Lectură de 5 minute

12 Aug 2021 - Știri și Noutăți

RDF Arad a investit 5,7 milioane de euro în depozitare, tehnologie și utilaje

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

RDF Arad, unul dintre cei mai importanți jucători regionali în agribusiness, marchează finalizarea unor investiții în valoare de 5,7 milioane de euro în depozitare, tehnologie și utilaje și vizează să achiziționeze companii cu domenii de activitate conexe. 


 

„Investițiile fac parte din strategia noastră de a crește comerțul cu cereale, de a dezvolta ramura de producție de semințe și de a ne diversifica liniile de business. Prin aceste investiții am reușit să creștem capacitatea de depozitare de la 10,000 la 42.000 tone și cantitatea de semințe produse, și nu în ultimul rând, să reducem costurile.

Mai mult, prin achiziția fabricii de extrudate soia, am devenit printre puținii procesatori de soia din România. Învestițiile în utilaje ne permit să lucrăm suprafețe de trei ori mai mari de teren agricol, iar investiția din Ineu ne-a ajutat să creștem cantitățile de cereale pe care le tranzacționam, mergând în sprijinul fermierilor din zonă, unde spațiile de depozitare sunt insuficiente”, a spus Florin Deznan, CEO RDF Arad.

Investițiile includ:

  • O investiție în valoare de trei milioane de euro în sediul RDF din localitatea Șofronea, jud. Arad cu obiectivul de a crește capacitatea de depozitare a companiei de la 10.000 la 22.000 de tone. În același timp, RDF a achiziționat aparatură de laborator și instalații noi pentru selecția și tratarea semințelor, precum și o fabrică de extrudat soia. Mai mult, investiția a presupus schimbarea întregii infrastructuri deținute prin schimbarea sistemului de canalizare, înlocuirea a peste 12.000 mp de platforme betonate și renovarea integrală a spațiilor de depozitare și a întregului sediu al companiei.
  • O investiție în valoare de 1,3 milione de euro în achiziția unei baze pentru depozitare în localitatea Ineu, jud. Arad, cu o capacitate de depozitat cereale de 20.000 tone, și pentru implementarea sistemul de gestiune Dynamics Navision.
  • Investiții de 1,4 milioane de euro pentru completarea parcului cu utilaje agricole noi, moderne, pentru exploatarea terenurilor.

Investițiile au fost realizate prin intermediul unui proiect de fonduri europene, prin care 50% din investiție a venit de la AFIR iar 50% din credit bancar. Investițiile din baza de la Ineu și în utilajele agricole au fost realizate cu ajutorul unui cred bancar și leasing.

Agricultura se numără printre sectoarele de interes strategic în România și care are potențial uriaș de dezvoltare, mai ales în zona de digitalizare și tehnologizare, inovația urmând a avea un rol definitoriu în eficiența, productivitatea și calitatea produselor. Cu această perspectivă, în viitorul apropiat ne dorim să retehnologizam baza din Ineu, iar pentru următorii pași de dezvoltare a RDF ne dorim să achiziționăm companii cu domenii de activitate conexe”, a spus Alexandru Savin, membru în Consiliul de Administrație al ROCA Investments.

În 2020 echipa RDF a crescut afacerile cu 65% și a ajuns la un profit operațional (EBITDA) de 4,3 milioane de lei. În anul 2021 RDF estimează o creștere de aproximativ 20% a cifrei de afaceri și o creștere de EBIDTA cu aproximativ 50% față de 2020. RDF a crescut de asemenea suprafețele de teren agricol lucrate de la 600 ha în 2019 la 2000 ha în 2021.

Sectorul agricol în România

Programe la nivel național de tehnologizare pentru creșterea gradului de irigare și cultivarea terenurilor mai puțin favorabile ar duce agricultura la un alt nivel și ar spori competitivitatea țării, arată dezbaterile CONFIDEX by Impetum Group. Irigațiile vor juca un rol crucial pentru securitatea agro-alimentara a României și dezvoltarea sectorului agricol autohton și în acest sens, un sistem național de irigații este o soluție.

Citeste si:
Concurența a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Concurența a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading

„Tehnologia modernă va oferi avantajul competitiv la nivelul jucătorilor din agricultură, dar și la nivelul României în relațiile comerciale cu alte țări. Experiența inginerilor agronomi poate fi plusată de tehnologie, iar accesul la date corecte și complete în timp real poate îmbunătăți semnificativ deciziile luate și eficiența.

Dezvoltarea tehnologică în perioada următoare poate fi explorată la mai multe nivele, precum (i) informatizarea sistemelor de irigații pentru irigarea eficientă și corectă a culturilor, (ii) creșterea eficienței în controlul calității prin platforme care oferă informații în timp real, (iii) abordarea agriculturii de precizie prin sisteme de monitorizare a culturilor prin satelit/drone/stații meteo, și nu în ultimul rând, prin echipamente agricole autonome controlate automat prin GPS care duc la agricultura de precizie”, a încheiat Alexandru Savin.

RDF este unul din principalii distribuitori zonali de input-uri (îngrășăminte chimice, semințe și pesticide) fiind distribuitor direct al produselor: Pioneer, Dekalb, Syngenta, KWS, Limagrain, RAGT – pe partea de semințe, Bayer, Syngenta, BASF, Arysta – pe parte de pesticide, iar pentru îngrășăminte chimice, RDF colaborează atât cu furnizori interni, cât si cu producători externi de la care face import direct.

Pe lângă activitatea de distribuție, RDF este unul din principalii traderi zonali de cereale și comercializează peste 80.000 tone cereale/an. Pentru a-și desfășura cât mai bine aceasta activitate, care presupune preluarea cerealelor în cantități mari de la fermieri, stocarea produselor preluate, condiționarea lor și livrarea, RDF deține silozuri de cereale cu capacitatea de stocare de 22.000 tone.

ROCA Investments, parte a Impetum Group, este o companie de private equity care contribuie la amplificarea potențialului companiilor, sprijinindu-le să își dezvolte strategii de business prin care accelerează creșterea valorii lor pe termen lung.

Ecosistemul ROCA este format în prezent din companiile: BICO Industries (producător de plasă din fibră), Romcargo Maritim (operator portuar), RDF Arad (agribusiness), Electroplast (producător de cabluri electrice), MECANEX (producător de pompe pentru diverse industrii), Piscicola (fermă piscicolă), Artesana (produse lactate artizanale), CAHM (îngrijire personală), Yellow.Menu (restaurant online) și Sinteza (industrie chimică).

În 6 iulie, ROCA Investments a anunțat semnarea primului exit, prin care Frigotehnica, unul dintre cei mai importanți jucători din industria frigului, se alătură VINCI Energies, parte a grupului VINCI, lider mondial în concesiuni, construcții și energie.

Confidex este un studiu care a surprins T zero al companiilor și a monitorizat trimestrial pulsul economiei pe tot parcursul pandemiei. În cele etape ale cercetării de până acum au răspuns peste 1.500 de manageri din România. Companiile respondente ajung la epste 150.000 de angajați.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  RDF Arad a investit 5,7 milioane de euro în depozitare, tehnologie și utilaje