Lectură de 5 minute

22 Mar 2023 - Știri și Noutăți

Colliers: 2023 ar putea stabili recordul centrelor comerciale din ultimul deceniu

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Anul 2022 a fost marcat de puține livrări de noi proiecte moderne de retail, completând suprafața totală existentă cu doar 77.000 de metri pătrați, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din livrările estimate inițial și o scădere substanțială comparativ cu cei 102.000 de metri pătrați înregistrați în 2021, arată raportul anual publicat de Colliers. Dar 2023 se prefigurează a fi un an cu un ritm susținut de proiecte noi. Cu livrări programate de aproximativ 260.000 de metri pătrați, anul acesta s-ar putea dovedi a fi cel mai efervescent în materie de noi proiecte din 2011 încoace. În ceea ce privește vânzările, majoritatea categoriilor de retail au înregistrat rezultate bune în 2022, iar nivelul de profitabilitate din România rămâne unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.
 

Sursa foto: Pixabay.com

Cel mai mare proiect livrat în 2022 a fost extinderea Colosseum Mall din București (16.500 de metri pătrați), urmată de Scallier's Funshop Retail Park din Timișoara (10.800 de metri pătrați). Cea mai mare parte a livrărilor a constat în scheme de tipul parcurilor de retail, iar aproape jumătate din suprafața totală a spațiilor noi a rezultat din extinderea proiectelor de retail existente.

În prezent, România are un stoc total de retail modern de aproximativ 4 milioane de metri pătrați, din care peste 2,7 milioane de metri pătrați sunt centre comerciale tradiționale, iar restul preponderent parcuri de retail. Peste 60% din suprafața totală de retail modern este concentrată în primele 10 cele mai mari orașe, cu peste 200.000 de locuitori, deși ne așteptăm ca decalajul dintre orașe să se reducă odată cu livrarea proiectelor anunțate pentru următorii 2 ani, majoritatea fiind parcuri de retail în orașe mici și mijlocii.

Totuși, consultanții Colliers observă că, deși sentimentul general în piață, pornind de la clienți și retaileri și până la proprietari, este pozitiv, consumatorii par să fi devenit mai atenți, așa cum se întâmplă de obicei în perioadele de incertitudini accentuate, iar unii dintre ei s-au orientat către o categorie de bunuri cu prețuri mai mici.

Altfel, randamentele mari pe care le oferă piața locală retailerilor, printre cele mai mari din UE, plus revenirea rapidă a consumului odată cu venirea verii, după ridicarea restricțiilor provocate de pandemie, au repus România pe harta retailerilor. După o perioadă de doi ani de liniște în contextul pandemiei, anul 2022 a fost marcat de o serie de noi intrări pe piața românească, o diversitate de branduri care, fie și-au deschis primul magazin (Primark, TEDi, Foot Locker, JD Sports sau Bath & Body Works), fie au anunțat deschideri noi în viitorul apropiat. Alți retaileri, cum ar fi Holland & Barrett sau Uniqlo, sunt de asemenea cu ochii pe piața locală, dar și alte concepte/mărci vizează România, de la produse alimentare la modă și frumusețe, de la discounteri până la diferite categorii de produse de lux.

În ceea ce privește gradul de ocupare, centrele comerciale dominante și parcurile de retail bine poziționate își păstrează gradul de ocupare ridicat, unele dintre ele având chiar o listă constantă de companii care așteaptă să își deschidă magazinul acolo. Mai mult, în timp ce nivelul de bază al chiriilor a rămas neschimbat, vânzările au depășit nivelul din 2019 în multe cazuri, ceea ce demonstrează consolidarea pieței de retail.

Parcurile de retail anunțate rămân în mare parte concentrate în orașele medii și mici, chiar orașe cu o populație mai mică de 50.000 de locuitori, dar cu o economie activă și fără proiecte moderne de retail. În ceea ce privește centrele comerciale de mari dimensiuni, NEPI Rockcastle va livra, spre sfârșitul anului, Promenada Mall Craiova, cu aproape 64.000 de metri pătrați, acesta fiind cel mai mare proiect livrat în România de la deschiderea ParkLake București, din 2016.

Liana Dumitru, Director Retail Agency la Colliers

Citeste si:
Mai mulți vânzători de cosmetice, ”coafați„ cu câteva amenzi ANPC: ce nereguli au găsit inspectorii
Mai mulți vânzători de cosmetice, ”coafați„ cu câteva amenzi ANPC: ce nereguli au găsit inspectorii

Totuși, chiar și cu aceste noi livrări, care ar putea începe să depășească 200.000 de metri pătrați pe an, România, cu cei peste 4,1 milioane de metri pătrați de centre comerciale și parcuri de retail, rămâne în urma țărilor din Europa Centrală și de Est și chiar în urma țărilor din Europa de Vest. Pentru un nivel de consum/ capita similar cu cel din Cehia și Polonia (în termeni de volum de produse și servicii achizitionate), stocul modern de retail pe cap de locuitor din România este de două ori mai mic decât cel din Cehia și cu peste 40% mai mic decât cel din Polonia.

În perspectivă, consultanții Colliers păstrează o abordare prudent-optimistă în ceea ce privește evoluția economică a României, în funcție de care vom vedea și evoluția pieței de retail în 2023. Atâta timp cât economia locală rămâne suficient de solidă, iar pe piața muncii nu vom vedea disponibilizari masive, veniturile și implicit nivelul consumului vor rămâne la un nivel ridicat. Un lucru pozitiv pentru piață, concluzionează consultanții Colliers, este că în ultimii 2-3 ani, diferite proiecte de retail, precum centrele comerciale Cora, Vitantis sau River Plaza Râmnicu Vâlcea, au intrat în administrarea unor noi proprietari, ceea ce ar putea duce, în timp, la o reechilibrare a portofoliilor în piață.

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanță imobiliară și de management al investițiilor. Cu operațiuni în 65 de țări, cei 18.000 de specialiști lucrează împreună pentru a oferi consultanță de specialitate pentru clienți. Cu venituri anuale de 4,5 miliarde de dolari și active gestionate de 98 de miliarde de dolari, Colliers maximizează potențialul proprietăților și activelor imobiliare și accelerează succesul clienților, investitorilor și al angajaților.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Colliers: 2023 ar putea stabili recordul centrelor comerciale din ultimul deceniu