Lectură de un minut

18 Sep 2023 - Știri și Noutăți

Inditex evaluează dreptul de a reveni în Rusia la 211 milioane de euro

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Inditex și-a cuantificat în cifre drepturile pe piața din Rusia. Compania, care a oficializat în aprilie anul trecut vânzarea afacerilor sale din această țară către Grupul Daher, a evaluat la 211 milioane de euro dreptul său de a reveni, imediat și oricând va considera oportun, în această țară, potrivit raportului semestrial.

Sursa foto: Unsplash

Acordul de vânzare a filialei rusești către Daher (prin intermediul companiei Fashion and More Management Dmcc) prevedea transferul tuturor activelor și angajaților asociați cu cele 243 de magazine pe care grupul le avea atunci în Rusia, informează moda.es.

Dar acordul includea și o clauză, deja anunțată la vremea respectivă, care stabilea că "în cazul în care apar noi circumstanțe care, în opinia Inditex, permit revenirea mărcilor grupului pe această piață", Inditex își rezerva dreptul de a "utiliza imediat activele transferate".

Valoarea acestor drepturi este ceea ce a fost evaluat la 211 milioane de euro ca activ necorporal cu o durată de viață determinată. În cazul în care acest drept este exercitat, Inditex își va administra din nou mărcile în această țară, iar grupul Daher va exploata afacerea în calitate de francizat.

Compania prin care Daher a făcut achiziția, Fashion and More Management DMCC, are sediul în zona liberă Dubai Multi Commodities Centre și este controlată de familia care deține Azadea, francizată de Inditex în mai multe țări din Orientul Mijlociu

Inditex și-a suspendat activitățile în Rusia la 5 martie 2022, la zece zile după izbucnirea războiului din Ucraina. Grupul intrase în această țară în 2003, odată cu deschiderea unui magazin Zara la Moscova, care a fost realizată de compania finlandeză Stockman.

Trei ani mai târziu, Inditex a cumpărat afacerile Stockman în această țară pentru 41,5 milioane de euro. Compania avea atunci șase magazine Zara în Rusia, toate în capitală și în zona metropolitană a acesteia.

Rusia a generat 6% din cifra de afaceri a Inditex și 8,5% din EBITDA.

Citeste si:
„Febra bumbacului” și problemele legate de sustenabilitate, pe cale să declanșeze noi scumpiri în industria modei
„Febra bumbacului” și problemele legate de sustenabilitate, pe cale să declanșeze noi scumpiri în industria modei

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Inditex evaluează dreptul de a reveni în Rusia la 211 milioane de euro