Lectură de 8 minute

28 Sep 2020 - Interviuri și Analize

Cum scapi de electrocasnicele vechi: unde se colectează și care sunt condițiile de preluare

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Reciclarea electrocasnicelor devine o problemă abia atunci când ți se întâmplă ție să ai nevoie să te lipsești de diverse echipamente de prin casă și îți dai seama că soluțiile sunt limitate sau restrictive. Iată ce alternative oferă retailerii sau diverși agenți pentru colectarea deșeurilor de electrocasnice mari și alege-o pe cea care se potrivește nevoilor tale.

Fie că este vorba despre un aparat care s-a stricat sau despre unul care s-a învechit și trebuie înlocuit, există mai multe soluții de colectare e electrocasnicelor mari. Și nu oricum, ci în condiții care țin cont de reciclare și de protejare a mediului.

În țară sunt mai multe centre de colectare care asigură servicii de colectare și reciclare a produselor folosite în gospodărie - că este vorba despre un frigider, o mașină de spălat vase sau una de rufe, despre aragaz sau uscătoare și altele.

Principala preocupare în ceea ce privește reciclarea deșeurilor electrice o reprezintă protecția mediului încoonjurător, urmărindu-se eliminarea riscului toxic și protejarea resurselor naturale ale solului. Asta, ținând cont că echipamentele electrice au diverse elemente nocive în componență, elemente precum gaze sau metale grele, care pot aduce modificări în aer, apă sau aer.

Cum scapi de electrocasnicele vechi

Am ales doar câteva dintre soluții pentru colectarea și reciclarea electrocasnicelor mari, pentru că sunt diverse alternative. Iată ce condiții se impun la cele selectate de noi, care ni s-au părut ofertante și interesante.

Patrula de Reciclare

Patrula de Reciclare este un program național de educație de mediu și care acoperă servicii de colectarea a deșeurilor electrice mari și voluminoase de la domiciliu sau sedii de firme și instituții, adică se adresează atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.

Pentru a beneficia de serviciul celor de la Patrula de Reciclare, în primul rând trebuie să ai un produs de care vrei să scapi și să suni, gratuit, la numărul de telefon 0800 444 8000. O altă variantă ar fi să completezi online un formular de solicitare de preluare, urmând ca în trei zile să se prezinte cineva de la Operatoul Local Autorizat din județul de care aparțineți. Mai multe detalii despre Patrula de Reciclare și cum poți recicla electrocasnice prin intermediul acestui program găsești aici.

Asociația Română pentru Reciclare – RoRec

RoRec este o organizaţie non-profit, formată de șase dintre cei mai cunoscuţi fabricanți europeni de aparatură electrocasnică prezenţi pe piaţa din România. Împreună, aceștia și-au asumat misiunea gestionării responsabile a colectării, tratării și reciclării deşeurilor provenite din echipamente (DEEE).

Citeste si:
Cum arată un centru comercial ”verde”? Răspunsul lui Marius Barbu, Group Asset Director NEPI Rockcastle
Cum arată un centru comercial ”verde”? Răspunsul lui Marius Barbu, Group Asset Director NEPI Rockcastle

Prin cadrul RoRec poți scăpa de electrocasnicele vechi printr-un telefon TelVerde 0800 444 800 (apel gratuit din toate reţelele de telefonie). După ce o echipă face colectarea deșeurilor electrice, acestea sunt încărcate și ajung în centre de tratare care neutralizează substanțele dăunătoare și se elimină factorul poluant.

De asemenea, poți depune personal electrocasnicele la punctele de colectare din județul tău sau poți urmări campaniile de informare și colectare DEE. Citește aici mai multe.

Sistem național de colectare deșeuri electrocasnice prin e-deseu.ro

SNC - Sistem Național de Colectare este o franciză care operează prin mai multe centre de colectare pentru electrice, electronice și electrocasnice, în mai multe județe din țară, care se adresează atât persoanelor fizice, cât și companiilor.

Printre serviciile incluse se numără colectarea gratuită de la gospodării și instituții. Acestea sunt sortate conform normelor tehnologice și apoi expediate la reciclatori autorizați, care le procesează sau elimină fără să poluze. Aceste acțiuni nu implică niciun fel de cost. AICI găsești un formular de comandă online sau poți suna la numărul 0728.222.241 pentru mai multe detalii.

Retaileri și Rabla pentru electrocasnice

Altex

Retailerul electro-IT colectează electrocasnice vechi, în mod gratuit, în aceleași condiții precum cele de livrare a unui produs nou, doar la achiziția unui produs nou. De altfel, conform retailerului, coletarea are loc doar "dacă echipamentul este de tip echivalent și a îndeplinit aceleași funcții ca echipamentul nou furnizat".

Concret, clienții Altex pot preda DEEE echivalent în toate magazinele Altex din țară, la orice achiziții noi. În momentul înregistrării comenzii compania roagă să se specifice în rubrica "Observații" dacă se dorește colectarea DEEE și tipul DEEE-ului care trebuie preluat în momentul livrării produsului nou.

