Lectură de 5 minute

18 Sep 2020 - Interviuri și Analize

Lăptăria cu Caimac investește peste 12 milioane de euro în reciclarea ambalajelor și într-o stație de biogaz

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Laptăria cu Caimac, brandul de lactate lansat în urmă cu doi ani de producătorul Agroserv Măriuța, plănuiește să investească peste 12 milioane de euro într-un sistem de colectare și reciclare de ambalaje, dar și în construcția unei stații de biogaz care va alimenta ferma cu energie electrică folosindu-se de reziduurile de la animale. Adrian Cocan, co-fondator Lăptăria cu Caimac, a oferit mai multe detalii despre cele două proiecte și când ar putea fi finalizate în cadrul retailTalks - Rethinking sustainability during a pandemic.

Fondatorii Lăptăriei cu Caimac și-au propus un buget de investiții ambițios pentru perioada următoare. Vor să recupereze și să refolosească ambalajele, un proiect ce necesită 9 milioane euro. În același timp, vor să construiască o stație de biogaz și să folosească bălegarul văcuțelor pentru a furniza energie fabricii și fermei, proiect ce presupune o investiție de 3,7 milioane euro.

“Dacă adunam aceste 2 investiții pe care vrem să le pornim la primăvara probabil că în 18 luni vom investi o suma aproximativ la fel cu cifra de afaceri. Noi vom avea 13,5 milioane de euro cifră de afaceri în acest an. E un lucru pe care noi l-am pregătit și pentru care lucram de ani de zile. Noi știam încă de când am făcut fabrica că trebuie să ajungem în momentul în care să colectăm și să refolosim ambalajele și probabil cheia este pregătirea din timp”, a declarat Adrian Cocan în cadrul retailTalks.

Lăptăria cu Caimac pregătește un sistem de colectare și reciclare a sticlelor și borcanelor similar modelelor din Germania, despre care retail.ro a scris aici.

Pentru acest proiect echipa Lăptăriei a lucrat constant în ultimele luni, iar de câteva zile Lăptăria cu Caimac a devenit S.A. (n.r. - societate pe acțiuni) pentru a se pregăti de listarea la Bursa de Valori București.

“În această vom lista o emisiune de obligațiuni pe bursă; în mod normal e ceva mai ieftin să iei un împrumut bancar, dar băncile din România nu finanțează proiecte de business, ele finanțează garanții. Drept pentru care vom emite obligațiuni, vom construi o parte din acest proiect după care construcțiile respective și echipamentele vor fi puse gaj la bancă pentru a putea lua credit și a finaliza proiectul. Speranța este că începem în această toamnă, dar depinde foarte tare de momentul listării obligațiunilor, mai este doar partea birocratică acum”, explică Adrian Cocan.

Stația de spălare, deschisă și pentru alți producători

Ulterior listării, Lăptăria își propune să construiască stația de epurare unde ar urma să fie spălate sticlele și borcanele. Ultima etapă va fi amplasarea de automate în parcări și cartiere - inițial în București și Cluj, ulterior în toată țara - unde clienții vor putea recicla ambalajele în schimbul unor bonuri valorice cuprinse între 32 și 35 de bani.

“Așteptarea este ca noi să reușim să punem în funcțiune în jurul lunii iunie 2022 și să fie complet funcțional cu automatele în toată țara până la finalul anului 2022”, spune Cocan.

Citeste si:
Britanicii de la DS Smith, care dețin două fabrici în România, preluați de o firmă americană pentru 6,79 miliarde de dolari în acțiuni
Britanicii de la DS Smith, care dețin două fabrici în România, preluați de o firmă americană pentru 6,79 miliarde de dolari în acțiuni

Ce a făcut pandemia pentru Lăptăria a fost să forțeze să ne gândim cumva la o deschidere către alți producători. Stația noastră de spălare va avea o capacitate în jurul a 54 de milioane de itemuri pe an, noi încă suntem departe de acestă cifră, probabil că la momentul finalizării investiției ne vom apropia de 18 milioane de itemuri pe an, ceea ce înseamnă că o să avem o posibilitate pentru alți producători să spele la noi”, explică cofondatorul Lăptăriei.

Lăptăria este în discuții deja cu un producător de apă minerală și caută parteneriate cu producători mici care nu au posibilitatea de a investi într-un sistem propriu de epurare.

Statie de biogaz pentru alimentare cu energie

Pe lângă stația de epurare, Lăptăria cu Caimac vrea să investească peste 3 milioane de euro într-o stație de biogaz, proiect pe care speră să-l demareze în această toamnă sau în primăvara anului viitor.

Producătorul de lactate vrea să folosească deșeurile fermei - care înseamnă bălegar, paie de la animale, capete de siloz sau chiar mâncare rămasă - pentru a genera energie electrică în fermă și fabrică.

Prin stația de un megawatt-oră s-ar asigura energia la un preț aproape de jumătate față de sistemul energetic național, dar proiectul ar aduce și economii pentru Lăptăria cu Caimac în ceea ce privește manipularea cantităților de deșeuri, care se ridică la 75.000 de tone pe an.

“Stația vine cu o cheltuială majoră la început, însă eficientiează apoi toate celelalte procese pentru că nu mai e nevoie de oameni și echipamente, e totul automatizat”, spune Adrian Cocan.

Lăptăria cu Caimac este un brand lansat în 2019, ce deține propria fermă de producție. Fabrica de procesare de ultimă generație, în care s-au investit peste 5 milioane euro, are o capacitate tehnică de procesare de aproximativ 75 tone de lapte pe zi, iar tehnicile de procesare moderne permit pasteurizarea laptelui la o temperatură mai joasă decât media obișnuită, pentru a păstra gustul laptelui de la vacă și o parte cât mai mare din substanțele nutritive.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Lăptăria cu Caimac investește peste 12 milioane de euro în reciclarea ambalajelor și într-o stație de biogaz