Lectură de 4 minute

15 Oct 2021 - Interviuri și Analize

Studiu Mobexpert: Cât de des înlocuiesc românii pernele, saltelele, covoarele și scaunele din casă și ce spun experții

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Durata de viață a pieselor de mobilier variază în funcție de materiale și cum au fost construite, dar mai ales în funcție de cât de des sunt folosite. Un studiu realizat de Mobexpert compară la cât timp schimbă românii piesele de mobilier, precum pernele, saltele, covoarele și scaunele comparativ cu perioada recomandată de producători.

Întrebați ce piesă de mobilier schimbă cel mai des, peste jumătate dintre aceștia au ales pernele și 16% salteaua. A doua cameră unde au loc cele mai multe schimbări în casele românilor este livingul - ei prioritizând apoi covorul (13%), respectiv canapeaua (11%).

Românii schimbă pernele mai des decât este recomandat

Conform experților, durata de viață a unei perne este de doi-trei ani și trebuie schimbată atunci când se lasă, deformează sau nu mai susține corespunzător capul și gâtul. Studiul Mobexpert arată că 20% dintre români respectă recomandarea specialiștilor, iar 65% schimbă perna chiar mai des, la mai puțin de doi ani.

Salteaua este înlocuită la mai puțin de 6 ani, la primele semne de disconfort. Studiul Mobexpert arată că 32% dintre români schimbă salteaua în intervalul recomandat de experți și 60% la chiar mai puțin de 6 ani.

Pentru o pernă, românii pot plăti în jur de 100 de lei, iar pentru o saltea nouă trebuie să scoată din buzunare între 600 de lei și 2.500 de lei.

Adelina Badea, CEO Mobexpert, va fi speaker al conferinței anuale retailArena. Înscrie-te al ediția din 2021 a retailArena: A Game of The Future și află cele mai noi informații din industrie.

O treime dintre români schimbă canapeaua la mai puțin de patru ani

Durata medie de viață a unei canapele este de 5-8 ani și trebuie schimbată „când apar semne de deteriorare estetice cum ar fi deteriorarea tapițeriei sau de confort ori funcționalitate precum lăsarea pernelor”, explică reprezentanții Mobexpert.

Românii au preferințe foarte diverse în ceea ce privește schimbarea canapelei.

Citeste si:
Mobexpert se extinde: producătorul de mobilă a închiriat un spațiu de depozitare în Oresa Industra Park
Mobexpert se extinde: producătorul de mobilă a închiriat un spațiu de depozitare în Oresa Industra Park
  • 40% dintre aceștia sunt în asentiment cu experții și așteaptă până când apar primele semne de uzură pentru a o înlocui.

  • 22% țin la canapeaua lor până la 12 ani, iar 10% mai mult de 13 ani.

  • Însă, 27% dintre români aleg să investească într-o nouă piesa cheie în living mai repede decât consideră experții necesar, la mai puțin de patru ani.

Pentru o piesă de calitate, românii au nevoie de un buget de aproximativ 2.000 de lei, iar dacă vor o amenajare premium, 5.500 de lei.

Covoarele au o viață mai scurtă decât recomandă experții

Durata de viață a unui covor variază în funcție de material și cât de bine este întreținut. Întrebați cât de des își schimbă covorul, 65% dintre români au spus că la chiar mai puțin de 5 ani, un sfert la 10 ani, iar 3% așteaptă chiar și 20 de ani.

„Depinde de calitate, tehnică și material. Un covor sintetic (poliester, polipropilenă, acril) este mai rezistent decat unul din fibre naturale (bumbac, lână, viscoză). Covoarele mecanice au o durată medie de viață de aproximativ 10 ani, covoarele înnodate 20 ani, iar cele țesute manual 5 ani”, spune Tiberiu Cioară, product manager covoare la Mobexpert.

Atunci când decid să facă o nouă achiziție, românii trebuie să scoată din buzunar cel puțin 300 de lei pentru un covor de calitate.

Scaunul de birou, mai important ca niciodată

Studiul Mobexpert arată că cei mai mulți dintre români prețuiesc confortul la birou: 32% dintre ei își înlocuiesc scaunul la intervalul maxim recomandat de specialiști, iar 43% la chiar mai puțin de 4 ani. Pe de altă parte, un sfert dintre aceștia așteaptă cel puțin 7, chiar și 10 ani, riscând probleme serioase de sănătate.

Un scaun este bun timp de 5 ani, iar când apar semne precum tasarea spumei poliuretanice de pe șezut și/sau spătar, scămoșarea stofei/mesh-ului de pe șezut și spătar sau degradarea mecanismului oscilant/contact permanent/sincron trebuie schimbat.

Costul unui scaun poate ajunge până la 1.400 de lei.

Vânzările Mobexpert de piese de mobilier pentru amenajarea biroului au crescut cu 250% în perioada izolării din 2020 față de aceeași perioadă din 2019.

Peste 3.500 de oameni au răspuns la studiul realizat de companie.

Grupul Mobexpert a fost înfiinţat în 1993 şi este o companie 100% românească, deţinută de antreprenorul Dan Șucu. Reţeaua regională a Mobexpert numără, în prezent, 26 de hipermagazine şi magazine. Ȋn România, reţeaua cuprinde hipermagazine în Bucureşti, Braşov, Suceava, Piteşti, Sibiu, Iaşi, Oradea, Constanța şi alte peste 15 de magazine de mai mici dimensiuni. Grupul Mobexpert are 2.100 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de aproximativ 230 milioane euro. Grupul Mobexpert deţine, de asemenea, opt fabrici de mobilă care produc pentru piaţa românească şi pentru export. Grupul Mobexpert include și 5 magazine Mobexpert Outlet dedicate ofertelor speciale, situate în Bucureşti (in zonele Pipera, Pantelimon, Militari), Suceava și Constanța și un magazin online.

Sursa foto: Mobexpert

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Studiu Mobexpert: Cât de des înlocuiesc românii pernele, saltelele, covoarele și scaunele din casă și ce spun experții