Lectură de 2 minute

15 Oct 2020 - Știri și Noutăți

H&M lansează o tehnologie de reciclare prin care transformă hainele vechi în unele noi

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Într-o filială H&M din Stockholm, clienții pot testa tehnologia de reciclare Looop, cu ajutorul căreia hainele nedorite se transformă în altele noi, în doar câteva ore.

Proiectul este unul care se alătură eforturilor retailerului de modă pentru obiectivele de sustenabilitate, titrează Retail Detail.

Mașinăria instalată de H&M este denumită Looop și are mărimea unui container. Aceasta este plasată într-un magazin din Drottninggatan, pe una dintre cele mai renumite străzi pentru cumpărături din Stockholm.

Clienții își pot aduce aici vechile haine și pot beneficia de o transformare completă a acestora (se achită o taxă), într-un nou articol vestimentar. Dispozitivul curăță și "despică" produsul, pentru a-l transforma ulterior în unul nou, fără ca acest lucru să implice folosirea de apă sau substanțe chimice. Procesul are o durată estimată la 5 ore.

Fii alături de noi la retailArena 2020 - RetailAboveCorona: Retailing in times of crisis pe 27 și 28 octombrie pentru a afla ultimele trenduri din industria de retail și eCommerce. Te poți înscrie gratuit AICI.

Scopul acestei tehnologii nu este să recicleze îmbrăcăminte în volum îndustrial, conform asigurărilor făcute de Pascal Brun, managerul departamentului de sustenabilitate al H&M.

În principiu, retailerul vrea să demonstreze cum funcționează reciclarea hainelor și să motiveze și încurajeze cumpărătorii să adopte astfel de obiceiuri. Un studiu recent făcut de Fundația Ellen MacArthur , promotor al economiei circulare, a concluzionat că nu mai puțin de 87% dintre hainele purtate sunt, în prezent, distruse sau aruncate. Doar 1% dintre materiile prime sunt folosite pentru a se face haine noi, pentru ca restul să ajungă să fie folosite ca materiale de umplere saltele sau utilizate în izolații, scrie aceeași sursă.

Sistemul Looop este parte din ambițiile retailerului de modă H&M care își propune ca până în 2040 să opereze complet circular și să protejeze astfel mediul. Până în 2030, lanțul de fashion și-a propus să utilizeze doar materiale reciclate sau produse sustenabile.

Citeste si:
Retailerul de fashion Peek & Cloppenburg sare de borna de zece magazine în România
Retailerul de fashion Peek & Cloppenburg sare de borna de zece magazine în România

În luna septembrie a acestui an, H&M a deschis un magazin online cu haine second-hand pentru brandul COS. Aceasta se va numi Resell, va permite clienților atât să cumpere, cât și să vândă haine ale brandului COS și este atât o soluție de sustenabilitate, dar și o oportunitate de business pentru retailerul suedez.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  H&M lansează o tehnologie de reciclare prin care transformă hainele vechi în unele noi