Lectură de 2 minute

19 Apr 2023 - Știri și Noutăți

Germania, țara care consumă cel mai mult ulei de măsline. Cine este cel mai mare producător și exportator din Europa

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Spania produce una din fiecare două sticle de ulei de măsline consumate în întreaga lume, ceea ce poziționează țara ca lider în ceea ce privește calitatea, volumul și exporturile uneia dintre cele mai sănătoase surse de grăsimi și centrul popularei piramide a dietei mediteraneene. 

 

Sursa foto: Unsplash

Această realizare este rezultatul eforturilor întregului sector, care, în doar 25 de ani, a permis multiplicarea exporturilor, trecând de la 225.000 de tone la sfârșitul secolului trecut la mult peste un milion de tone în ultimii ani, potrivit inforetail.es.

De fapt, în momentul de față, aproximativ 65% din toate uleiurile comercializate sunt exportate. În acest timp, Spania și-a depășit toți concurenții, atât de mult încât anul trecut a plasat pe piețele mondiale același ulei ca cel exportat de șase țări la un loc (Italia, Portugalia, Grecia, Tunisia, Turcia și Maroc), pentru o valoare record de aproape 3.900 de milioane de euro, dublu față de cea de acum zece ani.

Aceste piețe cumpără aproximativ jumătate din totalul uleiurilor de măsline pe care Spania le vinde în fiecare an, mai mult de 800 000 de tone.

Concret, Statele Unite reprezintă aproximativ 13% din consumul mondial al acestui produs alimentar și este a doua piață ca mărime pentru uleiurile de măsline spaniole, după Uniunea Europeană. Este o piață pe care Spania este lider și pe care deține o cotă de 41% din importuri, cu 11 puncte mai mult decât cel mai apropiat concurent.

China, la rândul său, este deja al cincilea client mondial, cu 45 000 de tone. 92% din uleiurile de măsline consumate acolo sunt spaniole. De asemenea, în Mexic, uleiurile de măsline din Spania reprezintă 93% din totalul importurilor. În Japonia, acestea sunt, de asemenea, lider de piață, cu șase din zece sticle provenind din Spania.

Germania este deja principalul consumator european nemediteranean al acestui produs alimentar, consumul pe cap de locuitor ajungând deja la un kilogram pe cap de locuitor pe an. În această țară, în decurs de un deceniu, cota de piață s-a dublat, ajungând la peste 30%.

În Brazilia, poziția s-a îmbunătățit, de asemenea, crescând valoarea vânzărilor cu aproape 40%.

Citeste si:
Norofert semnează primul contract de distribuție pentru 3 state din SUA 
Norofert semnează primul contract de distribuție pentru 3 state din SUA 

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Germania, țara care consumă cel mai mult ulei de măsline. Cine este cel mai mare producător și exportator din Europa