Lectură de 5 minute

17 Aug 2021 - Interviuri și Analize

Producătorul de fructe de pădure Continental Berries își deschide fabrică, un parc recreativ și unitate de cazare în Retezat

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Continental Berries și-a început activitatea în decembrie 2017, însă primele culturi de mure, afine și zmeură au fost înființate în octombrie 2019, în comuna Bretea Română din județul Hunedoara, situată la poalele munților Retezat. Am stat de vorbă cu directorul general al companiei, Ana-Maria Neculai, despre începuturile afacerii, despre dezvoltarea companiei și construirea fabricii de conservare și procesare a fructelor de pădure.

Continental Berries este o poveste de afacere despre producerea, creșterea, extinderea și prelucrarea fructelor de pădure de pe plantațiile românești. Birourile centrale ale afacerii sunt în orașul Călan din județul Hunedoara, iar compania are în plan dezvoltarea unor laboratoare de cercetare în domeniul arbuștilor fructiferi și o fabrică de conservare și procesare a fructelor de pădure.

,,Nu avem centre de colectare pe teritoriul României, însă obiectivul firmei Continental Berries este acela de a implementa un centru de colectare a fructelor de pădure în fiecare zonă din România: unul în Est, unul în Sud, unul în Nord și unul în centrul României , iar cel din Vestul României va fi reprezentat de noi. Acest lucru îl facem deoarece dorim să le venim în sprijin micilor agricultori și nu numai. Aceștia vor putea să își ducă fructele la centrele de colectare. Pentru acest lucru toți cei care doresc o colaborare cu firma Continental Berries sunt nevoiți să se înscrie în Cooperativa Agricolă Continental Fruits, pe care am înființat-o în iarna anului 2020 tocmai cu acest scop'', spune Ana-Maria Neculai (FOTO), directoarea generală a Continental Berries.

Fondatorii afacerii sunt Ana-Maria Neculai, directoare generală, și Nicolas Neculai, director comercial, iar director de inovație este prof. doctor Liviu Radu Sumalan.

Primele produse Continental Berries au fost murele și zmeura, pentru aceste fructe fiind nevoie de trei-patru ani pentru a da randament 100%. Neculai spune că au investit 500.000 de euro și, până în prezent, au investit 1,5 milioane de euro pentru 12 hectare de mure, cinci hectare de zmeură, un parc recreativ, birouri, pregătirea laboratoarelor și proiectul fabricii, care este încă în derulare.

,,Deși am intrat timid pe piață, în județul nostru suntem foarte cunoscuți și oamenii vin direct pe culturile noastre pentru a se bucura de natură și fructe și pentru a le culege singuri. În plus, deocamdată comercializăm doar fructe proaspete. În viitorul apropiat vom procesa fructele noastre, pentru a putea fi comercializate fie înghețate, fie sub formă de concentrat de fructe", menționează directoarea generală a Continental Berries.

Citeste si:
Producătorul de carne de pui Transavia a bugetat investiții de peste 50 de milioane de euro, în 2024. Ce va face cu banii
Producătorul de carne de pui Transavia a bugetat investiții de peste 50 de milioane de euro, în 2024. Ce va face cu banii

Comenzile pentru produse se fac, în mare parte, online, pe site-ul Continental Berries sau direct la culturile din Bretea Română. Însă, Continental Berries livrează, în acest moment, doar în Hunedoara, Deva, Orăștie, Hațeg și Simeria. Compania a început cu un singur angajat, iar în prezent are cinci angajați permanenți. În funcție de perioada sezonului de colectare a fructelor de pădure pot angaja până la 45 de persoane care să lucreze ca zilieri.

Continental Berries a avut și o inițiativă de a vinde produsele în retail, însă au fost probleme în partea de negociere și de gestionare a produselor.

,,Am avut contract cu un lanț de magazine, dar nu am vrut să acceptăm prețurile oferite de acesta, așa că am preferat să nu ne batem joc de munca noastră și să așteptăm până la finalizarea fabricii. Colaborarea este complicată, atâta timp cât nu ni se va da un preț corect și echitabil. Refuzăm să ne vindem fructele la orice preț. Ținem la calitate și ținem la prețuri echitabile și corecte'', explică Ana-Maria Neculai.

Continental Berries, între dezvoltare și investiții

Afacerea a cunoscut diferite etape până în acest moment, dar încă se află la capitolul investiții. Atât în 2020, cât și în 2021 și în anul 2022, fondatoarea vrea să investească în afacere și se așteaptă la câștiguri din anul 2023. Compania are mai multe paliere de dezvoltare, printre care se numără extinderea hectarelor de cultivare a fructelor de pădure, construirea unei fabrici de conservare și procesare a fructelor în cadrul Cooperativei Agricole Continental Fruits, construirea unui parc recreativ în mijlocul culturilor situate la poalele munților Retezat și dezvoltarea laboratoarelor de cercetare în domeniul fructelor de pădure.

,,Vrem să dezvoltăm culturile proprii de mure, zmeură și căpșuni pe care le avem în prezent și vrem ca anul viitor să punem 14 hectare de afin, astfel încât vom ajunge la 40 de hectare de fructe de pădure. În cadrul Cooperativei Agricole Continental Fruits vom construi o fabrică de conservare și procesare a fructelor.

Totodată, ținând cont de frumusețea peisajelor de la poalele Retezatului, unde practic se află culturile noastre, am început să construim un parc recreativ în mijlocul culturilor ca oricine vine la noi să se bucure de o zi și în parcul nostru Berryland. Acesta va fi finalizat până în 15-20 octombrie și avem gândite o mulțime de activități outdoor pentru iubitorii de natură de toate vârstele. Anul viitor vom face și cazare pe domeniul parcului, astfel încât undeva la 60-80 de persoane se vor putea caza la noi.

Mai mult, mizăm pe cercetare și dorim să finalizăm laboratoarele de cercetare în domeniul fructelor de pădure. Vom reproduce zmeur, mur, afin și căpșun în sistem vitro, dar ne dorim să obținem prin încrucișări alte soiuri noi de mur și nu numai care vor fi mai reproductive și vor răspunde la cerințele pieței actuale și ale agricultorilor'', mai spune directoarea generală a Continental Berries.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Producătorul de fructe de pădure Continental Berries își deschide fabrică, un parc recreativ și unitate de cazare în Retezat