Lectură de 2 minute

06 Oct 2021 - Știri și Noutăți

Carrefour ar putea fuziona cu Auchan pentru a deveni liderul pieței de retail alimentar în Franța

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Carrefour își caută coleg. După eșecul colaborării cu canadienii de la Couche-Tard, Alexandre Bompard, CEO-ul grupului Carrefour, caută alți parteneri pentru o posibilă fuziune. Bompard este de părere că piața de retail din Franța este mult prea fragmentată și este necesară o consolidare, scrie Retail Detail.

Primăvara aceasta, CEO-ul Carrefour a purtat discuții cu familia Mulliez, cea care deține gigantul Auchan. O fuziune cu lanțul de hipermarketuri din nordul Franței ar putea schimba semnificativ jocul și ar face din Carrefour retailerul numărul unu pe piața franceză, înaintea actualului lider de piață din acest moment, Leclerc.

Carrefour are o cotă de piață de 19% în Franța, Auchan 8,9% și Leclerc aproximativ 21%. Însă, nu este clar dacă discuțiile sunt încă în curs în acest moment. Publicația Le Monde susține că negocierile s-au oprit în urmă cu câteva luni, în timp ce un bancher de investiții este de părere că discuțiile sunt încă în curs. Companiile s-au abținut să comenteze pe acest subiect.

Avantaje și dezavantaje

Analiștii Barclays, un grup bancar din Marea Britanie, au precizat deja că nu cred că fuziunea este o idee bună. Dezavantajele nu ar depăși avantajele pentru retailerul Carrefour. Însă, prin fuziune, Carrefour ar deveni incontestabil lider al pieței. Cu toate acestea, cel mai important beneficiu ar fi achizițiile substanțiale și sinergiile de costuri. Cele două grupuri se suprapun nu numai în Franța, ci și în Spania, Polonia, România și Taiwan. Cu toate acestea, șansele ca cele două grupuri să fuzioneze în forma aceasta nu ar fi permisă de autorități. În unele orașe ar putea exista situații de monopol.

De asemenea, analiștii sunt de părere că nu este rezonabil ca cele două grupuri să fuzioneze, fiind conceptul de retail de la care consumatorii s-au abătut în ultimiii ani. Nu întâmplător Auchan a pierdut cota de piață în cel puțin trei ani la rând, în timp ce Carrefour, potrivit analiștilor, este pe drumul cel bun.

Rămâne de văzut dacă familia Mulliez este pregătită să predea frâiele, mai ales că, fondatorul Gerard Mulliez este încă implicat în afacere și grupul nu se află în dificultăți financiare. Familia a criticat anterior viziunea pe termen scurt a companiilor listate, printre care și Carefour.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Carrefour ar putea fuziona cu Auchan pentru a deveni liderul pieței de retail alimentar în Franța