Lectură de 2 minute

25 Sep 2023 - Interviuri și Analize

[FOTOREPORTAJ] Cum arată fabrica Ursus din Buzău, una dintre cele mai vechi unități de producție a berii din România

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Fabrica Ursus Breweries din Buzău a împlinit anul acesta 45 de ani, fiind, în prezent, cea mai complexă fabrică de acest fel din țară. Unitatea a fost fondată în septembrie 1978, iar de-a lungul timpului a trecut prin mai multe schimbări și procese de modernizare. Retail.ro a fost în vizită la fabrică și vă prezintă în imaginile de mai jos cum arată acum una dintre cele mai vechi unități de producție a berii din România. 

 

Sursa foto: Ursus Breweries

În prezent, fabrica de bere de la Buzău are aproximativ 370 de angajați români și o capacitate de circa 3,1 milioane de hectolitri pe an. Producătorul deține în total trei fabrici (și jumătate) de bere: în Brașov, Buzău și Timișoara, dar și o mini-facilitate de producție în Cluj-Napoca.

Fondată în 1978, fabrica a fost achiziționată de SABMiller în 1996, iar în 2016 compania a fost preluată de japonezii de la Asashi. În cadrul acestei tranzacții a fost vizată achiziționarea operațiunilor SABMiller din Europa Centrala și de Est de către AB InBev.

Dintre toate cele trei fabrici, unitatea din Buzău este cea care produce cel mai mare volum de bere, potrivit reprezentanților companiei.

Totodată, aceștia precizează că costul materiilor prime necesare producției a crescut cu circa 60% în ultimii ani.


Citeste si:
GenAI - reticență versus oportunitate: La ce se așteaptă liderii companiilor din România
GenAI - reticență versus oportunitate: La ce se așteaptă liderii companiilor din România

Recent, Ursus Breweries a făcut o investiție de 2 milioane de euro, în unitatea din Buzău, într-o instalație care folosește tehnologii de eficiență energetică pentru recuperarea energiei termice din gazele arse.

Pentru aceasta, fabrica a colaborat cu experți în sustenabilitate din cadrul Asahi Europe & International, dar și cu alți furnizori internaționali.

Prin implementarea sistemului de recuperare a energiei termice, este estimată o scădere a consumului de gaz natural cu aproximativ 18% și, astfel, implicit scăderea emisiilor de dioxid de carbon aferente.

Puțină lume înțelege că, în acest moment, procesul de sustenabilitate vine cu niște costuri foarte mari. În cele din urmă, aceste costuri le vom plăti cu toții, de la consumator, până la furnizor și producător.

Robert Uzună, Vicepreședinte Corporate Affairs al Ursus Breweries

Ursus Breweries a înregistrat o cifră de afaceri de circa 2,27 miliarde de lei (circa 460 de milioane de euro), în 2022.

„Una din trei beri consumate în România provine din portofoliul nostru”, a mai spus Robert Uzună.

Piața berii nu s-a descurcat, însă, prea bine în ultima vreme, înregistrând scăderi de 5% anul trecut și de 9% în primele 5 luni ale acestui an, a adăugat Vicepreședintele Corporate Affairs.

Mai mult decât atât, ponderea deținută de sectorul HORECA în vânzările de bere nu a revenit la nivelul de dinainte de pandemia de coronavirus, care era de aproximativ 15-20%, crescând anul trecut doar cu un procent față de 2021, până la 10%.

Ursus Breweries este parte a grupului Asahi Europe & International, iar mărcile din portofoliul său sunt: URSUS, Timișoreana, Ciucaș, Peroni Nastro Azzurro, Kozel, Azuga, Pilsner Urquell, Asahi Super Dry.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  [FOTOREPORTAJ] Cum arată fabrica Ursus din Buzău, una dintre cele mai vechi unități de producție a berii din România