Lectură de 4 minute

12 Jun 2023 - Interviuri și Analize

FOTOREPORTAJ: Pe ruta micilor producători locali din Via Profi

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Retail.ro a vizitat o serie de producători locali din patru județe din România, călătorind Via Profi. Astfel, am reușit să aflăm poveștile unora dintre artizanii care fac parte din proiectul Raftul cu Bunătăți Locale și care pot fi descoperiți în platforma lansată de Profi.  

Sursa foto: Retail.ro

Sănătate din Plante

Prima vizită pe traseul Via Profi a fost în Dârza, la Sănătate din Plante, afacerea familiei Constantin. Acolo am descoperit dulcețuri de trandafiri, siropuri, dar și plante aclimatizate în România, precum aronia, goji, stevia, lonicera, curmal chinezesc, banana nordului, kaki și afinele canadiene.

Grandma's Delights

A doua oprire, în prima zi de vizită la meșteșugarii locali, a fost la Teddy și Teodora de la Grandma's Delights, tot în județul Dâmbovița. Am vizitat serele lor de legume și fructe organice, din care se obțin produsele lor, folosind rețetele bunicii lui Teddy și procese tehnologice de ultimă generație.

Ei pun la dispoziție produse naturale, fără aditivi, coloranți sau conservanți. Prin prelucrarea în vid, într-un mediu steril, la o temperatură sub 100 de grade Celsius, fructele și legumele folosite își păstrează aromele și toate valorile nutritive.

Produse tradiționale Sadu

A doua zi, pe ruta Via Profi, am plecat din Vâlcea spre Sadu, în județul Sibiu. Familia Dragomir are o mică fermă de porci și pregătește specialități tradiționale din carne: cârnați, salam, tobă, sarmale, cârnați de carne, carne gătită în garniță și multe alte produse tradiționale.

Citeste si:
Două dintr-o lovitură: rețeaua locală Magazine DIANA se extinde cu două magazine
Două dintr-o lovitură: rețeaua locală Magazine DIANA se extinde cu două magazine

Brânzeturi maturate Hoghilag

Am pornit apoi spre Dumbrăveni, unde am aflat povestea lui Gherman Ioan, care a lucrat aproape 18 ani într-o fabrică de brânzeturi din Italia. Întors în țară, a pus în practică toate cunoștințele dobândite în Italia, producând brânzeturi speciale.

Ioan are șase vaci, dar cumpără lapte și de la alți producători. Secretul brânzei bune, spune el, este calitatea laptelui și ceea ce mănâncă vaca.

Festivalul Tuberozelor

În Hoghilag, am aflat despre istoria cultivării tuberozelor, încă din evul mediu, de către sașii din zonă, de la prima familie de români care a primit dreptul de a cultiva de la sași.

Plantele sunt numite și florile Fecioarei Maria, întrucât înfloresc la sfârșitul lunii iulie.

Zacusca tradițională a familiei Todea

A doua zi s-a încheiat în Prod, la familia Todea. Cei doi soți, ajutați de cei doi fii ai lor, au început să facă produse doar pentru membrii familiei, însă ulterior au extins cantitatea și gama de produse.

Cel mai vândut produs al familiei Todea este zacusca, un produs realizat după rețetă tradițională, în ceaun și la foc de lemne.

Sorin și Mihaela Faur - Bunătăți Uscate

În ultima zi pe ruta artizanilor locali, am mers la Sorin și Mihaela Faur, în Mărgău, județul Cluj. Cei doi soți distribuie o gamă largă de produse: ceaiuri, fructe și legume deshidratate, ciuperci deshidratate, pudră de fructe de pădure, pudră de usturoi.

Ei și-au amenajat spațiul de producție într-o șură veche pe care au renovat-o și au modernizat-o. De asemenea, au un magazin în fața casei, de unde trecătorii pot cumpăra atât produsele lor, cât și altele, de la diverși producători locali.

Cămara de la Munte

Am urcat spre Mărișel, la Cabana Moților, tot în județul Cluj. Hosu Sebastian, împreună cu soția sa, au renunțat la munca de birou pentru a-și încerca norocul în străinătate, la Montreal.

În 2006 s-au mutat în satul Mărișel, unde au construit o cabană turistică. Familia a decis să-și mărească veniturile prin fabricarea unei game de produse conservate, construind un atelier și dezvoltând câteva rețete proprii. Siropurile fără zahăr făcute din diverse fructe de munte, precum păpădia, cimbru sau muguri de brad sunt doar câteva dintre produsele oferite de Cămara de la Munte.

Anuța și Traian Purcel

Tot în Mărișel, am fost în vizită la Traian și Anuța Purcel, unde cei doi soți cultivă legume de 29 de ani, dar comercializează și produse precum siropuri de brad și de soc.

Locuiesc într-un sat de munte, iar priveliștea din spatele casei spre câmpurile de legume este cu adevărat spectaculoasă. Își vând produsele fie cu livrare la domiciliu, fie direct de la ei de acasă.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  FOTOREPORTAJ: Pe ruta micilor producători locali din Via Profi