Lectură de 5 minute

25 Apr 2023 - Interviuri și Analize

Cum a apărut prima pereche de blugi și care sunt cele mai scumpe branduri în prezent

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Termenul românesc „blugi” este o abreviere și o adaptare a cuvântului englezesc blue-jeans. Cuvântul „jean”, provine de la Bleu de Gênes", (albastru de Genova), o țesătură din lână și bumbac. Blugii albaștri sau denimul au fost inițial confecționați din această țesătură și au fost produși în orașul francez Nîmes (Nîmes blue sau echivalentul său francez, bleu de Nîmes). În secolul al XX-lea, „jean” a fost termenul pentru o gamă largă de pantaloni casual din bumbac sau denim.  

Sursa foto: Unsplash

Cei mai clasici și mai ușor de recunoscut blugi, așa cum îi cunoaștem - confecționați din denim vopsit în albastru indigo, cu buzunare și nituri robuste, potriviți pentru munca grea - au fost brevetați în 1873 de Jacob Davis, un croitor, și de Levi Strauss, proprietarul unui magazin de țesături din San Francisco, potrivit Vogue.es.

Inițial, Strauss și Davis au fabricat blugi din două tipuri de țesături, din pânză maro și din denim albastru, dar crearea modelului Levi's 501, în 1890, a ajutat ca acesta din urmă să câștige popularitate.

În deceniul următor, au fost aduse mai multe îmbunătățiri: Strauss a adăugat o cusătură dublă în arc, de culoare portocalie, pentru o mai mare întărire și pentru a-i putea identifica drept Levi's. Găicile pentru curea au apărut abia în 1922, iar fermoarele au înlocuit nasturii la unele modele în 1954.

Cu toate acestea, când brevetul lui Strauss și Davis a expirat în 1890, alți producători au fost liberi să reproducă modelul. OshKosh B'Gosh a intrat pe piață în 1895, Blue Bell (care mai târziu a devenit Wrangler) în 1904, iar Lee Mercantile în 1911.

De la James Dean la Dior

În timpul Primului Război Mondial, blugii Lee Union-All au devenit modelul standard pentru toți muncitorii din timpul războiului.

Hollywood a ajutat la idealizarea blugilor albaștri în anii 1920 și 1930, distribuind cowboy chipeși, interpretați de personaje precum John Wayne și Gary Cooper purtând acești pantaloni.

Cu toate acestea, abia în anii 1950 blugii au fost asociați cu tinerii rebeli și anti-sistem. Marlon Brando și James Dean au făcut aceasta piesă de imbrăcăminte să devină populară în rândul adolescenților, reprezentând imaginea de idoli rebeli cu sex appeal.

În 1976, Calvin Klein a prezentat pe podium denimul albastru/blue jeans, devenind, astfel, primul designer care a făcut acest lucru.

Gloria Vanderbilt și-a prezentat blugii de succes în 1979. Blugii acestui designer nu au fost doar un succes comercial, ci au fost comercializați și cu un aspect mai îndrăzneț.

În anii 1980, campania provocatoare a lui Brooke Shields pentru Calvin Klein și reclamele senzuale ale Claudiei Schiffer pentru Guess au contribuit la conferirea blugilor albaștri unui nou tip de potențial seducător.

În anii 1990, case de modă precum Versace, Dolce & Gabbana și Dior au intrat și ele pe piața blugilor.

Cea mai scumpă pereche de blugi

Levi's

Cea mai scumpă pereche de blugi din istorie, cu o vechime de 145 de ani, a fost vândută pentru 114.000 de dolari, aproximativ 107.395 de euro. Asta pentru că este o piesă emblematică ce a fost recuperată din epava vasului SS Central America, cunoscut și sub numele de „nava de aur" a secolului al XIX-lea, potrivit 20minutos.

Pantalonii au fost scoși la licitație de către Holabird Americana și este vorba de prima serie de blugi cu cinci nasturi, cel mai probabil produși de Levi Strauss & Company, în 1850.

De asemenea, ar putea fi cea mai veche pereche de blugi din timpul „Goanei după aur" și se speculează că ar fi aparținut lui John Dement din Oregon, un veteran militar din Războiul Mexicano-American. Acest bărbat a fost pasager la clasa întâi la bordul navei SS Central America.

Gucci

Gucci își vinde colecția Genius Jeans de la 4.000 de dolari bucata. Partea interesantă despre blugii Gucci este că au intrat în 1998 în Cartea Recordurilor Guinness, fiind cei mai scumpi blugi din lume, cu un preț de 3.100 de dolari (aproximativ). Cu toate acestea, majoritatea blugilor Gucci sunt disponibili la un preț de doar aproximativ 600 de dolari.

Momorato Jean

În aceeași ordine de idei, brandul japonez Momorato Jean se bazează pe fabricarea manuală și pe o „purtare exclusivă" care le permite să îi vândă cu 2.000 de dolari bucata.

Secret Circus - 1,3 milioane de dolari

Totuși, recordul le aparține celor de la Secret Circus. Cei care sunt interesați să vadă cum arată o pereche de blugi de 1,3 milioane de dolari pot verifica ofertele celor de la Secret Circus, care vin de fapt în diferite modele. Pe scurt, fiecare dintre aceste perechi de blugi are modele cusute în buzunarele din spate, care sunt formate cu numeroase diamante de înaltă calitate. Un lucru care explică în mare parte prețul lor.

Iată o listă cu cei mai scumpi 10 blugi din toate timpurile:

  • Secret Citrus Diamond Jeans - 1,3 milioane de dolari,
  • Dussault Bloodline Jeans - 250.000 de dolari,
  • Drake Chrome Hearts Levi Jeans - 69.255 de dolari,
  • Blugii originali Levi Strauss & Co 501 Jeans - 60.000 de dolari,
  • Blugii albaștri ai lui Marilyn Monroe - 14.183 de dolari,
  • Blugi Louis Vuitton Navy Denim - 13.815 dolari,
  • Blugi supradimensionați Dolce & Gabbana Light Therapy Oversize - 10.200 dolari,
  • Blugi cu monogramă neagră MCM - 9.675 dolari,
  • Blugi Dolce & Gabbana Grace - 8.745 dolari,
  • Givenchy White & Beige Patchwork Jeans - 4,640 $.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cum a apărut prima pereche de blugi și care sunt cele mai scumpe branduri în prezent