Lectură de un minut

14 Mar 2024 - Știri și Noutăți

 Francezii taxează supraproducția de haine: ce amenzi vor primi giganții fast fashion Temu și Shein

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Adunarea Națională a Franței va dezbate în această săptămână un nou proiect de lege care ar urma să impună sancțiuni financiare pentru brandurile de fast fashion, care lansează peste o mie de produse pe zi, Shein fiind un exemplu de primă mărime. Proiectul de lege ar urma să penalizeze fast fashion, cu amenzi pentru fiecare produs vândut pe platforme precum Shein și Temu.

 

Sursa foto: Unsplash

Obiectivul parlamentului francez este de a "lupta împotriva impactului asupra mediului al industriei textile, în special a supraproducției în fast fashion", după cum se arată într-un prim text.

"Evoluția sectorului către moda efemeră, care combină volume mai mari și prețuri mici, influențează obiceiurile de cumpărare ale consumatorilor. Ea creează achiziții impulsive și o nevoie constantă de reînnoire, nu fără consecințe ecologice, sociale și economice", se arată în propunerea legislativă, potrivit pinkermoda.es.

Noua lege prevedea inițial amenzi de 5 euro pentru fiecare produs vândut. Ulterior, grupul de eurodeputați a ridicat cifra la 10 euro pe articol, sau chiar la 50% din prețul final al fiecărui articol de îmbrăcăminte. Textul va fi discutat într-o comisie parlamentară înainte de a fi supus votului în Adunarea Națională la sfârșitul lunii martie.

Această propunere ar afecta în principal operatorii de modă online ultra-rapidă, care pun în vânzare mii de modele noi în fiecare zi și care nu generează prosperitate în țară, întrucât nu au acolo niciun sediu fizic, birou sau fabrică.

Cu toate acestea, marile grupuri de retail, precum Inditex sau H&M, nu ar fi afectate, deoarece numărul de produse noi zilnice nu este la fel de mare ca cel al acestor alte companii.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /   Francezii taxează supraproducția de haine: ce amenzi vor primi giganții fast fashion Temu și Shein