Lectură de 2 minute

30 Mar 2023 - Știri și Noutăți

Portugalia elimină TVA-ul pentru o serie de alimente de bază 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Portugalia adoptă strategia 0% TVA pentru o perioadă de șase luni, după ce Spania a redus TVA-ul la majoritatea alimentelor de bază. 

După ce Spania a redus TVA-ul la majoritatea alimentelor de bază din coșul de cumpărături, măsura este aplicată și în Portugalia, deși cu unele diferențe, potrivit El Pais.

În Portugalia, inflația la produsele alimentare a fost de 20,1% în februarie, cea mai mare din mai 1990 și mult mai mare decât creșterea generală a prețurilor de 8,2%.

Săptămâna aceasta, guvernul portughez a convenit cu comercianții și producătorii să aplice TVA zero pentru un coș de 44 de produse alimentare de bază.

Această reducere de taxe are ca scop limitarea impactului inflației asupra consumatorilor, însă măsura este ceva mai amplă.

Totuși, decizia nu a fost luată cu ușurință și nici nu va fi pusă în aplicare imediat. Se așteaptă ca ea să intre în vigoare între aprilie și octombrie, deși șeful guvernului portughez a avertizat, „pentru a nu crea false iluzii", că legea trebuie mai întâi aprobată de Parlament, iar supermarketurile vor avea nevoie de 15 zile pentru a o aplica.

Ce conține lista produselor cu TVA 0%

  • Această listă include în primul rând pâinea, cartofii, pastele făinoase, orezul.
  • La legume, ceapa, roșia, conopida, salata, broccoli, morcovul, dovlecelul, prazul, dovleacul, varza portugheză, spanacul și napii.
  • La fructe, se prevede TVA zero pentru mere, banane, portocale, pere și pepeni.
  • Leguminoasele includ fasolea roșie, năutul și mazărea.
  • La produsele lactate, laptele de vacă, iaurtul, brânza.
  • De asemenea, este prevăzut TVA zero la carnea de porc, pui, curcan, vită.
  • La pește, cod, sardine, merluciu, stavrid negru, ton la conservă, doradă, macrou.
  • Există, de asemenea, TVA zero la ouăle de găină și, la grăsimi și uleiuri, la ulei de măsline, uleiuri vegetale și unt.

De asemenea, modificarea cotei de TVA pentru aceste 44 de produse alimentare, considerate esențiale pentru o alimentație sănătoasă, va fi încă supusă aprobării Consiliului de Miniștri.

Nu în ultimul rând, aplicarea cotei de TVA de 0% pentru acest coș și consolidarea sprijinului pentru producție va costa aproximativ 600 de milioane de euro, a anunțat premierul lusitan António Costa, la Lisabona, la ceremonia de semnare a pactului.

Citeste si:
RetuRO deschide licitația pentru saci de plastic. Cât timp au la dispoziție furnizorii pentru a se înscrie în procedura de selecție 
RetuRO deschide licitația pentru saci de plastic. Cât timp au la dispoziție furnizorii pentru a se înscrie în procedura de selecție 

În luna decembrie a anului trecut, miniştrii europeni ai Finanţelor au fost de acord să confere guvernelor statelor membre o flexibilitate mai mare cu privire la cotele de TVA care pot fi aplicate la bunuri şi servicii, potrivit Agerpres.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Portugalia elimină TVA-ul pentru o serie de alimente de bază