Lectură de un minut

03 Mai 2024 - Știri și Noutăți

Cel mai mare producător mondial de ulei de măsline spune că industria se confruntă cu unul dintre cele mai dificile momente din istorie

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Compania spaniolă Deoleo, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, afirmă că industria trebuie să treacă printr-o "transformare profundă", în timp ce se confruntă cu unul dintre cele mai dificile momente din istoria sa.

Sursa foto: Unsplash

În ultimele luni, o furtună perfectă de schimbări climatice, prețuri în creștere, rate ridicate ale dobânzii și o inflație puternică și-a pus amprenta asupra întregului lanț valoric al uleiului de măsline. Doi ani consecutivi de căldură toridă în Spania au limitat recoltele de măsline, culminând cu o creștere fără precedent a prețurilor care a uimit atât consumatorii, cât și veteranii din industrie, notează CNBC.

Spania reprezintă peste 40 % din producția mondială de ulei de măsline, ceea ce o face o referință globală pentru prețuri.

Prețul uleiului de măsline extravirgin din Andaluzia, în Spania, a atins un nivel record de 9,2 euro, sau 9,84 dolari, pe kilogram în ianuarie. Acestea se tranzacționau în jurul valorii de 7,8 euro la 19 aprilie, potrivit indicelui de referință al Mintec, în scădere de la aproximativ 8 euro la sfârșitul lunii martie.

Prețurile la uleiul de măsline s-au răcit, în parte din cauza unei creșteri a estimărilor privind producția și a ploilor benefice din martie și aprilie.

Deoleo, producătorul mărcilor de ulei de măsline de uz casnic, precum Bertolli și Carbonell, a declarat că este convins că situația actuală este ciclică și se așteaptă la o revenire la o "situație mai rezonabilă a prețurilor" atunci când randamentele viitoarelor recolte vor reveni la normal.

Cu toate acestea, deși ploile recente din Spania au fost "fără îndoială o veste pozitivă", compania a adoptat un ton prudent în ceea ce privește perspectivele prețurilor la uleiul de măsline.

Citeste si:
Mega Image a retras de la vânzare un lot de ulei de măsline din cauza contaminării cu pesticide 
Mega Image a retras de la vânzare un lot de ulei de măsline din cauza contaminării cu pesticide 
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cel mai mare producător mondial de ulei de măsline spune că industria se confruntă cu unul dintre cele mai dificile momente din istorie