Lectură de 7 minute

27 Aug 2021 - Știri și Noutăți

Reacția Ikea, după ce a fost acuzată că încalcă legea forestieră în România: „Avem o strategie pe termen lung care respectă legea”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Ikea, acuzată de ONG-ul Agent Green că încalcă legea forestieră din România și exploatează neadecvat pădurile, distrugându-le, susține că are o strategie care respectă legea și realizează rareori tăierea liberă în țară, doar cu respectarea reglementărilor în vigoare și a Planului de Gestionare a Pădurilor.

Redăm mai jos declarația integrală a lui Andriy Hrytsyuk, Forestland Investments Manager, Ingka Investments, Grupul Ingka, transmisă la solicitarea Retail.ro:

„La Ingka Investments, prioritatea noastră în calitate de proprietari de păduri este să ne asigurăm de o gestionare responsabilă a acestora, pentru a proteja mediul și biodiversitatea pentru generațiile viitoare. Avem o strategie pe termen lung care respectă legea, stabilește un standard ridicat al procedurilor și rămâne întotdeauna transparentă. Așadar, nu ne permitem practici forestiere iresponsabile.

Am dori să subliniem că Ingka Investments nu deține nicio proprietate pe care să existe păduri virgine sau cvasivirgine. Acest lucru a fost verificat în mod independent de ONG-urile de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, dar și prin anchetele științifice realizate asupra proprietății noastre.

Respectăm întotdeauna reglementările naționale și cerințele legale, inclusiv toate directivele UE. În plus, mergem dincolo de obligațiile legale, îndeplinind cerințele necesare pentru certificarea FSC și inițierea periodică a auditurilor de către autoritățile independente. Planurile noastre de gestionare a pădurilor și alte documente specifice sunt disponibile publicului larg și, în fiecare an, invităm peste 1.500 de autorități naționale, ONG-uri și alte părți interesate să ia parte la dezbateri organizate în acest sens.

Aplicăm măsuri de gestionare stricte și responsabile, care vor menține și chiar vor crește calitatea pădurii, a mediului și a biodiversității în timp. Vrem să păstrăm acest echilibru, deoarece credem că aceasta este calea pentru o utilizare sustenabilă a resurselor pe termen lung.

Ne asumăm zilnic responsabilitatea pentru oameni și planetă. Așadar, rămâne valabil angajamentul nostru de a deveni o afacere circulară, cu un impact pozitiv asupra mediului, până în 2030.”

Ikea: Tăierea liberă a pădurilor, rareori efectuată în România

IKEA este un brand format din mai multe companii. Aprovizionarea globală, furnizarea și distribuția de produse IKEA, inclusiv de materii prime, precum lemnul, este gestionată de Inter IKEA Group.

Citeste si:
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare

„Din 2014, am cumpărat teren forestier în diferite părți ale lumii. Ne angajăm în gestionarea responsabilă a pădurilor și lucrăm zilnic pentru a asigura viața pe termen lung a pădurilor noastre.

Prioritatea noastră în calitate de proprietari de păduri este să ne asigurăm de o gestionare responsabilă a acestora, pentru a proteja mediul și biodiversitatea pentru generațiile viitoare. Facem acest lucru prin adoptarea unei strategii pe termen lung care respectă legea, stabilește un standard înalt al procedurilor și rămâne transparentă.

Planurile noastre de gestionare a pădurilor reflectă angajamentul nostru de a fi responsabili pentru ariile forestiere pe care le gestionăm, concentrându-ne pe protejarea acesteia și având grijă în același timp de mediu și de diversitatea biologică. De exemplu, pe lângă respectarea tuturor legislațiilor în vigoare în siturile Natura 2000, îi informăm întotdeauna pe administratorii acestora despre activitățile planificate și îi invităm să stabilească restricții (de exemplu, pentru a preveni activitățile perturbatoare în timpul sezonului de cuibărit) și să ni se alăture în activități de teren.

