Lectură de 4 minute

29 Sep 2023 - Interviuri și Analize

Cabana de la Munte: afacerea familiei care a părăsit Canada pentru a locui într-un sat din Apuseni

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Ca mulți alți români, soții Ela și Sebastian Hosu au plecat din România supărați pe sistem. Doar că, uneori, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și au realizat că în Canada s-ar fi simțit străini toată viața. Astfel, au hotărât să se întoarcă în țară și să ia viața de la capăt într-un sat din inima Apusenilor, la peste 1.200 de metri altitudine. În acest mod a început și povestea brandului Cămăra de la Munte.

 

Sursa foto: ViaProfi

După ce au renunțat la joburile lor în vânzari, într-o companie multinațională, cei doi soți au părăsit țara și au petrecut „un an sabatic la Montreal”, după cum a mărturisit chiar Sebastian Hosu. Apoi au revenit în România și au deschis Cabana Moților, o pensiune tip cabană, situată în apropierea pârtiei de schi, cu restaurant și terasă.

Am plecat cum pleacă multă lume, supărați pe sistemul din România, dar ne-am dat seama că nu era un motiv destul de întemeiat. Am realizat că mai sunt și alte lucruri importante în viață, precum familia, prietenii, rădăcinile, să simți că aparții locului, așa ne-am dat seama că e mai bine acasă. Așadar, când ne-am întors, am obținut o finanțare europeană care a venit din dorința noastră de a locui la țară, am vrut să fugim de oraș.

Sebastian Hosu, co-fondator Cămara de la Munte

Cabana Moților se află la o oră de Cluj, în Mărișel, și e înconjurată de un peisaj care îți taie răsuflarea. Dealurile verzi și modul în care natura unește într-o singură imagine cerul și pământul te îndeamnă să ridici ochii din ecranul telefonului și să privești visător în jurul tău. Este o zonă încă virgină, neafectată de efectele industrializării și bogată în resurse naturale și ecologice.

„În 2009, am deschis cabana, în luna iulie. Încă de la început ne-am dat seama că trebuie să folosim resursele locale în ceea ce punem pe masa oaspeților noștri. Și am făcut dulceață și sirop din muguri de brad, cu afine, zmeură, merișoare, toate culese din flora spontană. Pentru că oaspeții noștri și-au exprimat dorința de a lua și acasă am creat niște etichete și le-am ambalat cum am știut mai bine”, a povestit antreprenorul.

Citeste si:
Răzvan Rusu organizează un târg de Paște la Idicel Pădure. Ce surprize a pregătit producătorul 
Răzvan Rusu organizează un târg de Paște la Idicel Pădure. Ce surprize a pregătit producătorul 

Astfel, cererea clienților pentru produsele conservate de ei a crescut de la an la an, iar soții Hosu și-au propus să le comercializeze într-un mod organizat, sub brandul Cămara de la Munte. Mai târziu, familia a decis să-și crească producția, construind un atelier și dezvoltând mai multe rețete proprii.

Dacă la început aveam poate opt-zece produse, acum am ajuns la aproape 80. Facem dulceață, sirop, avem o gamă variată de ceaiuri, dar și zacuscă. Am lansat și produse fără zahăr adăugat, care conțin 100% fructul din care sunt făcute. Spre exemplu dulceața de afine, dulceață de merișoare, de coacăze negre. Și ca sirop, pe lângă cel afine, avem și de zmeură, de merișoare, mai avem cătină, extractul de muguri de brad, iar toate acestea nu conțin niciun fel de adaos de zahăr. Sunt potrivite pentru cei care nu vor sau nu pot consuma zahăr”, a mai spus acesta.

În timp, soții Hosu și-au diversificat gama de produse, incluzând și fructe de la mici producători, precum caise din zona Bihorului și Aradului sau coacăze negre din sudul țării.

Cu toate acestea, a afirmat că nu plănuiește să se extindă sau să-și industrializeze afacerea.

Nu în ultimul rând, antreprenorul ne-a mai povestit că urmează rețete tradiționale, dar nu ezită să experimenteze cu arome noi, cum ar fi dulceața de dovleac, coacăze, afine și mentă sau dulceața de caise cu lavandă.

Retail.ro a vizitat o serie de producători locali din patru județe din România, călătorind Via Profi. Astfel, am reușit să aflăm poveștile unora dintre artizanii care fac parte din proiectul Raftul cu Bunătăți Locale și care pot fi descoperiți în platforma lansată de Profi.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cabana de la Munte: afacerea familiei care a părăsit Canada pentru a locui într-un sat din Apuseni