Lectură de 8 minute

24 Sep 2020 - Interviuri și Analize

VIDEO retailTalks: Ce se întâmplă cu proiectele de sustenabilitate în perioada pandemiei

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Sustenabilitatea rămâne o componenta importantă a businessului, chiar și în contextul crizei generate de pandemia de Covid-19. Companiile care au investit înainte vor continua să o facă și acum, mai ales că brandurile, produsele și proiectele sustenabile sunt considerate un driver important al reputației, care pot conta în decizia de achiziție. La nivel de consum, românii devin tot mai interesați de alimente și materii sustenabile, cu certificări, iar jucătorii din industrie încearcă să reformuleze și să inoveze în acest sens pentru a răspunde noilor nevoi de consum. Sunt doar câteva dintre concluziile webinarului online retailTalks - Rethinking sustainability during a pandemic, realizat de retail.ro.

retailTalks, seria de evenimente a retail.ro, a abordat subiectul sustenabilității în contextul pandemiei în cadrul unui webinar online alături de speakeri precum: Dana Dobrescu, Corporate & Government Affairs Manager Mondelez România, Roxana Puia, Marketing Director Environ, Laura Ciobanu, Sustainability Manager EY România și Adrian Cocan, co-fondator Lăptăria cu Caimac.

Partenerii retailTalks - Rethinking sustainability during a pandemic au fost Mondelez România și Asociația Environ.

În cadrul retailTalks am vrut să vedem ce se întâmplă cu componenta de sustenabilitate în contextul pandemiei: continuă companiile să investească în această direcție? Dacă da, în ce fel de proiecte? Ce-și dorește consumatorul și cât de mult va conta sustenabilitatea în strategia unui brand pentru a se diferenția? Mai jos găsiți principalele declarații ale speakerilor și înregistrarea webinarului.

retailTalks - Vor continua investițiile în sustenabilitate?

"Depinde de companie. Sunt unele care investesc constant în sustenabilitate și au câștigat pentru că este un driver al reputației foarte important în această perioadă și cu siguranță vor continua. Poate sunt companii care își vor da seama acum cât este de importantă sau poate sunt care nu vor investi deloc ", spune Dana Dobrescu.

"Ca în orice perioadă de criză, prioritățile se schimbă și probabil că dintr-o anumită perspectivă perioada aceasta a fost benefică pentru a regândi proceduri de lucru, mecanisme. Eu am convingerea că acele companii care au înțeles importanța integrării sustenabilității ca strategie pe termen lung și care nu o văd ca un trend, o modă, ci ca un mod de a gândi și a face lucrurile, vor continua și vor investi. Celelalte, care au vrut doar să bifeze ceva în această direcție, vor folosi pandemia ca scuză să abandoneze planurile sau să zică ce nu a funcționat", consideră Roxana Puia.

"Un studiu EY referitor la investițiile responsabile în pandemie a arătat că pandemia de Covid-19 a determinat o creștere a bugetelor de sustenabilitate în special pentru companiile care alocau 10% din bugetul anual către astfel de activități. În anumite cazuri, bugetul chiar a fost dublat. Pentru companiile care alocau între 0 și 10% s-au observat stagnări sau reduceri ale bugetelor de sustenabilitate, de unde rezultă vulnerabilitatea companiilor cu bugete anuale mai mici", explică Laura Ciobanu.

"Eu cred că depinde foarte tare de la industrie la industrie. Anul acesta, pe lângă pandemie, industria agrifood a fost destul de afectată de secetă, fapt ce se va resimți mai spre toamnă și iarnă. Probabil că pe zona de agricultură se vor opri marea majoritate a acestor investiții, pe zona de procesare depinde de la companie la companie", spune și Adrian Cocan.

Citeste si:
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

Consumatorul devine mai interesat de alimentele sustenabile

“Foarte mulți consumatori sunt interesați de cum pot să aibă control asupra porțiilor pe care le consumă. E o întreagă tendință acum: oamenii nu mai consumă mese principale bogate, ci tind să consume foarte multe gustări. Și cred că prin consumul snackurilor pot avea mai ușor control asupra cantității pe care o consumă și aici este rolul nostru, să îi ajutăm”, spune Dana Dobrescu.

Mondelez lucrează pentru a oferi consumatorilor produse în ambalaje porții mai mici sau ambalate individual astfel încât aceștia să aibă control asupra porțiilor. Totodată, producătorul încearcă să reformuleze rețetele astfel încât produsele din portofoliu să conțină cât mai puțin zahăr, sare sau grăsimi și în același timp investește în lansarea de noi produse care să țină cont de noile obiceiuri de consum.

Mai ales consumatorii din tânara generație sunt interesați de a consuma alimente din materii sustenabile, se uită la certificări. Știm că produsele cu certificări în spate, care comunică desre sustenabilitate și care au campanii sunt mult mai atractive pentru consumatorii din generația Z sau Millennials”, spune Dana.

