Lectură de 5 minute

20 Apr 2021 - Interviuri și Analize

Rabla pentru electrocasnice 2021: când începe campania, ce retaileri participă și ce valoare au voucherele oferite

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Programul rabla pentru electrocasnice 2021 va debuta, conform ultimelor informații oficiale, în doar câteva zile, iar aceasta poate fi o bună oportunitate pentru a înlocui unele dintre aparatele vechi din casă cu altele noi. Potrivit datelor furnizate de Administrația Fondului de Mediu, Guvernul va aproba campania săptămâna aceasta urmând ca retailerii care și-au anunțat participarea să își aștepte clienții pentru cumpărături.

Rabla pentru electrocasnice 2021 înseamnă o ediție prin care se oferă vouchere de cumpărături la schimbul celor vechi returnate magazinelor. Teoretic, programul ar urma să devină operațional în ultima săptămână a lunii aprilie, iar aceasta presupune înscrierea pe o platformă pentru a beneficia de banii pe care statul îi acordă.

Conform regulamentului, beneficiază de voucherele pentru cumpărături persoanele fizice care își pot achiziționa cu acestea echipamente electrice şi electronice de uz casnic. Valabile doar în anumite magazine, cupoanele se aplică la o gamă largă de produse: frigidere, congelatoare, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, televizoare, laptopuri, tablete, aparate de aer condiționat, congelatoare, uscătoare de rufe, aspiratoare și multe altele.

CITEȘTE și despre unde poți preda electrocasnicele pentru reciclare.

Rabla electrocasnice 2021: ce magazine participă

Dacă reușești să te înscrii în campanie trebuie să știi că voucherul rabla este valabil pentru utilizare doar în cadrul magazinelor și hipermarketurilor care sunt validate în cadrul programului în derulare, adică retailerii confirmați de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Lista actualizată și completă se va putea consulta pe site-ul oficial îndată ce este disponibilă.

Deși încă nu s-au făcut actualizări menite să ofere informațiile concrete, procedura standard pentru a beneficia de programul rabla pentru electrocasnice 2021 presupune, în primul rând, să te înscrii online pe site-ul AFM pentru obținerea voucherelor. În cel mult 24 de ore ar trebui să primești o confirmare care ți le validează, iar apoi ai o perioadă de 15 zile la dispoziție pentru a le folosi.

În mod normal, campania trebuia să se fi derulat în decembrie 2020, dar a fost amânată ca urmare a unor probleme tehnice ce au întârziat până în prezent startul (la data respectivă existau suspiciuni privind teama unor atacuri cibernetice și pericol de clonare a unor informații). Printre retailerii anunțați la campanie se numărau eMag, Flanco, Altex, Dedeman, Carrefour, Cora, Auchan și alții.

Până acum, însă, doar câțiva dintre cei înscriși inițial au și făcut update-uri privind detaliile. Astfel, Auchan organizează un program privat de buy-bak inițiat cu reciclatori din domeniu și oferă, în cele 27 dintre cele 33 de unități, o reducere de 120 de lei la cumpărarea unui electrocasnic nou (ladă frigorifică, congelator, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, mașină de spălat rufe cu uscător, combină frigorifică, frigider, aparat de aer condiționat) la schimbul unuia vechi, dar cu circuitul electric complet.

Citeste si:
A fost lansat Easy BuyBack by eMAG&Flip, serviciul prin care eMAG te ajută să îți vinzi telefonul vechi și să îți iei altul nou
A fost lansat Easy BuyBack by eMAG&Flip, serviciul prin care eMAG te ajută să îți vinzi telefonul vechi și să îți iei altul nou

Și Altex derulează propria campanie de rabla pentru electrocasnice până la începerea celei cu statul. Astfel, la fiecare electrocasnic mare predat la comandă se oferă 150 de lei sub forma unui voucher. Oferta include diverse produse și aceasta se poate consulta aici, unde sunt și termenii și condițiile.

Cât valorează voucherele programului rabla pentru electrocasnice în 2021

În 2021, în ceea ce privește valoarea voucherului, s-au aplicat anumite modificări care condiționează suma acordată de clasa de eficiență energetică a produsului de înlocuit. Concret, sumele decontate sunt mai mari cu cât și consumul electric este mai mare, începând cu clasa C, dar fără să depășească 50% din prețul produsului de achiziționat. Momentan valorile propuse de Ministerului Mediului și proiectul încă se află în dezbatere - astfel:

  • 300 de lei pentru pentru mașinile de spălat rufe cu noua clasă energetică A;
  • 250 lei pentru mașinile de spălat rufe cu noua clasă energetică B;
  • 200 lei pentru pentru mașinile de spălat rufe cu noua clasă energetică C;
  • 500 lei pentru mașinile de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică A;
  • 450 lei pentru mașinile de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică B;
  • 400 lei pentru mașinile de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică C;
  • 400 lei pentru mașini de spălat vase cu noua clasă energetică A;
  • 350 lei pentru mașini de spălat vase cu noua clasă energetică B;
  • 300 lei pentru mașini de spălat vase cu noua clasă energetică C;
  • 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică A;
  • 350 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică B;
  • 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu noua clasă energetică C;
  • 400 lei pentru televizoare cu noua clasă energetică A;
  • 350 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică B;
  • 300 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică C;
  • 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 lei pentru laptopuri;
  • 300 lei pentru tablete.

De notat că se pot obține mai multe vouchere de către o singură persoană, dar trebuie să fie atribuite pentru produse diferite. Una dintre condiții mai implică și faptul că echipamentul vechi trebuie să fie de același tip cu cel nou.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Rabla pentru electrocasnice 2021: când începe campania, ce retaileri participă și ce valoare au voucherele oferite