Lectură de 2 minute

09 Apr 2021 - Știri și Noutăți

H&M, din nou în centrul unui scandal. Retailerul de modă are în plan închiderea a zeci de magazine în Spania

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Retailerul de modă H&M se confruntă cu alte probleme, după ce recent s-a aflat în centrul unui scandal în China. Compania suedeză întâmpină acum dificultăți și în Spania, unde vrea să închidă 30 de locații, dar și în Vietnam, unde este vizată de un boicot național.

Retailerul H&M vrea să își reorganizeze magazinele din Spania, conform unei publicații locale citată de Retail Detail. Acest lucru ar putea însemna închiderea a 30 de unități de vânzare, mai exact a 27 de sucursale H&M și trei COS, brand care este parte din portofoliul companiei.

În plus, asta ar implica și modificări „substanțiale” privind condițiile de muncă ale personalului, inclusiv o reducere a numărului de ore convenite contractual unor angajați. În total, până la 1.100 de oameni ar urma să fie afectați de noile planuri și riscă disponibilizarea. Închiderile locațiilor vor fi structurate în trei etape, ceea ce i-a făcut pe liderii de sindicat să catalogheze planul ca fiind unul disproporționat.

Compania se apără și susține că retailul traversează în prezent o transformare digitală majoră, schimbare alimentată de migrarea în online pornită de multiplele lockdown-uri din pandemie. H&M consideră că astfel va răspunde mai bine la schimbările comportamentului consumatorilor, deși creșterea online vine cu costul magazinelor fizice care necesită o structură nouă. Printre alte mișcări adoptate odată cu izbucnirea pandemiei, H&M a lansat un brand sustenabil disponibil exclusiv prin abonament și a lansat o tehnologie pentru reciclarea hainelor vechi.

Reduceri de personal la H&M

Brandul de modă și-a propus să folosească modificările pentru a spori experiența multichannel a clienților. Totodată, H&M se angajează să păstreze cât mai multe locuri de muncă posibile, făcând transferuri interne acolo unde se poate. În cazul în care nu este posibil, compania susține că va sprijini angajații în căutarea unor noi locuri de muncă.

În același timp, lanțul de retail trece prin alte probleme și în Vietnam, unde mai mulți utilizatori ai rețelelor de socializare s-au implicat într-o amplă campanie de boicotare a mărcii de modă. Acțiunea este un răspuns al internauților care taxează compania după ce pe site-ul acesteia a fost postată o hartă cu Marea Chinei de Sud, unde unele insule erau colorate ca și cum ar aparține teritoriului chinezesc, deși Vietnam reclamă că le-ar aparține.

Ironia este că postarea inițială era făcută pentru a stinge un alt scandal, pornit după ce brandul a refuzat să mai folosească bumbacul din regiunea Xinjiang, când au apărut informații conform cărora etnicii uiguri sunt supuşi acolo la muncă forţată și persecutați.

Citeste si:
RetuRO deschide licitația pentru saci de plastic. Cât timp au la dispoziție furnizorii pentru a se înscrie în procedura de selecție 
RetuRO deschide licitația pentru saci de plastic. Cât timp au la dispoziție furnizorii pentru a se înscrie în procedura de selecție 
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  H&M, din nou în centrul unui scandal. Retailerul de modă are în plan închiderea a zeci de magazine în Spania