Lectură de 7 minute

22 Jan 2021 - Interviuri și Analize

Studiu Ipsos: Ce așteptăm de la 2021? Predicții globale

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

După un 2020 turbulent, evaluat ca fiind cel mai prost an de o bună bucată de vreme încoace, cetățenii planetei au așteptări mari de la 2021, pentru țara și familia lor, cât și pentru ei înșiși, așa cum arată un studiu Ipsos care a acoperit 31 de țări.

Cu toate acestea, predomină îngrijorarea cu privire la impactul pe termen lung al crizei provocate de coronavirus, în timp ce preocupările generate de încălzirea globală, economie sau nivelul general de toleranță în societate rămân constante.

Covid-19 și speranța în vaccin, efecte pe termen lung

Aproape jumătate din populația globului crede că în 2021 va apărea o nouă pandemie, cauzată de un virus nou. La nivel global, oamenii sunt optimiști că un vaccin eficient va fi disponibil pe scară largă în țara lor în cursul acestui an; 60% dintre cetățenii planetei susțin această afirmație. Polonezii și spaniolii sunt cei mai sceptici la acest capitol, cu un nivel de acord de 44%, respectiv 45%. China înregistrează cel mai mare nivel de optimism - 9 din 10 chinezi (89%) consideră că un vaccin eficient va deveni disponibil la scară largă - fiind urmată de Malaezia, India și Arabia Saudită (nivel de acord de circa 75%). Dintre țările europene, Olanda și Suedia manifestă cel mai mare nivel de optimism (peste 70%).

În plus, doar 4 din 10 respondenți (41%) sunt de părere că viața în țara lor va reveni la normal după pandemia de coronavirus, în timp ce doar o treime (32%) se așteaptă că economia să-și revină în totalitate. Doar 3 din 10 (30%) cred că lumea se va schimba în bine în urma pandemiei. Majoritatea respondenților (61%) consideră că va trebui să poarte măști în spațiile publice încă un an de acum înainte. Cei mai sceptici în această privință sunt suedezii (18%) și neozeelandezii (30%).

Economic: comerțul online se dezvoltă

La nivel economic, două treimi dintre respondenți (66%) se așteaptă ca inegalitatea veniturilor în țara lor să crească în cursul lui 2021 - în special cetățenii din Turcia și Israel (85%, respectiv 84%).

4 din 10 respondenți (40%) sunt de părere că principalele burse la nivel mondial se vor prăbuși – un nivel similar a fost înregistrat în studiile din 2016 și 2017. Această părere este împărtășită în special de cetățenii din Malaezia (73%). La polul opus se află țări precum China (22%) sau Ungaria (26%).

Jumătate din populația globului (51%) afirmă că este puțin probabil ca femeile să primească salariu egal cu cel al bărbaților, pentru muncă egală – un nivel relativ similar cu cel înregistrat în edițiile din 2019 și 2018. La nivel mondial, femeile sunt mult mai sceptice în această privință, prin comparație cu bărbații (35% în rândul femeilor față de 45% în rândul bărbaților).

Majoritatea participanților la studiu (57%) se așteaptă să cheltuie mai mult pe cumpărături online comparativ cu magazinele fizice. Cel mai mare interes pentru eCommerce se înregistrează în Turcia (84%), China și Coreea de Sud (79% fiecare). La polul opus se situează Franța, cu un nivel de interes de doar 29%.

Citeste si:
Cum schimbă tehnologia felul în care muncim? Aflăm la HR 2.0- Piața muncii, între prudență și încetinire economică, organizat de Wall-Street.ro
Cum schimbă tehnologia felul în care muncim? Aflăm la HR 2.0- Piața muncii, între prudență și încetinire economică, organizat de Wall-Street.ro

Societate: oamenii nu vor deveni mai toleranți unii cu alții

Doar 3 din 10 respondenți (29%) se așteaptă ca oamenii din țara lor să devină mai toleranți unii cu alții, în timp ce majoritatea (61%) afirmă că acest lucru nu se va întâmpla în decursul acestui an. Europenii sunt cei mai sceptici la acest capitol - în special cetățenii din Franța (81%), Belgia (80%) sau Olanda (77%).

Doar o treime (33%) dintre respondenții la nivel mondial sunt de părere că poliția din țara lor va trata cetățenii în mod echitabil, fără a ține cont de diferențe.

