Lectură de 4 minute

19 Apr 2024 - Interviuri și Analize

Cireșele ar putea avea un preț record în 2024. Obadă Daniel, producător: Nu noi hotărâm prețul cireșelor, ci grecii

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Prețul cireșelor este un soi de glumă națională care a pornit de la nemulțumirea românilor față de sumele astronomice pe care trebuie să le scoata din buzunar la ieșirea pe piată a acestor fructe în sezonul lor. Știm că acest fenomen se perpetuează de la an la an, dar știați ce anume dă startul acestor sume colosale pe kilogram și de ce sunt atât de scumpe?

 

Sursa foto: Unsplash

În 2023, cireșele se vindeau în piețe și cu 100 de lei pe kilogram. Umflarea prețurilor este o situație bine cunoscută, mai ales odată cu startul sezonului. Pe de altă parte, producătorii nu pot controla acest fenomen, dar în final sunt cei care se bucură cel mai puțin de profit.

De asemenea, motivul pentru care prețul acestor fructe este elevat în fiecare an ar putea fi și din cauza faptului că recoltele sunt foarte mici. Nu doar că România nu se află printre principalii exportatori de cireșe din Europa (mai degrabă suntem mari importatori), dar dăunătorii și vremea instabilă au afectat deseori plantațiile de cireși.

Daniel Obadă este producător de cereale în județul Călărași, dar în urmă cu doi ani a inițiat un proiect pilot inovator de cultivare a cireșului în sistem intensiv, în condiții de reducere a meteo-dependenței și fertilizare organică. Mai exact, cei circa 1000 de cireși sunt protejați în sere pe o suprafață de 5000 de metri, iar anul acesta au înflorit la jumătatea lunii martie, cu mult înaintea celor plantați în livezi. Producătorul spune că, momentan, nu știe cu ce preț vor ieși pe piață primele cireșe românești, afirmând că nu piața românească este cea care decide prețul, ci piața din Grecia.

Prețul cireșelor nu îl face piața românească, la noi prețul este stabilit după cum decid grecii. Noi avem puțini cireși în România, iar de cele mai multe ori micii producători preferă să organizeze o zi a porților deschise, unde oamenii vin și își culeg singuri câteva kilograme. Pentru un producător mic de cele mai multe ori nu este rentabil să angajeze lucrători, întrucât mâna de lucru și vânzarea cireșelor nu are ca rezultat un profit satisfăcător. În perioada aceasta am văzut pe undeva și la 50 de euro kilogramul de cireșe, dar este posibil în orice moment ca prețul să cadă brusc la 10 euro dacă așa decide grecul. Nu este la fel ca la cereale, care este o piață cu un temei juridic, pe care o poți urmări”, a declarat Daniel Obadă pentru retail.ro.

Ar putea fi cel mai scump an de achiziție al cireșelor

Conform portalului de analiză Cherry Times, perspectivele pentru sezonul 2023/2024 sunt îngrijorătoare, cu o scădere preconizată de 21% a producției totale de cireșe din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, cum ar fi înghețul și ploile abundente, care au afectat înflorirea și rodirea fructelor în mai multe țări, în special în Polonia și Italia. Iată ce preconizări există pentru majoritatea producătorilor europeni:

  • Spania, în ciuda unei creșteri a suprafețelor cultivate, se așteaptă la o reducere de 7% a producției din cauza pagubelor provocate de ploile abundente.
  • În Italia, ploile persistente au dus la o scădere preconizată de 50% a producției, deși se așteaptă ca cireșele să aibă o calitate bună.
  • Ungaria și Bulgaria se așteaptă, de asemenea, la scăderi ale producției din cauza diverșilor factori climatici.
  • Germania, principalul importator, estimează că producția internă va fi cu 6,7% mai mică decât în anul precedent, cea mai mare parte a cireșelor fiind destinată prelucrării.

Consumul de cireșe în Uniunea Europeană în 2024 ar putea scădea semnificativ din cauza penuriei de producție, influențată și de prețurile ridicate și de ratele inflației legate de conflictul din Ucraina. Țările din sudul UE, împreună cu Germania, sunt principalii consumatori de cireșe proaspete.

Din punct de vedere comercial, UE este un importator net de cireșe, Turcia reprezentând aproape 70% din importurile UE. Germania este cel mai mare importator de cireșe din UE, iar exporturile din afara UE, gestionate în principal de Spania, includ Marea Britanie, Elveția, Belarus și Ucraina.

Citeste si:
Primark vrea să extindă serviciul click-and-collect în toată Europa
Primark vrea să extindă serviciul click-and-collect în toată Europa

În concluzie, sezonul de cireșe din Uniunea Europeană din acest an se caracterizează printr-o reducere semnificativă a producției, cu impacturi preconizate asupra consumului și comerțului.

Cu toate acestea, se pare că pentru Grecia sezonul cireșelor arată mult mai bine decât anul trecut. Înflorirea a început deja la începutul lunii aprilie pentru majoritatea soiurilor și nu pare să existe pierderi. Dacă vremea va continua așa cum este, fără surprize neplăcute precum grindina sau înghețul, producția va fi una satisfăcătoare. Conform agronomilor și specialiștilor greci, este probabil ca sezonul cireșelor să înceapă cu aproximativ 7-10 zile mai devreme decât în mod normal, deci la începutul lunii mai în loc de jumătatea lunii mai.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cireșele ar putea avea un preț record în 2024. Obadă Daniel, producător: Nu noi hotărâm prețul cireșelor, ci grecii