Lectură de 5 minute

16 Jun 2021 - Interviuri și Analize

Studiu: Aproximativ 66% dintre investitori plănuiesc să înființeze sau să își extindă operațiunile din România

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Aproximativ 66% dintre investitori plănuiesc să înființeze sau să își extindă operațiunile din România în următoarele 12 luni, față de doar 27% în 2020. Cele mai căutate locații pentru investițiile străine sunt București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași, potrivit unui comunicat de presă emis de EY.

 

 

Pandemia provocată de COVID-19 a afectat investițiile străine directe (ISD) în întreaga lume. În 2020, investitorii au fost interesați de modul în care a fost gestionată pandemia în țările de destinație, pe lângă stabilitatea socială și politică, oferta de forță de muncă și competitivitatea țării în materie de costuri.

În România, scăderea ISD a fost semnificativă, dar capacitățile României în sectorul IT, proiectele de logistică și proiectele de dezvoltare în comerțul cu amănuntul au atras investitorii.

Astfel, au fost înregistrate 57 de proiecte în 2020, care au generat aproape 2000 de noi locuri de muncă, conform studiului EY Romania Attractiveness Survey, studiu de atractivitate dedicat pieței din România.

România, cea mai mare creștere a PIB-ului în 2021 din UE

În 2021, aproximativ 75% dintre investitorii sondați au declarat că planurile lor de investiții nu mai sunt influențate de pandemia de COVID-19, în timp ce doar 5% consideră că investițiile lor sunt încă afectate de pandemie. Prin comparație, în 2020, 43% dintre investitori au declarat că au fost influențați de reacția locală la pandemie.

România a înregistrat cea mai mare creștere a PIB-ului din Uniunea Europeană în primul trimestru al anului 2021, însă provocarea nu este încă depășită. Pandemia a avut un impact puternic asupra tendințelor economice globale, provocând modificări ale planurilor investiționale și schimbând factorii pe care liderii de afaceri îi iau în considerare atunci când evaluează destinațiile de investiții. Pentru a genera o creștere economică durabilă și sănătoasă, România trebuie să fie percepută ca o destinație de investiții stabilă și atractivă”, spune Bogdan Ion, country managing partner, EY România și Moldova și chief operating officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și regiunea Asiei Centrale.

În următoarele 12 luni, aproximativ 66% dintre investitorii sondați au în plan să înființeze sau să își extindă operațiunile din România (peste media europeană de 41%), față de doar 27% în 2020.

Citeste si:
Venituri de peste 300 de milioane de euro pentru Jumbo, în 2023. Care sunt planurile pentru 2024
Venituri de peste 300 de milioane de euro pentru Jumbo, în 2023. Care sunt planurile pentru 2024

Factorii urmăriți de investitori

Principaliii factori urmăriți de investitori sunt infrastructura (52%), strategia de gestionare a crizelor (48%) și nivelul de adoptare a tehnologiilor (30%).

Mai mult, pe termen lung, 41% dintre investitori consideră că atractivitatea României va crește odată cu realaxarea măsurilor. Principalele priorități ar trebui să fie: sprijinirea IMM-urilor (36%), încurajarea politicilor și atitudinilor de protecție a mediului (33%) și creșterea calității produselor și a valorii adăugate a serviciilor (31%).

Cele mai atractive locații pentru investiții

Orașele mari atrag cele mai multe investiții. Astfel, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași reprezintă destinația pentru aproape 70% dintre toate proiectele ISD ale anului 2021.

Bucureștiul reprezintă principala destinație a ISD în România de mai bine de un deceniu. Cu toate acestea, intențiile de investiții indicate în cadrul sondajului arată un interes nou pentru alte regiuni, în special regiunea vestică a României, precum și regiunea sud-estică a Munteniei. Zona de nord-est a României nu a înregistrat progrese semnificative în privința ISD, în principal din cauza lipsei infrastructurii adecvate, potrivit studiului EY România.

Tipurile de proiecte anunțate pentru 2021

Logistica domină arena investițiilor străine directe și cumulează aproape o treime dintre proiectele anunțate pentru 2021. Locul al doilea este ocupat de proiectele de vânzări și marketing, iar locul al treilea este ocupat de proiectele de cercetare-dezvoltare.

În 2020, în concordanță cu piața europeană în general, sectorul software și servicii IT din România a atras cel mai mare număr de proiecte ISD, cu o cotă de piață de 32%. Sectorul comerțului și partea de distribuție s-a clasat pe locul al doilea, cu o cotă de piață de 18%. Sectorul care a generat cel mai mare număr de locuri de muncă (1000), ocupând locul al treilea, este industria electronicelor.

Cum poate fi îmbunătățită atractivitatea României pe partea de investiții

România ar putea fi mai atractivă pe piața investițiior străine prin prioritizarea transformării digitale, investiția în infrastructura fiabilă, dezvoltarea economiei verzi, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii și concentrarea asupra stimulentelor și politicilor fiscale atractive și prin sprijinirea forței de muncă și a perfecționării competențelor.

EY este una dintre firmele de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 37,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020.

EY este prezentă în România din anul 1992 și are birouri București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău.

În cadrul studiului de atractivitate EY pentru România, cercetarea în teren a fost realizată de Euromoney între 2 și 31 martie prin intermediul interviurilor online cu 101 lideri de companii internaționale relevante, dintre care 50% sunt deja stabilite în România, iar 50% sunt stabilite în afara țării.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Studiu: Aproximativ 66% dintre investitori plănuiesc să înființeze sau să își extindă operațiunile din România