Aproape jumătate (46%) spun că își vor face prieteni noi în zona în care locuiesc, iar cifra aproape se dublează în cazul Chinei (84%). La polul opus se situează Japonia, cu doar 15% nivel de acord. Deși majoritatea (59%) nu se așteaptă să se simtă singuri în cea mai mare parte a timpului, singurătatea reprezintă totuși o îngrijorare pentru 3 din 10 respondenți. Cu toate acestea, nu există semnale de înrăutățire a acestei situații în 2020, comparativ cu edițiile precedente.

O treime (34%) se așteaptă ca numărul oamenilor care locuiesc în marile aglomerări urbane din țara lor să se reducă, însă jumătate dintre respondenți (52%) nu cred că acest lucru e probabil să aibă loc.

Tehnologie: Turcii, cei mai deschiși la ideea de clonare umană

La nivel global, 36% sunt de părere că în 2021 roboții vor arata, gândi și vorbi la fel ca oamenii. Majoritatea (52%) resping însă această opinie. 6 din 10 respondenți (58%) consideră că e puțin probabil ca legalizarea clonării umane să aiba loc în anumite țări. Aproape jumătate (47%) dintre turci iau în calcul această posibilitate, spre deosebire de cetățenii din Canada sau Israel, care sunt mult mai sceptici la acest capitol (9% nivel de acord).

O treime (34%) se așteaptă ca unul din conturile lor online să fie sparte în 2021; 45% resping această ipoteză. Cele mai vulnerabile țări, din această perspectivă, sunt Turcia (50%), Israel și Malaezia (47%, fiecare).

Amenințări globale: încălzirea globală

Marea majoritate a populației planetei (75%) se așteaptă ca temperatura medie globală să crească în 2021 – un procent comparabil cu anii precedenți. Această opinie majoritară se păstrează în cazul fiecărei țări investigate, însă la niveluri diferite: de la 59% în Arabia Saudită până la 89% în Turcia.

6 din 10 respondenți consideră că e puțin probabil ca un asteroid să lovească Pământul în 2021. Suedezii și britanicii sunt cei mai sceptici (75% în fiecare țară). La nivel total, puțini respondenți își fac griji cu privire la viitorul rasei umane – doar 16% cred că vom dispărea ca specie în cursul anului 2021.

Perspective pentru 2021

9 din 10 respondenți afirmă că 2020 a fost un an prost pentru țara lor – o pondere semnificativ mai mare față de 65%, în ediția precedentă. 7 din 10 sunt de părere că 2020 a fost un an prost inclusiv pentru ei și familia lor – o creștere cu 20% de puncte procentuale față de 2019 și cel mai scăzut nivel de la începutul monitorizării, în 2012.

Marea majoritate a respondenților din fiecare țară văd 2020 ca fiind un an prost pentru țara lor – într-o mai mică măsură cei din Arabia Saudită (74%) sau China (79%). Țările cele mai afectate par să fie SUA (+45 pp, până la 94%), Canada (+39 pp, până la 93%), Olanda (+56pp, până la 93%), Singapore (+42 pp, până la 91%), Germania (+37pp, până la 83%) și China (+36 pp, până la 79%).

Cu toate acestea, majoritatea respondenților din toate țările (cu excepția Japoniei) sunt optimiști că anul 2021 va fi mai bun decât precedentul. Procentul de 77% la nivel global e similar cu anii anteriori, în timp ce nivelurile maxime de optimism sunt înregistrate în China (94%) și Peru (92%). La polul opus, doar 44 dintre japonezi și respectiv 53% dintre francezi se declară optimiști cu privire la anul care abia a început.

Oamenii manifestă un entuziasm mai redus atunci când vine vorba de performanța economiei globale în 2021: doar 54% consideră că economia va fi mai puternică față de anul trecut (un nivel similar cu cel înregistrat în precedenta ediție). Cele mai sceptice țări europene cu privire la economie sunt Franța (69%), Belgia (63%), Spania, Polonia și Germania (60% fiecare).

Studiul Ipsos s-a desfășurat în perioada 23 octombrie – 6 noiembrie 2020, sub forma interviurilor online în rândul a 23.007 adulți din 31 de țări. Grupul internaţional de origine franceză Ipsos ocupă locul 3 global în domeniul cercetării de piaţă, este listat la Bursa din Paris şi este prezent în 90 de ţări.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Studiu Ipsos: Ce așteptăm de la 2021? Predicții globale