Lectură de 3 minute

01 Jun 2020 - Interviuri și Analize

Românii au cheltuit peste 13 milioane de euro pe dermatocosmetice în trei luni. În topul brandurilor preferate se găsesc și companiile românești Farmec și Ivatherm

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Românii au cumpărat în primele trei luni ale anului 1,1 milioane cutii de dermatocosmetice din farmacii, în valoare de 13,1 milioane euro (62,6 milioane euro), sumă în creștere cu 7,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. În top 10 branduri de dermatocosmetice cumpărate de românii se numără și două companii românești, Farmec și Ivatherm, arată un studiu  Cegedim. 

Studiul Cegedim privind consumul de produse dermatocosmetice este realizat printr-o metoda cumulativă de agregare a datelor sursă, acoperind mai mult de 60% din farmaciile publice din România (fără grupul Farmacia Tei), începând cu anul 2017.

Astfel, românii au cumpărat 1,1 milioane produse dermatocosmetice în perioada ianuarie - martie, în creștere cu 8,4% față de trimestrul 1 din 2019. Piața este dominată în volum de produsele pentru îngrijirea feței care dețin 41,7%, de cele pentru îngrijirea părului (23,1%) și de cele pentru corp (20,8%).

Primele trei segmente dețin peste 85% din volumul acestei piețe. Pe principalele segmente, ratele de creştere în volum au fost de -1,1% pentru produsele de îngrijire a feței - Face Care, +13,1% pentru cele din categoria Hair Care și +23,9% pentru produsele destinate îngrijirii corpului - Body Care.

Produsele pentru Make up, precum și cele pentru protecție solară au fost afectate într-o mai mare măsură de restricțiile impuse în perioada stării de urgență, instaurată de la jumătatea lunii martie.

În perioada ianuarie- martie 2020, valoarea totală a produselor dermatocosmetice eliberate către pacienți s-a ridicat la 62,6 milioane Lei (13,1 milioare euro), în creștere cu 7,7% față de trimestrul 1 din 2019. Piața este dominată în valoare de produsele pentru îngrijirea feței care dețin 43,7%, de cele pentru corp (21,8%) și de cele pentru îngrijirea părului (20,6%).

Primele trei segmente dețin peste 85% din valoarea acestei piețe. Pe principalele segmente, ratele de creştere în valoare au fost de 1,2% pentru produsele de îngrijire a feței - Face Care, +23,6% pentru produsele destinate îngrijirii corpului - Body Care și 9,2% pentru cele din categoria Hair Care. Similar, produsele pentru Make up precum și cele pentru protecția solară au înregistrat scăderi semnificative față de trimestrul 1 din 2019.

Citeste si:
Brandul italienesc de cosmetice KIKO a deschis primul magazin din România
Brandul italienesc de cosmetice KIKO a deschis primul magazin din România

De unde cumpără românii dermatocosmetice

Farmaciile din Zona București (inclusiv județul Ilfov) generează ceva mai puțin de un sfert din consumul de produse dermatocosmetice la nivel național, atât în volum cât și în valoare. Primele 5 din cele 8 euroregiuni ale României contribuie cu peste 70% la consumul la nivel național.

Brandurile românești Farmec și Ivatherm, în top 10

În volume, românii au cumpărat cel mai mult dermatocosmetice ale companiei L’Oreal, care deține brandurile Vichy, La Roche Possay și Cerave, cu 301,1 mii unități, urmată de Pierre Fabre (cu principalele branduri Avene, Ducray, Klorane și A-Derma) cu vânzări de 273,6 mii unități și Laboratoarele Bioderma (brandul Bioderma) cu 201,2 mii unități. În topul primilor 10 competitori se regăsesc și brandurile românești Farmec și Ivatherm. Primele 10 corporatii dețin mai mult de 95% din volumul pieței.

În valoare, pe primul loc se situează corporația L’Oreal cu 20,3 mil. Lei, urmată de Pierre Fabre cu 16,3 mil. Lei și de Laboratoarele Bioderma cu 11,4 mil. Lei. În topul primilor 10 competitori se regăsesc și brandurile românești Farmec și Ivatherm. Primele 10 corporatii dețin mai mult de 95% din valoarea pieței.

Sursă foto: takdalee/Shutterstock

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Românii au cheltuit peste 13 milioane de euro pe dermatocosmetice în trei luni. În topul brandurilor preferate se găsesc și companiile românești Farmec și Ivatherm