Lectură de 4 minute

13 Sep 2023 - Știri și Noutăți

​​​​​​​România, la coada clasamentului pe piața de reciclare. Cu ce probleme se confruntă țara noastră

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Investițiile în tehnologii noi și procese specifice care să faciliteze sistemul de reciclare din România ar trebui să devină prioritare pentru majoritatea companiilor. Cristian Bădescu, fondator și CEO al INATECH Packaging, unul dintre cei mai cunoscuți jucători din industria românească a ambalajelor, face o caracterizare a acestui segment în plan local și atrage atenția asupra unor probleme care definesc piața. 

 

Sursa foto: Pixabay

INATECH Packaging a intrat pe segmentul de colectare și prelucrare a deșeurilor din material plastic în 2023, iar procesul nu a fost deloc ușor, potrivit fondatorului companiei.

„A durat aproximativ un an și jumătate să obținem autorizația necesară pentru colectarea și prelucrarea deșeurilor din material plastic. Vorbim de o birocrație foarte mare în aceasta zonă. În 2022, compania iFOAM AG, care face parte din grupul INATECH, a achiziționat echipamente pentru prelucrarea deşeurilor şi transformarea acestora în materii prime de tip granulă reciclată din material plastic, printre care: tocător pentru material plastic şi extruder pentru producerea granulelor din plastic reciclat”, spune Cristian Bădescu, fondator și CEO al INATECH Packaging.

De asemenea, în businessul companiei se dezvoltă deja de mai mulți ani partea care vizează ambalajele ecologice, multe dintre produsele INATECH Packaging fiind complet reciclabile. Astfel că, prin colectarea și prelucrarea deșeurilor din material plastic de la clienți și transformarea lor în materie primă, compania încearcă să protejeze cât mai mult mediul înconjurător.

Piața de reciclare din România, la coada clasamentului

Fondatorul INATECH Packaging consideră că, la modul general, piața de reciclare a deșeurilor de ambalaje din România se confruntă astăzi cu mai multe probleme și provocări, aflându-se în coada clasamentului la nivelul Uniunii Europene, din acest punct de vedere, conform statisticilor.

Din estimările date publicității de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), oceanele, mările și râurile ar putea fi afectate de poluare, la nivel planetar, cu aproximativ 44 milioane de tone de plastic până în anul 2060, ceea ce reprezintă un volum dublu față de momentul prezent.

Referitor la România, o analiză realizată de compania Clean Recycle (prezentă pe piața locală a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje) arată că plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite de români, însă rata sa de reciclare este de doar 30,05%.

Cu alte cuvinte, organizațiile pot investi în programe pentru a educa publicul și angajații, în campanii specifice prin care să fie evidențiate avantajele reciclării. Pratic, firmele pot deveni lideri în comunitatea lor prin aplicarea unor practici responsabile de gestionare a deșeurilor. Mai depare, cum ar putea fi rezolvate problemele care apar?

Citeste si:
Studiu Danone: românii consumă tot mai multe produse pe bază de plante de la an la an 
Studiu Danone: românii consumă tot mai multe produse pe bază de plante de la an la an 

Adoptarea practicilor de gestionare a deșeurilor

Altfel spus, orice firmă trebuie să o acorde o importanță deosebită în adoptarea practicilor de gestionare a deșeurilor responsabile, nu doar pentru a contribui la protejarea mediului, ci și pentru a reduce costurile și pentru a răspunde cererilor tot mai mari ale consumatorilor privind produsele și serviciile mai sustenabile.

Toate companiile pot începe să facă pași în această direcție prin implementarea unui program intern de colectare, care implică atât furnizarea de containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor, cât și educarea publicului cu privire la modul corect de a le separa.

Sintetizând, despre ecosistemul de reciclare din România, există așadar mai multe aspecte care pot fi îmbunătățite sau care lipsesc pentru a dezvolta un sistem de reciclare mai eficient și sustenabil:

  • alinierea la standardele și reglementările europene referitoare la gestionarea deșeurilor,
  • investiția în soluții durabile pentru protejarea mediului,
  • colectarea selectivă,
  • aplicarea unor măsuri prin care publicul să devină mult mai conștient.

Grupul INATECH a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de euro, iar pentru 2023 este estimată o creștere de 15%, până la circa 9,2 milioane de euro. La nivel local, compania este prezentă în Domneşti (Ilfov), locul unde se află atât sediul central, cât și depozitul ce deservește zona de sud-est a ţării. De asemenea, începând cu anul 2023, spațiul logistic din Oradea (Calea Clujului 271) a fost relocat în singurul parc industrial din România cu un terminal cargo aerian - CTPark Oradea Cargo Terminal.

Despre INATECH Packaging. Înființat în anul 2010, grupul INATECH s-a poziționat la început pe nișa ambalajelor pentru protecție destinate industriei (www.inatech-shop.ro ), apoi pe nisa izolațiilor premium pentru construcții (www.isoteckline.com ). Între timp a accesat și alte linii de produse, inovând continuu pentru a putea acoperi exigențele clienților săi. În 2018, s-a luat decizia, la nivel de grup, de a intra și pe segmentul de producție (www.ifoam.ro), cu producţia ambalajelor tehnice din spumă, linie de business dezvoltată prin firma iFoam AG.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  ​​​​​​​România, la coada clasamentului pe piața de reciclare. Cu ce probleme se confruntă țara noastră