Lectură de 4 minute

05 Mai 2021 - Video

Irina Stăncescu, Pain Plaisir: Încasările au rămas la fel, numărul clienților este cu o treime mai mic. Vom crește producția cu cel puțin 30% după mutarea în Sema Parc

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Brutăria artizanală Pain Plaisir, fondată de Irina Stăncescu și Tom Rees, mută producția într-un spațiu în Sema Parc, în care și-au propus să investească maximum 400.000 de euro, care să fie gata în luna septembrie a acestui an. Până atunci vor deschide, la finalul lunii iunie, un nou magazin, în Piața Romană, pentru care s-a alocat suma de 80.000 de euro – un spațiu care nu a mai fost pe piață din anii `90, aflat în curs de amenajare.

”În general ne uităm după locații stradale, nu suntem prezenți în mall-uri sau în clădiri de birouri, deocamdată, pentru că avem o afinitate cu genul acesta de comerț. (...) Știm că vrem să avem mai multe magazine, dar nu neapărat în zone de birouri. Pentru anul viitor suntem în discuții cu mai multe proiecte imobiliare în curs de dezvoltare – negociem pentru niște spații”, a declarat Irina Stăncescu în cadrul emisiunii ”Interviurile Retail.ro”.

În prezent, mica afacere pusă pe picoare de românca Irina și englezul Tom produce pâinea și dulciurile în două unități separate. Una dintre acestea este în spatele unuia dintre magazinele în care se vând produsele. Logistica din prezent nu le permite să coacă atât de multe pâini pe cât pot și își doresc, așa că se mută într-o nouă unitate, în cartierul Militari din Capitală.

Angajări din 2022 la Pain Plaisir

Anul viitor vor începe și angajările. În prezent, echipa numără 40 de persoane, dintre care 25-27 lucrează în producție, iar restul la vânzare și în birouri.

”Fiind separați, având două echipe distincte, nu suntem chiar eficienți, dar atunci când vom fi împreună la brutăria mare, vom câștiga multă eficiență. În primul rând, vom avea și spațiu de depozitare. Noi toate pâinile le dospim de astăzi pentru mâine și le ținem la frigider. Spațiul de frigidere ne limitează foarte mult producția.

Noi am putea să coacem mai mult dacă am avea aluaturi, dar neavând spațiu unde să le stocăm, nu producem. În noua unitate, unde vom avea spațiu de stocare, credem că o să creștem producția cu cel puțin 30%. Probabil că vom putea vinde cam 1.500 de pâini pe zi, față de 1.000, cam cât facem acum”, explică Irina.

Spațiul limitat aduce și un maximum al comenzilor care pot fi preluate. Astfel, la 150 de comenzi, listele se opresc. De Paște și Crăciun, chiar dacă pregătirile se fac cu două luni înainte, comenzile sunt limitate. Noul spațiu de producție va permite, însă, ridicarea acestei bariere.

Citeste si:
Bimbo se extinde în România și mai cumpără alte 6 fabrici de pâine
Bimbo se extinde în România și mai cumpără alte 6 fabrici de pâine

Limitarea se extinde și în logistică, pentru că Pain Plaisir are doar două mașini și doi șoferi cu care livrează produsele comandate și nici nu mai sunt prezenți pe o platformă de livrări.

”Partea de online cu livrările nu a crescut foarte mult, pentru că noi avem o limitare din punct de vedere logistic: avem două mașini, cu doi șoferi. Nici nu urmărim să extindem acest segment acum, pentru că nu putem să îl gestionăm logistic.

Am fost prezenți pe Uber și pe Glovo, pe care le-am oprit în timpul pandemiei, pentru că se creau niște situații destul de jenante în magazine. Noi pregăteam comenzile curierilor, dar ei nu voiau să stea la coadă, spre nemulțumirea celorlalți clienți. Ne gândim cum putea să facem să le reluăm, pe o platformă nouă, dar vom lua decizia după Paște”, dezvăluie Irina.

Afaceri mai mici cu 10%

La un an de la debutul pandemiei, dacă se trage linie, concluzia este că afacerile au scăzut doar cu 10%, o reducere de încasări generată de închiderea HoReca.

”Am pierdut din clienți în acea perioada, dar nu s-a simțit la încasări, pentru că, de fapt, clienții vin mai rar și cumpără mai mult. Din punctul de vedere al încasărilor, am rămas la fel, doar că numărul clienților este cu o treime mai mic, la ambele magazine.

Din puctul de vedere al cifrei de afaceri, suntem în minus 10%, ceea ce este decent, având în vedere că segmentul HoReCa reprezenta 10% din businessul nostru. În schimb, am remarcat că oamenii și-au păstrat obiceiurile de cumpărături, topul celor mai cumpărate produse a rămas același”, mai spune cofondatoarea Pain Plaisir.

Cifra de afaceri a companiei a fost de aproape 1,7 milioane de euro în 2019 și cu 10% mai mică în 2020, deși se estimau afaceri de aproape două milioane de euro în 2020. Fondată în 2013 de Irina Stăncescu și Tom Rees, Pain Plaisir este o brutărie artizanală care oferă clienților produse de brutărie și patiserie proaspete, cu maia si fără coloranţi, amelioranţi sau conservanti. Compania deține două magazine în București, în Kiseleff și Dorobanți.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  Irina Stăncescu, Pain Plaisir: Încasările au rămas la fel, numărul clienților este cu o treime mai mic. Vom crește producția cu cel puțin 30% după mutarea în Sema Parc