Lectură de 4 minute

26 Aug 2021 - Știri și Noutăți

Ikea, acuzată de un ONG din România că încalcă legile Uniunii Europene și exploatează neadecvat, distrugând păduri seculare

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Organizația non-guvernamentală pentru protecția mediului Agent Green acuză Ikea că încalcă legile Uniunii Europene în domeniul naturii, că exploatează în mod neadecvat o lacună și că realizează tăieri rase într-o pădure seculară, etichetându-le drept tăieri progresive, care sunt distructive.

În raportul publicat, organizația non-guvernamentală Agent Green aduce următoarele acuzații către Ikea:

  • Ikea pretinde în mod ipocrit că are grijă de păduri, deși Agent Green are dovezi care arată că le distruge.
  • Ikea încalcă legile UE în domeniul Naturii deoarece nu a desfășurat Evaluarea Impactului asupra Mediului.
  • Ikea exploatează în mod neadecvat o lacună din legislația națională și europeană (regenerarea de urgență), încercând să taie cât mai repede și să vândă toate pădurile primare și seculare rămase, contrar strategiei UE actuale în domeniul biodiversității, care urmează să devină lege.
  • Ikea realizează tăieri rase într-o pădure seculară, etichetându-le drept tăieri progresive, care sunt distructive și presupun înlocuirea treptată a întregului înveliș forestier.
  • Ikea gestionează în mod defectuos pădurile, favorizând astfel eroziunea solului, pierderea biodiversității și punerea în pericol a așezărilor umane.
  • Deși Ikea este conștientă de faptul că societățile HS, Kronospan și Egger au fost amendate frecvent pentru că au abuzat de legile silvice și au distrus ceea ce a mai rămas din pădurile seculare ale României, le furnizează și mai mult lemn secular. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât Ikea a eliminat HS din lista sa de furnizori.

„Acest raport evidențiază cât de ipocrite sunt afirmațiile societății IKEA, care susține că este un administrator responsabil al pădurilor rămase ale Europei. Agent Green a investigat terenurile deținute de Ingka (IKEA) și poate să concluzioneze pe baza dovezilor colectate că societatea este angajată în practici care presupun o conștiinciozitate minimă din partea angajaților și a subcontractanților care își desfășoară activitatea în cadrul terenurilor sale, fapt care are un impact negativ semnificativ asupra mediului, a comunităților și a ariilor naturale protejate. Autoritățile române și acționarii societății ar trebui să ia imediat măsuri astfel încât aceste păduri seculare să nu sufere în continuare daune.

Și mai îngrijorător este faptul că IKEA nu respectă în momentul de față strategia UE în domeniul Biodiversității pentru anul 2030 care cere protejarea strictă a tuturor pădurilor seculare. IKEA pare în schimb să urmărească activ exploatarea acestor păduri aflate pe terenurile sale înainte de implementarea unei protecții stricte prin lege”, mai scriu autorii raportului numit „Ipocrizie! Distrugerea cinică a pădurilor seculare ale României de către Ikea”.

Agent Green îi cere companiei Ikea să își schimbe imediat strategia în domeniul forestier și să permită protejarea deplină a tuturor pădurilor seculare și a altor păduri cu un grad înalt de naturalitate.

Grupul Ingka (Ingka Holding B.V. și entitățile sale controlate) este unul dintre cele 12 grupuri diferite de companii care deține și operează Ikea în baza unor acorduri de franciză cu Inter IKEA Systems B.V. Ingka Group are trei domenii de activitate: Ikea retail, Ingka Investments și Ingka Centres. Grupul Ingka este partener în sistemul de franciză Ikea, operând 374 magazine Ikea în 30 de țări. Aceste magazine au avut 839 de milioane de vizite în timpul anului financiar 2019 și 2,6 miliarde de vizite pe platforma www.Ikea.com.

Magazinul Ikea din România a fost al 253-lea deschis în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. În luna iunie 2019, Ikea a inaugurat noul magazin de pe Bulevardul Theodor Pallady din Capitală, o investiţie de 90 de milioane de euro, care a creat 600 de noi locuri de muncă.

Într-un punct de vedere emis la solicitarea Retail.ro, Ikea susține că are o strategie care respectă legea și realizează rareori tăierea liberă în țară, doar cu respectarea reglementărilor în vigoare și a Planului de Gestionare a Pădurilor. Citește aici declarația oficială a Ikea referitoare la acuzațiile aduse.

Citeste si:
IKEA a dat startul lucrului cu drone inclusiv pe timp de zi, alături de angajați
IKEA a dat startul lucrului cu drone inclusiv pe timp de zi, alături de angajați

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ikea, acuzată de un ONG din România că încalcă legile Uniunii Europene și exploatează neadecvat, distrugând păduri seculare