Lectură de 3 minute

14 Mai 2024 - Știri și Noutăți

5 luni de funcționare a Sistemului de Garanție-Returnare: bucureștenii, fruntași la numărul de PET-uri returnate

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

În România, Sistemul de Garanție-Returnare funcționează de 5 luni si jumătate  (decembrie 2023 – 14 mai 2024). În aceasta perioadă au fost puse pe piață aproximativ 1,5 miliarde de ambalaje SGR (date disponibile pentru 30 aprilie) și au fost returnate aproximativ 350 de milioane de ambalaje, dintre care 160 de milioane de ambalaje SGR în luna aprilie 2024 si aproximativ 90 de milioane in primele 13 zile din mai). 

Sursa foto: RetuRO

Cantitatea de ambajaje SGR predate către reciclare până la 1 aprilie este de aproximativ 61 de milioane de ambalaje SGR. Media zilnica de ambalaje colectate prin RVM-uri în perioada 1-15 aprilie a fost 4.65 milioane ambalaje/zi (pe 13 si 14 aprilie a fost atinsă borna de 5.8 milioane de ambalaje/zi). Mai mult, în primele cinci luni de funcționare, rata medie de colectare prin SGR a crescut de peste 800 de ori (de la 0,05% în decembrie 2023, la estimat 40% în aprilie 2024);

Până la finalul lunii aprilie, aproximativ 70 de milioane de ambalaje SGR au fost returnate în București și Ilfov.

Colectările cele mai mari pe județe (1 ian 2024 – 15 aprilie 2024):
◦ București: 38 milioane;
◦ Ilfov: 10 milioane;
◦ Timiș: 9 milioane;
◦ Cluj: 8 milioane;
◦ Constanța și Brașov: 7 milioane;
◦ Prahova și Mureș: 6 milioane.

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a deschis în Otopeni, județul Ilfov, cel de-al patrulea centru regional de numărare și sortare a ambalajelor SGR. Amplasat în incinta parcului industrial Olympian Park North Bucharest, centrul va gestiona și procesa ambalajele de băuturi colectate atât manual, de la comercianți, cât și de la automatele de returnare (RVM-uri).

Cu o suprafață de 10.000 de metri pătrați, centrul din Otopeni este cel mai mare hub regional din infrastructura de colectare dezvoltată de RetuRO, având o capacitate anuală de numărare de aproximativ 900 de milioane de ambalaje SGR și o capacitate de sortare și procesare pe tipuri de materiale (PET, metal, sticlă) de două ori mai mare (1,8 miliarde de ambalaje SGR). Centrul regional din Otopeni va deservi, în principal, zona de sud și de est a țării, precum și județele din proximitate.

Deschiderea centrului din Otopeni aduce importante beneficii și economiei locale, creând noi oportunități de locuri de muncă verzi, noul centru operând cu o echipă de aproximativ 150 de angajați, care vor lucra în trei schimburi.

Sistemul de Garanție-Returnare a evoluat constant de la lansare, aproximativ 1,5 miliarde de ambalaje SGR fiind puse pe piață de către producători, dintre care 260 de milioane au fost returnate de consumatori până la final de aprilie. Cea mai mare parte a acestor ambalaje a fost deja direcționată către unități de reciclare, ultima etapă a acestui mecanism, confirmând astfel funcționarea eficientă a Sistemului de Garanție-Returnare.

Citeste si:
Nemții de la KiK continuă expansiunea în România şi deschid încă un magazin
Nemții de la KiK continuă expansiunea în România şi deschid încă un magazin

Studiile de caz arată că în țările în care a fost implementat sistemul de garanție-returnare, ratele de colectare au crescut până la 90%, într-un interval de doi, până la trei ani. Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un pas semnificativ în direcția promovării unei economii circulare în România. SGR este un instrument util, transparent și accesibil, care contribuie la un mediu mai curat pentru un viitor sustenabil.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  5 luni de funcționare a Sistemului de Garanție-Returnare: bucureștenii, fruntași la numărul de PET-uri returnate