Lectură de 8 minute

21 Dec 2021 - Interviuri și Analize

Idei de cadouri handmade și sustenabile de Crăciun: accesorii, decorațiuni handmade, haine și bunătăți de la producătorii locali

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Perioada sărbătorilor de iarnă este una încărcată și aglomerată. Între sesiunile de gătit este strecurată și goana după cadouri. Retail.ro a realizat o listă cu cadouri speciale pentru cei dragi, făcute din materiale sustenabile de la micii producători locali. 

Având în vedere brandurile mari promovate pe piață și trendul de a susține producătorii locali, am realizat un material cu recomandări de cadouri pentru perioada sărbătorilor pe care le puteți oferi celor dragi. Am inclus producători români care realizează haine sustenabile, decorațiuni handmade sustenabile, produse de îngrijire și chiar și mâncare făcută de producători din diferite regiuni și coșuri de cumpărături cu produse românești pe care le puteți oferi celor dragi de Crăciun.

Haine sustenabile

Atelierul de Pânză

Atelierul de Pânză realizează sacoșe reutilizabile și accesorii și lucrează cu persoane cu dizabilități. Proiectul, care s-a numit la început Sacoșa de Pânză, oferă alternativa la pungile de plastic prin traiste din bumbac 100% netratat, nevopsit și neînălbit, cu etichete din hârtie reciclată. De Crăciun, afacerea socială a lansat și o colecție cu sacoșe din bumbac reciclat cu modele de Crăciun. Spre exemplu, o sacoșă S3 grafică de Crăciun „Fulgi de nea” costă 36 de lei la Atelierul de Pânză.

Atelier Merci

Merci Charity Boutique a fost înființat prin 2014, iar Atelier Merci, care produce haine cu eticheta „Port cu mine o faptă bună", a apărut anul următor. Tot profitul care se realizează din vânzarea articolelor de îmbrăcăminte și a sacoșelor susține cele două cabinete stomatologice mobile care colindă satele uitate ale României, împreună cu medici voluntari și rezolvă gratuit o parte din problemele dentare ale copiilor. Atelier Merci realizează produse pentru femei, bărbați și copii, precum bluze, cămăși, sacouri, paltoane, veste și rochii din cânepă și bumbac organic. Spre exemplu, pentru o bluză ''Îndemn la umanitate'', un român poate ajunge să plătească 250 de lei.

Bine Boutique

Bine Boutique este un magazin caritabil care vinde haine second-hand donate și finanțează proiectele sociale desfășurate în comunitățile vulnerabile, face educație cu oamenii care îi trec pragul și încearcă, pe cât se poate, să funcționeze pe modelul economiei circulare. Din hainele uzate sau care nu mai pot fi folosite sunt făcute preșuri sau pernuțe de ace, iar mesh-urile publicitare ajung genți pentru trusele de prim-ajutor.

RE PAP by Simina Filat

Designerul Simina Filat este cunoscută pentru brandul său de genți, unele dintre acestea fiind realizate chiar din alte genți, care nu mai erau folosite. RE PAP face genți și eșarfe din material reciclat. Astfel, o geantă Ekeʻeke poate fi cumpărată 1.968 de lei, iar o borsetă ajunge la prețul de 600 de lei.

Decorațiuni sustenabile de oferit cadou

LEMNeria

LEMNeria este un brand care face cercei, coliere, mărțișoare și broșe din lemn. Astfel, un colier petrecut gri-verde din lemn și cu șnur cerat din bumbac ajunge la prețul de 45 de lei.

Joined by Fire Studio

„Joined by Fire Studios” este o afacere fondată de Andreea Badragan și Florin Chiuță, o ceramistă și un metalist. Cei doi realizează cercei și butoni din argint, farfurii din ceramică, inele și pandantive și broșe. Spre exemplu, o farfurie din ceramică brun-neagră, modelată manual poate fi cumpărată la prețul de 90 de lei, în timp ce un colier din argint cu zirconiu rubiniu “Forbidden Fruit” poate fi cumpărat cu 300 de lei.

Citeste si:
Britanicii de la DS Smith, care dețin două fabrici în România, preluați de o firmă americană pentru 6,79 miliarde de dolari în acțiuni
Britanicii de la DS Smith, care dețin două fabrici în România, preluați de o firmă americană pentru 6,79 miliarde de dolari în acțiuni

Planeta Curcubeu

Planeta Curcubeu este o afacere hand-made cu bijuterii făcute din lut polimeric, combinat cu alte materiale, cum ar fi sticla, metalul, lemnul, sfori de bumbac, piele, piese de ceas. Astfel, o broșă cu Moș Crăciun ajunge la prețul de 90 de lei, iar o pereche în formă de îngerași costă 80 de lei.

