clienților astfel de produse.

Printre retailerii care au la vânzare porc se numără Mega Image (mușchiuleț de porc 34,99 lei/kg în 2022 față de 29,99 lei/kg în 2021, pulpă de porc 24,9 lei/kg acum față de 21,99 lei/kg anul trecut, carne tocată 17,99 lei în 2022 față de 16,99 lei/kg în 2021).

La Kaufland, pieptul de porc costă zilele acestea 19,9 lei per kilogram, spata de porc întreagă costă 16,9 lei/kg, iar pulpa de porc, 17,9 lei per kilogram. La Auchan, mușchiuleț de porc s-a scumpit cu un leu și a ajuns la 30,9 lei/kg anul acesta, pulpă de porc fără os costă acum 25 de lei, de la 14,90 lei/kg, iar carnea tocată costă 17,9 lei/kg, cu un leu mai mult ca anul trecut.

În magazinele cora și online, pulpa de porc fără os s-a scumpit cu 5 lei și a ajuns la 18,99 lei/kg, iar carnea tocată a ajuns la 24,9 lei per kilogram de la 16,99 lei/kg). În rețeaua Penny, carnea tocată de porc costă 17,99 lei/kg, iar pulpa de porc este 17,9 lei/kg).

Aperitive pentru masa de Paște

Brânza, măslinele sau legumele pentru salate sau aperitive ar trebui să fie nelipsite de la o masă pentru a fi gustări făcute înainte de masa principală. Și aici costurile sunt variate în funcție de magazinul de unde se cumpără.

Astfel, Kaufland, brânza de vaci costă 2 lei/100 grame, iar un pachet de cașcaval Solomonescu costă între 13,9 lei. La capitolul măsline, prețul este cuprins între 1-3 lei/ 100 grame. Și Auchan pune la dispoziție brânză de diverse feluri (vacă 10 lei/500 grame de la Prodlacta, mozarella de la 3 la 15 lei, cremă de brânză 5-10 lei).

cora vinde aceleași produse, însă costurile diferă în funcție de producător. Aici poți alege dintre brânză proaspătă de vacă de la 24 de lei/kilogramul, brânză grasă de vacă, de la 23 de lei/kilogramul. Kilogramul de măsline variază între 14-40 de lei.

La Penny găsești brânză de oaie cu 9,99 lei, marca Hanul Boieresc. Roșiile cherry costă 31,96 lei/kilogramul, castraveții cornișon costă 6,99/kg.

Produse tradiționale de Paște: cât costă

Când ne referim la produse tradiționale de Paște, aici cuprindem acele dulciuri care se găsesc în comerț, cum ar fi pasca, cozonacii și specialitățile Panettone.

Mega Image propune mai multe opțiuni: cozonacul începe de la 13 lei și ajunge până la 40 de lei, iar pasca costă de la 17 la 39 de lei. Retailerul cora, cozonacul începe de la 17 lei și ajunge la 39 de lei, iar o pasca de 350 de grame costă 13 lei, în timp ce una de 650 de grame costă peste 40 de lei.

La Auchan, cozonacul Boromir costă 10 lei, iar prețul pentru o pască variază de la 18 lei și ajunge la 34 de lei.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cât costă masa de Paște: la ce prețuri se vând produsele tradiționale în marile magazine