Mai mult, Altex demarează până pe 31 decembrie 2020 campania ,,Rabla pentru electrocasnice”, prin care oferă clienților șansa de a preda spre reciclare electrocasnicele vechi în schimbul unui voucher pe care aceștia îl pot folosi la achiziționarea oricărui alt produs. Valoarea voucherului este de 150 de lei, sumă majorată de la 100 de lei.

În această perioadă, în plus față de garanția celui mai mic preț din România, retailerul pune la dispoziția clienților din toată țara un serviciu complet de colectare și reciclare a echipamentelor vechi, prin parteneriatul cu ECOTIC, și oferă în schimb un voucher valoric, care poate fi folosit la achiziția de produse din rețeaua de magazine Altex și Media Galaxy, dar și online.

cora România

Retailerul cora participă la campania "Rable pentru electroncasnice", o altă metodă utilă de a scapa de deșeurile electrocasnice din casă, într-un mod inteligent. Trebuie să aduci produsul vechi în magazin, obții un voucher și iți alegi produsul echivalent cu acesta plătind doar diferența de achiziție. În ceea ce privește valoarea voucherelor, acestea variază între:

  • 200 lei pentru mașini de spălat rufe eficiență A++, televizoare A și A+;

  • 300 lei pentru mașini de spălat A+++, mașini de spălat vase eficienta A++, frigidere/ combine frigorifice/lăzi frigorifice/ congelatoare A++;

  • 400 lei pentru mașini de spălat rufe eficiență A+++, frigidere/ combine frigorifice/lazi frigorifice/ congelatoare A+++, televizoare A++ și A+++, aparate de aer condiționate inclusiv portabile eficiență A++ și A+++.

Programul, însă, implică o aplicare online pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, unde se pot vedea toți retailerii participanți și are o durată limitată. Voucherul rabla nu este valabil la comenzile online de pe www.cora.ro.

Dedeman

Și retailerul Dedeman colectează electrocasnicele vechi - DEEE. La solicitarea cumpărătorului, Dedeman asigură preluarea tuturor deşeurilor de echipamente electrice şi electronice provenite de la gospodăriile particulare, în mod gratuit, în aceleaşi condiţii precum cele de livrare a produsului nou, dacă echipamentul este de tip echivalent şi a îndeplinit aceleaşi funcţii ca echipamentul nou furnizat.

Retailerul asigură colectarea cu titlu gratuit a DEEE de dimensiuni foarte mici (deşeuri de echipamente electrice şi electronice la care nicio dimensiune exterioară nu este mai mare de 25 cm) de la utilizatorii finali, în cadrul magazinelor sau în imediata apropiere a acestora, fără obligaţia de a cumpăra EEE de un tip echivalent. Mai multe detalii găsești aici.

Unde mai poți recicla electrocasnicele vechi

eColectare.ro

Companie specializată în colectarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, dar și a hârtiei și cartonului, eColectare asigură preluarea rapidă a acestora și transportul de la sediul firmei sau domiciliu către cel mai apropiat punct de lucru al societății.

Activează în principal în zonele din sudul țării precum: București și Ilfov, Oltenia și Muntenia (Olt, Dolj, Argeș, Mehedinți, Gorj), dar în cazul unor cantități mai mari, compania colectează de oriunde.

Dacă vrei să reciclezi prin intermediul e-colectare.ro ai la dispoziție un formular pe care îl poți completa pe site-ul companiei sau poți suna la numărul 0752.568.092, de luni până vineri între 9 - 18 sau sâmbătă între 10-14.

Asociația Environ

O organizație nonguvernamentala, Asociația Environ preia responsabilitățile legale ale producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice cu scopul de a facilita colectarea, tratarea, reciclarea și eliminarea nepoluanta a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Environ operează o rețea de colectare a deșeurile cu peste 4.000 de puncte la nivel național, reprezentând rețele de retail, supermarket-uri, unități de invatamant, primării și alte instituții publice. Pentru serviciile de preluare DEEE companiilor le sunt percepute diverse tarife gestionare. Asociația Environ derulează diversee campanii de informare, educare, colectare și reciclare, în diverse orașe din întreaga țară, unde consumatorii pot duce echipamentele pentru a fi reciclate.

ECOTIC

ECOTIC este o organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România și gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a peste 600 de producători și importatori afiliați. Are diverse puncte de colectare distribuite în întreaga țară, în supermarketuri și benzinării, unde se colectează mai mult deșeuri mici, precum bateriile.

Anul acesta, în contextul COVID-19, Ecotic a derulat campania "Intră în cercul solidarității" și a încurajat persoanele să predea echipamentele vechi (laptopuri, tablete etc), până pe 20 octombrie. Astfel, copiii cu resurse limitate financiare, vor avea acces la educație, prin recondiționarea echipamentelor IT donate.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cum scapi de electrocasnicele vechi: unde se colectează și care sunt condițiile de preluare