Studio Gitane

Studio Gitane este un business fondat de Nico Grigore cu farfurii și decorațiuni din ceramică. Nico Grigore face platouri, farfurii, căni, accesorii, seturi și textile (șervet alb simplu), dar și decorațiuni de Crăciun. Astfel, pentru un bol mic nude un client scoate din buzunar 80 de lei.

Deco Box

Deco Box este “o poveste de familie cu suflet românesc”, o idee de business care ar putea oferi alternative cadourilor clasice de Crăciun. Liliana Stoica, fondatoarea, face ceasuri de perete, tablouri 3D și diverse decorațiuni. Prețurile pornesc de la câțiva zeci de lei și pot ajunge la câteva sute pentru un produs.

Luminaria Handcrafted Home&Events

Magazinul online Luminaria Handcrafted Home&Events face lumânări naturale în porțelanuri fine diverse accesorii, dar și seturi cadou. Astfel, o lumânare parfumată în porțelan vintage KPM Bavaria poate fi cumpărată la prețul de 80 de lei.

Virgin Green

Virgin Green este un proiect care crede în responsabilitatea socială. Virgin Green realizează produse pentru casă realizate exclusiv din sticlă reciclată și materiale organice. Pentru cadouri clienții pota lege între pahare, lustre și lumânări parfumate. Spre exemplu, pentru o lumânare din colecția de iarnă cu miros de molid auriu și vâsc clienții pot da 95 de lei.

Cosmetice naturale

Techir

Techir realizează cosmetice naturale care au la bază resurse din lacul Techirghiol, adică oferta include produse de îngrijire și terapeutice îmbogățite cu apă salină și nămol sapropelic. Pentru Crăciun, Techir a lansat colecția de Crăciun de săpunuri festive. Astfel, un săpun natural Moș Crăciun poate fi găsit la prețul de 20 de lei, în timp ce prețul pentru o cană din colecția de Crăciun pornește de la 40 de lei.

Iehana

Produsele Iehana Cosmetics sunt făcute din ingrediente (134 la număr) cultivate și îngrijite în propria seră. Iehana are produse pentru ten, păr și corp, dar și o colecție de parfumuri. Astfel, un scrub de corp cu sare de mare, zahăr, trandafiri și zmeură poate fi cumpărat cu 60 de lei.

Artissana

Artissana este o afacere de familie pornită de Ana Posea și soțul ei, Sorin, în 2017, în comuna Hărman, din Brașov. Ana Posea face săpunuri natural, uleiuri și unturi vegetale, uleiuri esențiale, produse pentru îngrijirea tenului, produse pentru corp și mâini, dar și produse pentru bărbați și pentru copii. Spre exemplu, un unt de corp cu lavandă poate fi cumpărat cu 46 de lei de la Artissana.

Mâncare de la producători locali

Pain Plaisir

Brutăria artizanală Pain Plaisir a fost fondată de Irina Stăncescu și Tom Rees. Pain Plaisir are produse de patiserie, pâine, snack-uri, dar și produse pentru Crăciun, precum cozonaci. Astfel, un cozonac Enchante de la Pain Plaisir poate fi cumpărat cu 80 de lei, în timp ce pentru un coș complet cu dulciuri și bunătăți de Crăciun, un român scoate din buzunar 185 de lei. Coșul conține și o punguță de biscuiți cu scorțișoară, o punguță de biscuiți în formă de brăduț și o punguță de bezele, o cutie biscuiţi cu ovăz și un ornament de brad realizat manual de Atelierul de Quilting.

Valeputna

Afacerea cu bunătăți din pește Valeputna, fondată de Florin Irimescu, are diverse sortimente de produse din pește. Pentru Crăciun, producătorul a pregătit o serie de coșuri cu produse speciale. Spre exemplu, pentru un coș cu un vin rose Cameleon, o cutie de Praline de la Ciocofashion, o brânză maturată cu chimen (200 grame), un Trutta Dux, un Trutta princeps, un file afumat clasic (100 grame), un cabanos din păstăv (100 grame) și un păstrăv afumat clasic (300 grame) poate fi cumpărat cu 270 de lei.

MURI Chocolatier

Ciocolateria din Cluj-Napoca MURI Chocolatier promovează dulciurile artizanale și combină pasiunea pentru artă și ciocolată pentru a face creații și combinații aparte. Se poate alege dintre trufe de ciocolată lucrate manual, bomboane pictate manual, praline din ganacheuri special îmbăiate în ciocolată, specialități de ciocolată. Pentru colecția de Crăciun sunt produse special dedicate, iar în ceea ce privește comenzile sunt realizate telefonic sau pe whatsapp. Spre exemplu, cutia Muri Nine de 90 de grame conține nouă bucăți de bomboane de ciocolată pictate manual și poate fi cumpărată cu 75 de lei.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Idei de cadouri handmade și sustenabile de Crăciun: accesorii, decorațiuni handmade, haine și bunătăți de la producătorii locali