Lectură de 5 minute

05 Apr 2023 - Interviuri și Analize

Ouă, cozonac și carne de miel: cum alegem vinul potrivit pentru masa de Paște

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Pentru masa de Paște, există câteva reguli nescrise pentru vinuri, pe care le putem asorta cu preparate tradiționale precum friptura de miel, cozonacul și pasca. În acest context, Mircea Matei, director general al cramei Villa Vinèa, a oferit câteva sfaturi despre cum să alegem vinul perfect pentru această ocazie. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Ouă, vin alb și vin spumant

Mircea Matei este de părere că, atunci când organizăm mese festive, „oaspeții merită întâmpinați cu un vin spumant”, nu doar pentru a marca atmosfera festivă, ci și „pentru a deschide papilele gustative, grație efervescenței acestui vin”. Din selecția Villa Vinèa, potrivit acestuia, clienții aleg cel mai des un vin realizat prin metodă tradițională, cunoscută sub numele de champenoise.

Villa Vinèa Cuvée Celést este un vin multipremiat, fermentat timp de trei ani în sticlă.

„Tradiția spune că trebuie să începem masa propriu-zisă cu ciocnirea ouălelor, pe care le consumăm ca aperitiv, împreună cu alte specialități, cum sunt drobul, legumele de sezon și brânzeturile proaspete. Pentru acestea, recomand un Riesling de Rhin, un vin alb, pe care noi îl vinificăm într-un stil proaspăt, ceea ce îi asigură note aromatice inedite, ce merg în registrul fructelor amărui condimentate. Nu știu cum este pe la alte case, dar la noi urmează sarmalele în foi de varză. Aici, deși vorbim despre un preparat pe bază de carne, vin cu o idee ce v-ar putea surprinde: încercați să asociați sarmalele cu un vin alb, cu o aciditate ridicată, menită să echilibreze varza murată”, a spus directorul general Villa Vinèa, pentru Retail.ro.

Friptură de miel și vin roșu

Bineînțeles, friptura de miel va fi acompaniată de un vin roșu. Totuși, este recomandat să alegem soiul de vin în funcție de modul în care este pregătită această carne.

Dacă vorbim de o friptură tradițională, recomandarea mea este să optați pentru un vin mai ușor, cum este o Fetească Neagră, pentru că are un profil aromatic menit să pună în valoare carnea, nu să o acopere. Dacă friptura este condimentată sau ținută la baiț, puteți merge pe un vin roșu mai corpolent. Din portofoliul nostru, unul dintre cele mai bine vândute sortimente în această perioadă este Villa Vinèa Rubin Selection, un cupaj de Merlot, Zweigelt şi Fetească Neagră”, a explicat Matei.

Cozonac și vin dulce

Cozonacul, desertul vedetă al sărbătorilor pascale, poate fi asociat cu un vin dulce, din soiurile Muscat Ottonel, Kerner şi Gewürztraminer. Strugurii din aceste soiuri sunt culeși devreme și apoi deshidratați.

Citeste si:
Crama Liliac a lansat Cuvée Antonia, cel mai tânăr vin al cramei
Crama Liliac a lansat Cuvée Antonia, cel mai tânăr vin al cramei

Un exemplu de astfel de vin este Villa Vinèa Contessa Selection, care se află, totodată și pe lista de cele mai vândute vinuri ale casei.

„Desertul este un moment minunat pentru un pahar de Villa Vinèa Contessa Selection, un vin dulce, realizat din struguri de Muscat Ottonel, Kerner şi Gewürztraminer, culeşi devreme şi deshidrataţi, mai apoi, până la stafidire. Rezultatul este unul plin de arome, în care se simt miere, citrice, peltea de gutui și piersici confiate. De aceea, el merge asociat excelent cu o felie de cozonac cu stafide și nucă”, spune antreprenorul.

Nu în ultimul rând, la finalul mesei, Matei recomandă pălinca Villa Vinèa, „realizată din struguri Pinot Noir, maturată în butoaiele de stejar folosite, în prealabil, la crearea unuia dintre cele mai premiate vinuri ale noastre, Diamant Selection”.

Brânzeturi și aperitive

Marinela Ardelean, expert în vinuri, este de părere că una dintre cele mai mari plăceri în perioada săbătorilor pascale este asortarea fiecărui preparat cu vinuri care să complimenteze gustul tradițional.

„Pentru antreurile cu brânzeturi, legume proaspete, salata de boeuf sau alte salate cu maioneză, este nevoie de un vin alb cu aciditate mai mare, care să facă față texturii și aromelor - Mysterium Spumant Alb sau Owner's Choice, Fetească albă Ana, de la Jidvei. Drobul se potrivește foarte bine cu La Domenii Grasă de Cotnari sau cu o Zghihară de Averești Spectrum”, a explicat expertul în vinuri pentru Retail.ro.

De asemenea, pentru piesele centrale a recomandat o serie de soiuri de vin, precum Feteasca Neagră sau Negru de Drăgășani.

„Pentru „piesele centrale”, în funcție de ceea ce gătiți, puteți alege Olt de Vie Negru de Drăgășani de la Avincis pentru cotlete de berbecuț sau cărnuri băițuite la proțap, Sonorum Fetească neagră de la Gramofon Wine pentru cărnuri la grătar sau Terra Romana Fetească Neagră de la SERVE, dacă pregătiți friptura de miel la cuptor. Cei care iubesc cărnurile mai ușoare (sau vinuri mai puțin corpolente) pot așeza un Bistro Rose de la Domeniile Prince Matei alături de cotlete de miel sau curcan la cuptor”, a adăugat aceasta.

Totodată, Ardelean spune că „pentru un deliciu complet, puteți stropi pasca (mai ales dacă e cu brânză dulce și stafide) cu o Tămâioasă Românească Distinct de la Aurelia Vișinescu, iar cozonacii cu nucă alunecă mai bine alături de o Busuioaca de Bohotin demisec de la Domeniile Domeniile Averești”.

Crama Villa Vinèa a fost fondată în anul 2004, în Valea Târnavelor, de către Heiner Obberauch, proprietarul Salewa Group, care include branduri precum Oberalp, Salewa Sport, Pomoca, Wild Country etc. Cu o suprafață de 70 de hectare, pe care sunt cultivate soiuri locale și internaționale de struguri - Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Noir, Merlot și Kerner -, compania produce în prezent 20 de vinuri, grupate în trei game: Premium, Selection și Classic.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Ouă, cozonac și carne de miel: cum alegem vinul potrivit pentru masa de Paște