Lectură de 3 minute

27 Mar 2023 - Interviuri și Analize

Haute Fromage: Cele mai scumpe cinci brânzeturi din lume

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Calitatea și raritatea ingredientelor, dificultatea elaborării sale sau timpul de maturare sunt câțiva dintre factorii care pot influența prețul brânzeturilor. Dacă sunteți curioși să aflați cât de mult poate valora o simplă bucată de brânză, iată cinci dintre cele mai scumpe brânzeturi din lume. 

Sursa foto: Charlie Solorzano - Unsplash

Brânza Cabrales

Brânza vândută la cel mai mare preț din istorie a fost cumpărată în Spania, la o licitație care a avut loc în 2019 în regiunea Asturia, cu cifre care se ridică la zeci de mii de euro.

Este vorba despre o bucată de Cabrales de la fabrica de brânzeturi din Asturia, Valfríu de Tielve, cu o greutate de 2 kg, care a ajuns să fie livrată celui care a licitat cel mai mult cu peste 10.250 de euro pe kilogram (20.500 de euro în total).

Cartea Recordurilor Guinness recunoaște această brânză ca fiind brânza vândută la o licitație cu cel mai mare preț din istorie, potrivit 20minutos.

Pule, originară din Balcani

Pule este produsă din laptele unei rase de măgărițe din Belgrad. Este considerată cea mai scumpă brânză de pe piață în prezent.

Caracteristica sa distinctivă constă în faptul că încă este preparată în mod tradițional cu un ingredient foarte exclusivist: lapte pur de la o rasă de măgăriță care se găsește doar în peninsula Balcanilor, într-o mică rezervație naturală la nord de Belgrad.

Un litru de lapte costă în jur de 40 de euro pe litru, ceea ce înseamnă că sunt necesari 25 de litri de lapte de la această rasă foarte specifică de măgăriță din Balcani pentru a produce un kilogram de brânză Pule, care înseamnă mânz în limba sârbă.

Citeste si:
Protest al angajaților Inditex după ce compania a raportat profituri record
Protest al angajaților Inditex după ce compania a raportat profituri record

Astfel, un kilogram din această brânză rafinată valorează 1.000 de euro. Este, așadar, cea mai valoroasă brânză din lume.

Brânză de elan

Această brânză este fabricată din lapte de elan la Moose House Farm din Bjurholm, Suedia. Acolo, există doar trei exemplare de elani care produc laptele potrivit pentru acest soi rafinat.

În plus, acestea pot fi mulse doar între lunile mai și septembrie, ceea ce face ca brânza să fie și mai exclusivistă, fiind produse doar 240 de kilograme în fiecare an. Această raritate și gustul delicios al brânzei de elan justifică prețul foarte ridicat al acesteia: aproximativ 770 de euro pe kilogram.

Stilton alb de aur

Brânza White Stilton Gold este produsă de Long Clawson Dairy din Leicestershire, care produce brânză tradițională britanică de peste 100 de ani.

Această brânză deosebită este o ediție specială realizată doar pentru perioada Crăciunului, cu adaos de aur comestibil. Prețul său ridicat, de aproximativ 760 de euro pe kilogram, se explică nu numai prin frunza de aur folosită la producerea sa, ci și prin procesul lung de maturare la care este supusă.

Wyke Farm Cheddar

Produs de Wyke Farms din Somerset, Marea Britanie, acest cașcaval învechit a câștigat numeroase premii și este considerat un produs de lux. În această brânză se adaugă trufe albe și frunze de aur, iar prețul ei este de aproximativ 340 de euro pe kilogram.

Deși acest cașcaval de epocă are un preț foarte mare, aceeași companie produce și cașcavaluri mai accesibile, cu prețuri care pornesc de la aproximativ 10 euro.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Haute Fromage: Cele mai scumpe cinci brânzeturi din lume