Lectură de 5 minute

11 Mar 2022 - Video

Fără carton și plastic la gunoi: R-Create, soluția reutilizabilă la ambalajele clasice, disponibilă pentru magazine

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Start-up-ul R-Create, fondat de Linda Vasilescu în 2019, care a scos recent pe piața din România ambalajele reutilizabile, extinde colaborările cu jucătorii din online și vrea să stabilească un parteneriat cu un retailer, pentru a amplasa puncte de colectare pentru ambalaje și a elimina prețul plătit de clienții magazinelor online.

Proiectul R-Create a început în 2019, la incubatorul Impact Hub din București, unde se căutau soluții prietenoase la mediul la problemele cotidiene din piață. Corelând piața în creștere a cumpărăturilor online cu dezavantajele pe care le creează ambalajele: de la producție la depozitare și colectare, Linda Vasilescu a propus un ambalaj reutilizabil. Soluția ei a câștigat premiul întâi și încrederea unui investitor din juriu, așa că ideea s-a transformat într-o platformă care gestionează miile de ambalaje din sistem și conectează compania de curierat și magazinele online.

Cum funcționează R-Create

R-Create produce ambalajele în România, iar acestea sunt realizate dintr-un plastic mai dur, care poate fi reciclat și are componente deja reciclate. Start-up-ul colaborează cu compania de curierat DPD, cu care a dezvoltat un serviciu special, iar clienții magazinelor online partenere pot opta pentru un astfel de ambalaj, care se închiriază. Pentru acest serviciu, magazinul plătește contravaloarea cartonului în care ar fi ambalat coletul, iar pe client îl costă doi-trei lei.

Serviciul este disponibil pentru magazinele online de la începutul acestui an. El a fost finalizat în sistemul DPD în luna octombrie a anului trecut, dar Black Friday și Crăciunul au amânat startul. În prezent, în sistemul R-Create sunt mii de ambalaje și durează două zile până când un ambalaj se întoarce în sediul unui magazin online.

„Lucrăm de vreo lună și au venit foarte multe cereri, am îmbarcat vreo zece magazine mai mici și avem vreo două sau trei magazine mari cu care lucrăm. Există mare interes din partea magazinelor să pună la dispoziția clienților această alternativă. Nu lucrăm cu marketplace-uri, dar vrem să ne dezvoltăm și această direcție, pentru că ar fi mai simplu pentru magazinele mai mici să aibă la dispoziție și această variantă. Avem, însă, o colaborare cu cei doi integratori mari din România, Innoship și Postis – orice magazin care lucrează cu ei are la dispoziție opțiunea de a comanda serviciul nostru cu DPD”, spune Linda Vasilescu în cadrul emisiunii „Green choice in local retail”.

Puncte de colectare a ambalajelor în lanțurile de retail

Toate magazinele care au disponibil serviciul R-Create la check-out au ambalajele la sediul lor, platforma calculând stocul zilnic necesar. În magazin se pregătește coletul în ambalajul reutilizabil, apoi se livrează prin DPD, iar curierul știe că trebuie să îl preia de la client. Clientul păstrează produsele și dă curierului ambalajul înapoi, urmând ca firma de curierat să le strângă și să le dea înapoi magazinului online pentru reutilizare, după ce au fost igienizate.

„Prioritatea noastră este să fim siguri că există un sistem ușor de folosit pentru oameni, astfel încât ambalajul chiar să se întoarcă, pentru că esența a ceea ce facem noi este de a refolosi, încercăm să eliminăm utilizarea unică, tot ce înseamnă carton sau plastic de unică folosință, care este tradițional pentru comenzile online, cu o soluție rezistentă, care se întoarce și este folosită cel puțin de 100 de ori”, explică Linda.

Ambalajele pot fi folosite între 100 și 500 de cicluri logistice, iar după ce se deteriorează, sunt preluate și ajung la colectorul Fepra, care le reciclează.

Citeste si:
DEICHMANN vinde pentru prima dată în România peste patru milioane de perechi de pantofi
DEICHMANN vinde pentru prima dată în România peste patru milioane de perechi de pantofi

Dacă momentan costul unui ambalaj pentru client este de doi-trei lei, planul este să fie eliminat, iar serviciul să fie gratuit. R-Create vrea să încheie o colaborare cu un retailer care are o rețea extinsă de magazine, unde pot fi instalate puncte de colectare a ambalajelor, aproape de clienți. Astfel, ei ar urma să nu mai plătească nimic. Infrastructura de reciclare ar fi testată în București, apoi s-ar extinde în orașele mari.

R-Create așteaptă o investiție de 350.000 euro

Până acum, R-Create a investit circa 250.000 de euro și de mai bine de un an au investitori privați care au venit prin SeedBlink. În prezent, start-up-ul este într-o rundă de finanțare și se așteaptă să strângă până în toamnă aproape 350.000 de euro.

„Am început conceptul în România, pentru că aici am câștigat premiul, dar conceptul nu se oprește aici, vrem să mergem înspre vest, discutăm cu poșta din Austria și din Elveția, pentru că interesul lor există și nu trebuie convinși, așa cum, din păcate, a trebuit să o facem în România. Noi facem o platformă care e ușor de scalat în diferite economii. Avem capacitatea de a ne muta rapid dintr-o țară în alta. Problema este că avem nevoie de parteneri, de companii sau de curieri. Pare că vestul Europei este mai interesat de zona aceasta, pentru că este în căutare de soluții, independent de noi, însă România se dezvoltă precum restul țărilor din regiune: Bulgaria și Ungaria”, conchide Linda.

Aici puteți asculta podcastul emisiunii.

Emisiunea „Green choice in local retail” este susținută de Lidl România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  Fără carton și plastic la gunoi: R-Create, soluția reutilizabilă la ambalajele clasice, disponibilă pentru magazine