Lectură de 3 minute

02 Nov 2021 - Știri și Noutăți

Efectul scumpirilor la gaze și energie: de Black Friday, românii caută soluții pentru încălzire și reducerea facturilor la utilități

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Campania de Black Friday 2021 va reprezenta, pentru mulți dintre români, șansa de a căuta și a găsi soluții optime pentru încălzirea și amenajarea locuinței, în contextul scumpirilor masive la energie și gaze, estimează retailerul de bricolaj Mathaus. De la becuri LED, boilere, centrale la sisteme de izolație termică, focusul va fi, în acest an, pe reamenajarea locuinței, pe soluțiile eficiente de izolare termică și consum energetic, estimează compania într-o analiză trimisă de Frames.

Creșterea puternică a facturilor la energie, gaze, în general la întreținerea locuinței, influențează, în mare parte, perspectivele românilor în privința achizițiilor de Black Friday, se arată în analiza Mathaus.

Dacă în anii precedenți în prim-plan se aflau electronicele și electrocasnicele, produsele de fashion, auto și beauty, în această perioadă tot mai mulți clienți se interesează, în mediul online dar și în magazinele fizice, de soluțiile de eficientizare a consumului de energie și gaze, de reamenajare a locuinței în așa fel încât să își reducă facturile la utilități.

Potrivit estimărilor Mathaus, unul dintre principalele trenduri de achiziție din zona Black Friday îl va reprezenta zona eficientizării pierderilor de căldură sau îmbunătățirii condițiilor din locuințe cu materiale care asigura o mai bună performanță termică, incluzând în această categorie, printre altele, produsele pentru încălzire eficientă și rapidă (boilere, centrale, sobe etc.), materialele de construcții – cu focus pe termoizolațiile interioare și exterioare, ferestre si usi cu un grad izolator ridicat, instalații electrice si sanitare la o calitate mult mai bună.

,,Mulți români și-au făcut deja calculele cam cât consumă curent, gaze, cât le va veni factura la întreținere – dacă sunt în sistem centralizat, și acum caută soluții. De la ferestre mai bune și termosisteme pentru izolat pereții, din vată minerală sau polistiren, la boilere și chiar și becuri cu LED care consumă mai puțin, cererea pe aceste segmente a crescut și estimăm că va atinge punctul maxim în timpul Black Friday 2021. (...) Pe segmentul nostru, al materialelor de construcții și amenajări, observăm o dorință tot mai mare din partea clienților de a cumpăra materiale care asigură o construcție eficientă din punct de vedere energetic’’, afirmă Cristian Matei, directorul de retail MatHaus.

Schimbăm în casă mai des decât acum 15 ani

Focusul românilor pentru schimbările din casă și grădină vine pe fondul creșterii puterii de cumpărare și, mai ales, a sofisticării obiceiurilor de consum. Dacă în trecut, românii făceau așa-numita ,,curățenie generală’’ odată la 10 ani, în prezent acest lucru se întâmplă la 5-6 ani.

Dezvoltarea semnificativă a sectorului de bricolaj, a soluțiilor de transport sau creditare aflate la dispoziția clienților, a făcut ca văruitul, schimbarea mobilei și a aparatelor electrocasnice să ajungă rapid la nivelul ciclurilor de consum din Europa occidentală, potrivit analizei.

Potrivit experților, odată cu pandemia, ideea de ,,curățenie generală’’ a prins și un mai mare avânt.
Varul lavabil antibacterian s-a aflat în topul vânzărilor din ultimul an și, cel mai probabil, va continua acest trend și în viitor, alături de produse precum soluțiile de zugrăvit rezistente la umezeală, antimucegai etc.

Citeste si:
Adrian Cosor, Adama: Știu că fermierii nu mai au aceeași marjă de profit
Adrian Cosor, Adama: Știu că fermierii nu mai au aceeași marjă de profit

Cumpărături online de Black Friday

Pe lista achizițiilor online au intrat inclusiv materiale de constructii precum caramida, bca, fier pentru fundatie si alte materiale grele.

De Black Friday, Mathaus estimează că sectorul de vânzări online va atinge un maxim istoric, pe toate segmentele.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Efectul scumpirilor la gaze și energie: de Black Friday, românii caută soluții pentru încălzire și reducerea facturilor la utilități