Lectură de 2 minute

19 Mai 2023 - Știri și Noutăți

[Studiu Confidex] Ce așteptări ar trebui să aibă fermierii români în 2023

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Jucătorii din sectorul agricol din România s-au confruntat în 2022 cu o serie continuă de fluctuații: pe de o parte creșteri ale costurilor pentru energie, combustibil și îngrășăminte, iar pe de altă parte scăderea prețului la cereale și imposibilitatea valorificării produselor cu o marjă de profit cel puțin acceptabilă.

Sursa foto: Unsplash

Războiul din Ucraina și ulterior deschiderea Coridoarelor Solidarității de către Uniunea Europeană au generat probleme pe lanțurile de aprovizionare și o suprasaturare a pieței europene: fermierii au experimentat dublarea prețurilor tuturor inputurilor agricole, dar și fluctuații extrem de mari ale prețului cerealelor. Nici vremea nu a fost de partea fermierilor, anul 2022 fiind unul secetos, iar recolta slabă.

Scăderea înregistrată de sectorul agricol este confirmată și de datele cu privire la evoluția PIB-ului. În anul 2022, economia României a crescut cu 4,8% față de 2021, conform datelor INS.

La creșterea PIB au contribuit comerțul, serviciile, construcțiile, în timp ce agricultura și industria au avut o contribuție negativă (-0,5%), ca urmare a scăderii volumului lor de activitate cu 11,6%, respectiv 2,3%. Ponderea agriculturii în PIB a rămas neschimbată în 2022 față de 2021, respectiv 4,5%.

Cum se prefigurează sectorul agricol în 2023?

„Fermierii sunt conștienți că fluctuațiile pe parcursul unui an sunt normale în acest domeniu, și asta în ceea ce privește prețurile cerealelor și producția la hectar, fără să fie vorba însă despre impredictibilitate”, menționează Liviu Zăgan, CEO Holde Agri Invest, în cadrul unui interviu realizat de Impetum Group - pentru CONFIDEX S2 2023 - despre așteptările de la economia românească, dar și despre starea sectorului agricol.

Rezultatele celei de-a opta ediții a studiului CONFIDEX, care măsoară încrederea managerilor români în economia actuală și are scopul de a crea repere concrete și de a sprijini managerii în luarea unor decizii adaptate realității, vor fi făcute publice de Impetum Group pe 23 mai.

În perioada de colectare a datelor au avut loc interviuri calitative cu reprezentați ai mediului de afaceri și ai administrației publice, cu scopul de a înțelege mai în profunzime datele cantitative.

În cele șapte etape ale cercetării de până acum au răspuns peste 3.000 de manageri din România. Companiile respondente însumează peste 150.000 de angajați.

Citeste si:
Program modificat în magazinele Pepco de Paștele catolic. La ce oră se închid unitățile
Program modificat în magazinele Pepco de Paștele catolic. La ce oră se închid unitățile

Studiul CONFIDEX S1 2023, ce vor fi făcute publice pe 23 mai, acoperă un eșantion de aproximativ 500 de companii din top 6 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultură; industrie și energie electrică; construcții; comerț; transport, distribuție, depozitare; servicii. La studiu au răspuns doar CEOs și manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifră de afaceri și 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri. Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi și măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor și antreprenorilor români.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  [Studiu Confidex] Ce așteptări ar trebui să aibă fermierii români în 2023