Lectură de 2 minute

21 Dec 2021 - Interviuri și Analize

Câți bani alocă românii de sărbători: persoanele între 35 și 44 de ani sunt cele mai cheltuitoare, cu un buget de peste 1.500 de lei

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Bugetul mediu pe care românii îl alocă sărbătorilor de iarnă de anul acesta este de 1.315 de lei, din care mâncarea ajunge la 680 de lei (55%), cadourile reprezintă 487 de lei (32%) și pentru decorațiuni sunt alocați 148 de lei (13%), potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research.

Persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, urmate de persoanele peste 55 de ani, alocă cei mai mulți bani pentru mâncare - 806 de lei, respectiv 728 lei.

Totodată, în baza răspunsurilor oferite de participanții la studiu, persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani reprezintă „segmentul cel mai cheltuitor”, cu un buget total pentru sărbători de 1.507 lei. La polul opus se regăsește generația Z (18 – 24 ani) potrivit căreia, bugetul de sărbători se ridică la 1.051 de lei.

Shopping online versus shopping în magazine fizice

O treime dintre respondenți (36%) declară că anul acesta preferă să comande cadouri online, comparativ cu 31% în anul precedent. Așadar, față de anul trecut, trendul se menține constant, cu o ușoară creștere a procentului (5%), iar românii se arată tot mai deschiși spre varianta online.

De asemenea, 64% din totalul respondenților continuă să cumpere cadouri de Crăciun din magazinele fizice (mall, supermarket, hypermarket, piață). Cu toate acestea, se observă o scădere a numărului românilor care declară că fac cumpărături din magazine fizice, comparativ cu 2020 când optau pentru această modalitate în proporție de 69%.

Fenomenul poate fi explicat de faptul că activitatea în magazinele fizice, precum mall-urile, este permisă în mod gratuit doar persoanelor vaccinate.

Ce cadouri preferă românii să primească anul acesta?

În ceea ce privește cadourile, 4 din 10 români spun ca nu își doresc ceva anume. Potrivit datelor Reveal Marketing Research, 24% dintre români preferă să găsească sub brad parfumuri și haine. Apoi, 17% din totalul respondenților au bifat varianta cosmeticelor drept cadou dorit de Crăciun.

Opțiuni la fel de populare sunt și gadget-urile (smartphone, tableta, smartwatch, etc) – 16%, electronicele (14%) și bijuteriile (13%).

Citeste si:
Al cincilea raport State of Snacking al Mondelēz: cum aleg consumatorii gustările în vreme de inflație
Al cincilea raport State of Snacking al Mondelēz: cum aleg consumatorii gustările în vreme de inflație

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development.

Sondajul a fost realizat cu 1.009 interviuri CAWI (colectare online), eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural, persoane de peste 18 ani, utilizatori online. Perioada de colectare a datelor este 6-12.12.2021

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Câți bani alocă românii de sărbători: persoanele între 35 și 44 de ani sunt cele mai cheltuitoare, cu un buget de peste 1.500 de lei