După cum am menționat, niciuna dintre pădurile Ingka Investments nu include păduri virgine sau cvasivirgine. Acestea fiind spuse, vârsta de recoltare a copacilor este intenționat mai mare în România decât în majoritatea zonelor pentru a produce cherestea de calitate superioară. Aceasta înseamnă că este normal ca pădurile comerciale românești gestionate de sute de ani să includă și copaci cu vârsta de 120 de ani sau mai mult. Așadar, după cum a fost planificat de la început, copacii maturi sunt îndepărtați pentru a permite următoarei generații de copaci să se dezvolte. Tăierea liberă este o parte firească a gestionării pădurilor într-un mod responsabil. Cu toate acestea, în România este rareori efectuată această tăiere, doar cu respectarea strictă a legii și a Planului de Gestionare a Pădurilor și numai ținând cont de impactul pe termen lung asupra pădurii.

Tăierea liberă, ca și în cazul altor practici de gestionare a pădurilor, este strict reglementată de legea română, la care aderăm (dimensiunea limitată la 3 hectare, insule vechi de copaci, cerințe de regenerare, etc.). Motivația principală este sustenabilitatea pe termen lung a pădurii. Sub gestionarea noastră, volumul total de copaci este în creștere, iar anul trecut, am plantat aproape 7,2 milioane de răsaduri în întregul areal forestier, pentru a ne asigura că regenerăm mai mulți copaci decât recoltăm.

În ceea ce privește HS Timber, aceștia pot cumpăra cherestea de la Ingka Investment în concurență cu alte companii. Cu toate acestea, pentru că și-au pierdut certificarea FSC în 2017, nu pot furniza cherestea pentru produse pentru IKEA și niciun lemn de la HS Timber nu a intrat în lanțul de aprovizionare IKEA de atunci. Mai mult, dorim să adăugăm că nu se utilizează o cantitate semnificativă de lemn din pădurile deținute de Ingka Investments în producția de produse IKEA”, se arată în răspunsul emis de Ikea.

Ikea, acuzată că încalcă legea

Organizația non-guvernamentală pentru protecția mediului Agent Green acuză Ikea că încalcă legile Uniunii Europene în domeniul naturii, că exploatează în mod neadecvat o lacună și că realizează tăieri rase într-o pădure seculară, etichetându-le drept tăieri progresive, care sunt distructive.

În raportul publicat, organizația non-guvernamentală Agent Green aduce următoarele acuzații către Ikea:

  • Ikea pretinde în mod ipocrit că are grijă de păduri, deși Agent Green are dovezi care arată că le distruge.
  • Ikea încalcă legile UE în domeniul Naturii deoarece nu a desfășurat Evaluarea Impactului asupra Mediului.
  • Ikea exploatează în mod neadecvat o lacună din legislația națională și europeană (regenerarea de urgență), încercând să taie cât mai repede și să vândă toate pădurile primare și seculare rămase, contrar strategiei UE actuale în domeniul biodiversității, care urmează să devină lege.
  • Ikea realizează tăieri rase într-o pădure seculară, etichetându-le drept tăieri progresive, care sunt distructive și presupun înlocuirea treptată a întregului înveliș forestier.
  • Ikea gestionează în mod defectuos pădurile, favorizând astfel eroziunea solului, pierderea biodiversității și punerea în pericol a așezărilor umane.
  • Deși Ikea este conștientă de faptul că societățile HS, Kronospan și Egger au fost amendate frecvent pentru că au abuzat de legile silvice și au distrus ceea ce a mai rămas din pădurile seculare ale României, le furnizează și mai mult lemn secular. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât Ikea a eliminat HS din lista sa de furnizori.

Grupul Ingka (Ingka Holding B.V. și entitățile sale controlate) este unul dintre cele 12 grupuri diferite de companii care deține și operează Ikea în baza unor acorduri de franciză cu Inter IKEA Systems B.V. Ingka Group are trei domenii de activitate: Ikea retail, Ingka Investments și Ingka Centres. Grupul Ingka este partener în sistemul de franciză Ikea, operând 374 magazine Ikea în 30 de țări. Aceste magazine au avut 839 de milioane de vizite în timpul anului financiar 2019 și 2,6 miliarde de vizite pe platforma www.Ikea.com.

Magazinul Ikea din România a fost al 253-lea deschis în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. În luna iunie 2019, Ikea a inaugurat noul magazin de pe Bulevardul Theodor Pallady din Capitală, o investiţie de 90 de milioane de euro, care a creat 600 de noi locuri de muncă.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Reacția Ikea, după ce a fost acuzată că încalcă legea forestieră în România: „Avem o strategie pe termen lung care respectă legea”