Lectură de 3 minute

13 Mai 2021 - Știri și Noutăți

Schimbările din programul Rabla pentru electrocasnice 2021: ce valori au voucherele pentru echipamentele de acasă

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Începând cu 14 mai se dă startul programului național „Rabla pentru Electrocasnice”, prin care oricine dorește să își înlocuiască un aparat electrocasnic vechi, cu consum mare de energie, cu unul nou, cu consum redus, o poate face cu un ajutor financiar de la Fondul pentru Mediu. Găsiți în articol etapele programului și voucherele oferite de stat.

 

În programul „Rabla pentru electrocasnice” de anul acesta sunt eligibile nouă categorii de produse: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate frigorifice, uscătoare de rufe, aparate de aer condiționat, televizoare, aspiratoare, laptopuri și tablete.

Persoanele care doresc să beneficieze de oricare dintre cele nouă categorii de echipamente, trebuie să intre în platforma de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) și să își genereze contul de utilizator.

Rabla pentru electrocasnice 2021 are trei etape

  • Etapa 1: 21 mai – 04 iunie, pentru mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparatele frigorifice.
  • Etapa 2: între 04 și 18 iunie, pentru televizoare, laptopuri și tablete.
  • Etapa 3: 18 iunie – 02 iulie, pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

Valoarea voucherelor din programul Rabla pentru electrocasnice

În ordinul nr. 2.089 din 23 noiembrie 2020 al ministrului mediului, apelor şi pădurilor pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic s-a stabilit și valoarea voucherelor.

Astfel, finanțarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic:

  • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
  • 400 de lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

Anul acesta a crescut cu 100 de lei suma pentru maşinile de spălat rufe, de la 300 la 400 de lei. În plus, au fost introduse și mașinile de uscat rufe.

„Programul are, anul acesta, un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare din istoria sa. Estimăm că vom avea, în total, peste 200.000 de beneficiari”, a spus ministrul Mediului, Barna Tánczos, în cadrul unei conferințe de presă.

Program de buy-back la Auchan pentru electrocasnice

Până acum, câțiva retaileri au publicat detalii despre propriile programe pe care le derulează. Astfel, Auchan organizează un program privat de buy-back inițiat cu reciclatori din domeniu și oferă, în cele 27 dintre cele 33 de unități, o reducere de 120 de lei la cumpărarea unui electrocasnic nou (ladă frigorifică, congelator, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, mașină de spălat rufe cu uscător, combină frigorifică, frigider, aparat de aer condiționat) la schimbul unuia vechi, dar cu circuitul electric complet.

Citeste si:
Carrefour s-a răzgândit și închide 4 magazine Cora Urban. Între timp, competitorii vor să se extindă
Carrefour s-a răzgândit și închide 4 magazine Cora Urban. Între timp, competitorii vor să se extindă

Și Altex derulează propria campanie de rabla pentru electrocasnice până la începerea celei cu statul. Astfel, la fiecare electrocasnic mare predat la comandă se oferă 150 de lei sub forma unui voucher. Oferta include diverse produse și aceasta se poate consulta aici, unde sunt și termenii și condițiile.

Rabla pentru electrocasnice la cora

Lanțul de magazine cora lansează și anul acesta propriul program Rabla pentru electrocasnice, prin care clienții care cumpără aparate noi și predau echipamentele uzate primesc un voucher de cumpărături în valoare de 200 de lei.

În programul cora Rabla 2021, care se derulează în perioada 6 aprilie – 31 decembrie, sunt acceptate aparate frigorifice, aragazuri, mașini de spălat și aparate de aer condiționat.

Clienții pot opta între a aduce electrocasnicele vechi în oricare dintre hipermarketurile cora sau de a solicita ridicarea acestora de la domiciliu, precum și livrarea noului aparat tot la domiciliu.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Schimbările din programul Rabla pentru electrocasnice 2021: ce valori au voucherele pentru echipamentele de acasă