Lectură de 5 minute

05 Mai 2022 - Interviuri și Analize

Puiu Ilisei, Pilis Food: Prețul cerealelor a crescut cu 75%. Dacă războiul nu se oprește situația se va agrava

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Puiu Ilisei, producător de carne de pasăre, care a cumpărat recent singura fabrică de compost pentru ciuperci din România, a tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea prețului cerealelor și consecințele economice alimentate de conflictul armat de la granițe. 

Puiu Ilisei a explicat că în ultimii doi ani fermierii au fost afectați de exporturile Ucrainei în România, având în vedere că antreprenorul este și producător și furnizor de carne de pasăre.

,,Noi și anul trecut și acum doi ani am fost cumva afectați de exporturile Ucrainei în România, noi fiind producători de carne de pasăre, pentru că venea carne de pasăre din Ucraina nefiscalizată cu prețuri de dumping (n.red. vânzarea produselor sub prețul de producție) și nu ne convenea. Dacă vorbim de piața cerealiară, iar suntem afectați. De ce ? Pentru că ei nemaiexportând este o cerere, o presiune foarte mare pe preț în România, iar prețul cerealelor în România este în creștere, iar noi va trebui să avem o carne mai scumpă. Pe termen mai îndelungat dacă războiul nu se oprește situația se va agrava, iar Ucraina fiind un mare jucător pe piața internațională de cereale, ei nemaifurnizând și nici Rusia, cred că ne așteaptă vremuri grele prin septembrie, după recoltarea cerealelor când vom vedea ce producție mai avem. Dacă războiul nu se va opri în curând va fi o problemă mondială'', a mai spus Puiu Ilisei.

Prețul cerealelor a crescut cu 75%

Puiu Ilisei este acționar în cadrul EuroAvi, procesator de carne de pasăre, și procesator de carne de pui, iar în județul Călărași sunt cei mai mulți crescători de păsări din România. Fermierul a explicat pentru Retail.ro cum este afectată producția de carne de pasăre în România ca urmare a creșterii prețului cerealelor.

,,EuroAvi este un procesator de carne de pasăre. Eu nu sunt doar acționar, sunt și crescător de pui de carne și prețul practic de aici pornește, de la creșterea puilor de carne și este dependent de costul cerealelor. Din septembrie 2021, prețul la cereale a crescut cu 75%, iar această creștere afectează foarte mult costul produsului finit. Spre exemplu, prețul unui pui de carne viu la poarta fermei anul trecut era undeva la 3,60 lei pe kilogram în viu și acum a ajuns la 6 lei per kilogram, ca urmare a scumpirii nu doar a cerealelor, dar și a energiei, gazului. Toate s-au scumpit, inclusiv salariile au crescut. Este normal să crească atâta timp cât este inflație. Eu prevăd că va fi în continuare creștere și este o presiune exagerat de mare pe cereale. Eu am făcut ceva apeluri către cei care sunt decidenți să blocheze exporturile.

Dacă nu se va face asta se va exporta pentru că proprietarul de cereale va fi tentat să vândă la prețuri din ce în ce mai mari și atunci și noi vom fi obligați să cumpărăm la prețuri mari. O stopare a exporturilor de cereale ne-ar ajuta foarte mult. Să nu uităm că avem cereale multe în hambare, doar că hambarele nu sunt ale statului, sunt ale privaților. Statul ar trebui să intervină prin rezerva statului și să achiziționeze cantități cât mai mari de cereale și să intervină ca la prețul valutar, când prețul crește vine cu o producție de cereale ca să îl calmeze. Asta nu s-a întâmplat și din această cauză prețurile au ajuns la acest nivel. Nu îmi aduc aminte vreodată ca prețul la cereale sau furaj să fie cum este acum. Niciodată nu a fost așa mare'', a mai spus antreprenorul.

Puiu Ilisei crește pui de carne, iar efectivul pe care îl are acum este de 220.000 de capete pe un ciclu de producție, ceea ce pe an ajunge la 1,3 milioane de capete. Fermierul are un proiect de dezvoltare a capacității de procesare și își propune să ajungă la 500.000 de capete, ceea ce pe an înseamnă 3,5 milioane de capete. Efectivul pe care Grupul EuroAvi îl sacrifică anual este de aproximativ 15 milioane de capete pe an.

,,EuroAvi este un abator și avem în plan să îl menținem pe linia de plutie. Orice abator și orice afacere de mărimea societății EuroAvi poate avea și probleme. Încercăm să îl ținem pe linia de plutire, nu avem planuri de expansiune, decât să îl menținem așa cum este acum pentru că satisface cererea pe care o avem noi la piață. Suntem poziționați într-o zonă în care suntem aproape de Buucrești, de Constanța, ne mișcăm rapid, suntem primii care aprovizionăm capitala cu carne proaspătă'', a explicat fermierul.

Citeste si:
Euro Grain Exchange 2024 – Semănând parteneriate, Recoltând oportunități nelimitate
Euro Grain Exchange 2024 – Semănând parteneriate, Recoltând oportunități nelimitate

Pilis Food, compania care a preluat fabrica de compost este o societate nou-înfințată, deținută de trei fermieri asociați, printre care și Puiu Ilisei.

,,Pilis Food este o societate nou-înființată, are legătură cu Pilis, dar nu am vrut să amestec fabrica de compost cu societatea în care creștem pui. Societatea Pilis crește puii de carne, cu asta se ocupă și este parte din EuroAvi, iar Pilis Food este o societate nou-înființată care are ca obiectiv dezvoltarea fabricii de compost și de procesare a ciupercii. Noi în Pilis Food suntem trei fermieri asociați, iar dintre cei trei doar doar eu sunt și producător de ciuperci, ceilalți doi sunt doar fermieri și au propriile ciupercării. Suntem cu toții în business, fiecare are câte un potențial în dezvoltarea fabricii. Este singura fabrică de compost din România și ar fi fost păcat să fie vândută la fier vechi'', a mai spus fermierul.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Puiu Ilisei, Pilis Food: Prețul cerealelor a crescut cu 75%. Dacă războiul nu se oprește situația se va agrava