Lăptăria cu Caimac consideră că interesul consumatorilor pentru produse sănătoase exista de ceva timp, însă există o viteză de diseminare între consumatori. "În lactate, 90% dintre consumatorii români se îndreaptă spre economy - produse mai ieftine - sustenabilitatea nu este în fruntea listei, însă cam 10% se uită la produse premium și superpremium și acest procent este mai mare decât în urmă cu 2-3 ani, când se situa undeva în jur de 4%. E clar o creștere a interesului, companiile care activează în aceasta zonă vor fi un model și pentru zona de economy, însă este ca în industria automotive - mai întâi apar 2,3 modele de top și apoi dotările respective ajung în câțiva ani și la mașini obișnuite. Sunt companii care se adresează unor consumatori cu venituri mai mari și generează niște trenduri, iar apoi restul industriei urmează cursul și în timp implementează acele schimbări", spune Adrian Cocan.

Pandemia, schimbări de paradigmă în sustenabilitate

"Cred că această pandemie a modificat puțin dinamica. Nu am fost suprinsă să aflu ( n.r. în cadrul studiului derulat de EY) că în contextul crizei sanitare cel mai important factor este sănătatea și siguranța la locul de muncă, iar ca investiții responsabile printre cele mai populare sunt cele redirecționate pentru eficiența energetică, tehnologiile care reduc impactul de mediu, dar și achizițiile responsabile astfel că peste 60% dintre companiile respondente susțin alocarea de fonduri către aceste tipuri de investiții", explică Laura Ciobanu.

În cadrul Asociației Environ, care se ocupă strict cu reciclarea deșeurilor, pandemia a dus la o reconfigurare a planurilor și campaniilor de comunicare care s-au desfășurat doar în online. "Din iunie am început să ne readaptăm la normalitate și să reconfigurăm proiectele pe care le facem. Noi nu prea ne permitem să ne lăsam afectați pentru că, spre deosebire de o companie nu targetăm atingerea unei cifre de afaceri, ci legislația națională și europeană ne obligă să ne îndeplinim niște ținte și nu prea avem justificări în fața acestora, care sunt scadente la finalul anului", explică Roxana Puia.

"Ar fi trebuit să colectăm 45% din ceea ce au pus pe piață clienții noști în ultimii 3 ani și devine din ce în ce mai dificil să atingem această țintă anul acesta pentru că am trecut prin 2 luni de închidere a magazinelor, un canal important pentru colectarea deșeurilor, precum și prin imposibilitatea de a colecta deșeuri de la gospodării. Încet-încet, lucrurile au început să-și revină, sperăm să recuperăm până la finalul anului ", mai spune reprezentantul Environ, care derulează zilele acestea o campanie de informare despre reciclare în Parcul Herăstrău și a lansat proiectul online undereciclam.ro.

Pentru Lăptăria cu Caimac, pandemia a adus schimbări în strategia de sustenabilitate în ceea ce privește colaborarea cu alți producători pentru spălarea ambalajelor, în stația de epurare pe care Lăptăria vrea să o construiască.

Ce a făcut pandemia pentru noi a fost să forțeze să ne gândim cumva la o deschidere către alți producători. Stația noastră de spălare va avea o capacitate în jurul a 54 de milioane de itemuri pe an, noi încă suntem departe de acestă cifră, probabil că la momentul finalizării investiției ne vom apropia de 18 milioane de itemuri pe an, ceea ce înseamnă că o să avem o posibilitate pentru alți producători să spele la noi”, explică cofondatorul Lăptăriei.

Sustenabilitate în criza sanitară

La nivelul impactului asupra mediu, pandemia și în mod special starea de lockdown au avut un impact pozitiv. Perioada de pandemie a fost ca un moment de respiro pentru mediu și am câștigat 3 săptămâni - practic, pentru prima oară după mulți ani Ziua Depășirii s-a decalat (data la care omenirea își consuma resursele acelui an) și a fost marcată pe 22 august. În 2019, a fost sărbatorită pe 29 iulie. Este un lucrui care ne poata da de gândit: planeta are o capacitate uriașă de regenerare și depinde de noi cum facem acest lucru”, spune Roxana Puia.

Pe de altă parte, odată cu criza sanitară au apărat noi elemente care poluează: măștile și manuși de protecție. "Din păcate, cred că mentalitatea la nivel general nu a făcut declic și nu înțelegem că trebuie să fim atenți cu orice gunoi pe care îl generăm. Probabil că pe măsură ce crește nivelul de informare va crește și interesul pentru soluții sustenabile și variantele de consum prietenoase cu mediul sau variantele de reciclare", încheie Roxana Puia.

Sursă foto: VectorMine/Shutterstock

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  VIDEO retailTalks: Ce se întâmplă cu proiectele de sustenabilitate în perioada pandemiei