Lectură de 3 minute

20 Mar 2024 - Știri și Noutăți

Substanță cancerigenă, găsită în tratamentele pentru acnee de la Clinique și Clearasil 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Benzenul a fost detectat de laboratorul independent Valisure din SUA în produsele Clinique, deținut de Estee Lauder, Up & Up de la Target și Clearasil de la Reckitt Benckiser. Cunoscutul cancerigen benzen se poate forma la "niveluri ridicate" în produsele cu peroxid de benzoil (BOP) utilizate pentru tratarea acneei. 
 

Sursa foto: Unsplash

Valisure a depus o petiție la Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), solicitând autorității de reglementare să retragă produsele, să efectueze o investigație și să revizuiască ghidul industriei. Deocamdată, FDA nu a răspuns la solicitarea unui punct de vedere, notează Cosmetic Business.

Potrivit companiei cu sediul în Connecticut, benzenul a fost detectat, printre altele, și în Proactiv, PanOxyl, în săpunul pentru acnee de la Walgreens și în crema pentru acnee Equate Beauty de la Walmart. Rezultatele testelor efectuate de Valisure arată că produsele BPO de pe piață pot forma de peste 800 de ori mai mult decât limita de concentrație de 2 părți pe milion (ppm) stabilită de FDA pentru benzen.

Niveluri ridicate de benzen au fost detectate nu numai în interiorul produselor BPO, ci și în aerul din jurul produselor BPO incubate, ceea ce arată că benzenul se poate scurge din unele ambalaje de produse și reprezintă un potențial risc de inhalare.

Ce efecte are benzenul în organism

Expunerea la benzen (fie prin inhalare, fie pe cale orală sau prin piele) poate duce la apariția unor tipuri de cancer, cum ar fi leucemia și cancerul de sânge al măduvei osoase, precum și la tulburări de sânge care pot pune în pericol viața.

În 2021-22 a avut loc un val de retrageri de produse din industria de frumusețe care au provocat o serie de alerte de benzen legate de produse în aerosoli, inclusiv șampoane uscate și produse de îngrijire solară cu pulverizator de la mărci precum Banana Boat; Dove și Tresemmé de la Unilever; și Pantene, Aussie și Herbal Essences de la Procter & Gamble, printre altele.

Cu toate acestea, co-fondatorul și președintele Valisure, David Light, a sugerat că aceste probleme istorice de "impuritate" sunt mai puțin grave decât cea actuală a produselor cu acnee BPO, în care vinovatul este un ingredient adăugat în mod intenționat.

"Această descoperire a instabilității fundamentale a peroxidului de benzoil și a formării de benzen este substanțial diferită de descoperirile anterioare ale Valisure privind prezența benzenului în cremele de protecție solară, în dezinfectanții pentru mâini și în alte produse de consum", a declarat Light.

Citeste si:
Ce spun directorii executivi din întreaga lume despre costuri și creștere în 2024
Ce spun directorii executivi din întreaga lume despre costuri și creștere în 2024

"Benzenul pe care l-am găsit în cremele de protecție solară și în alte produse de consum erau impurități care proveneau din ingrediente contaminate; cu toate acestea, benzenul din produsele cu peroxid de benzoil provine din peroxidul de benzoil în sine, uneori de sute de ori mai mult decât limita permisă de FDA. Acest lucru înseamnă că problema afectează pe scară largă produsele cu peroxid de benzoil, atât cele cu prescripție medicală, cât și cele eliberate fără prescripție medicală, și necesită o acțiune urgentă”, a conchis acesta.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Substanță cancerigenă, găsită în tratamentele pentru acnee de la Clinique și Clearasil