Lectură de 4 minute

10 Feb 2021 - Interviuri și Analize

Producătorii și retailerii care s-au listat la bursă în 2020

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

În ciuda unui an dificil din punct de vedere al provocărilor financiare există, totuși, câteva companii românesti din producție, retail și industrii conexe comerțului care au finalizat planurile pentru listarea la bursă în 2020. Cu potențial major în domeniul unde activează, acestea au atras în scurt timp interesul investitorilor și pariurile pe valori de piață sunt ridicate.

Perioada pandemiei cu Covid-19 a adus schimbări majore în diverse piețe, iar multe companii au ales să își redirectioneze atenția către strategii diferite, menite să le accelereze afacerile. Astfel, în anul pandemic 2020, au fost doar câteva listări de companii românești la Bursa de Valori București.

Compania care deține brandul Lăptăria cu Caimac, respectiv Agroserv Măriuța SA, a făcut primul pas pe bursa pe Bursa de Valori București (BVB) în data de 8 decembrie, unde a fost listată prima emisiune de obligațiuni a societății. În noiembrie, producătorul român a derulat un plasament privat prin care a vândut obligațiuni denominate în euro, în valoare de 3 milioane euro, Lăptăria cu Caimac fiind primul business cu activitate în domeniul lactatelor care a listat obligațiuni pe piața AeRO a BVB.

Fondurile obținute urmează să fie folosite pentru a susține dezvoltarea fabricii, pentru extinderea secției de producție și construcția unui depozit nou. Managementul societății are în plan investiții de 16 milioane euro în următorii ani, printre obiectivele vizate regăsindu-se și construirea unei stații de biogaz și a unui sistem de recuperare și de refolosire a sticlei. Mai multe despre planurile Lăptăriei cu Caimac, aici.

Un alt emitent recent al Bursei de Valori București este MAM Bricolaj, companie românească ce se ocupă cu furnizarea cu autoservire în domeniul bricolajului din România. Debutul din 21 ianuarie a fost marcat de un record, astfel că acțiunile retailerului au atins cea mai mare valoare a tranzacțiilor în prima zi de listare la BVB, dintre toate companiile antreprenoriale care au intrat pe piața AeRO din 2015 și până în prezent. Valoarea tranzacțiilor a ajuns la aproape 3,1 milioane de lei în prima zi, cu o creștere de 53% a valorii acțiunilor față de momentul evaluării înainte de listare. În plus, a încheiat pe locul 7 între cele mai tranzacționate acțiuni ca valoare.

Listarea la Bursa de Valori București este parte din strategia de dezvoltare a companiei și o componentă importantă în planul de extindere accelerată a rețelei de magazine MAM Bricolaj în principalele centre urbane din România. Retailerul va deschide în aprilie al treilea magazin în cartierul Ghencea din București și plănuiește deschiderea celui de-al patrulea magazin din rețea în Brașov.

După ce Agroland a preluat Avicola Mihăilești, ca parte din strategia de dezvoltare s-a numărat și listarea la Bursa de Valori București, lucru care s-a întâmplat spre final de 2020. Încă din prima zi a vândut pe bursă acțiuni de aproape 8 mil. lei. 2020 a fost pentru Agroland unul dintre cei mai profitabili ani și a încheiat primul semestru din 2020 cu o cifră de afaceri de 25,5 milioane de euro. Fondată în 1997 de Horia Cardos, în Timișoara, Agroland este cea mai mare rețea de magazine cu produse pentru gardening, pet care și hobby farming din țară și are capital 100% românesc.

Anul 2020 s-a încheiat pentru 2Performant prin listarea la BVB. Liderul pieței de marketing afiliat din România, compania de tehnologie 2Performant Network S.A. a intrat din 9 decembrie la Bursa de Valori București. Aceasta a devenit din 2015 societate pe acțiuni, de când este și audiată. Cu investiții de peste milion de euro, businessul îi are în funcțiile de conducere pe Dorin Boerescu (CEO), Irina Dumitrașcu (CTO) și Bogdan Aron (CFO).

Citeste si:
Lăptăria cu Caimac a relansat pe piață două produse cu o rețetă îmbunătățită 
Lăptăria cu Caimac a relansat pe piață două produse cu o rețetă îmbunătățită 

Tot anul trecut, pe 3 martie, a intrat la tranzacționare pe piața AeRO a Bursei de Valori București și Norofert, unul dintre cei mai importanți producători români de îngrășăminte organice.

Pe lista de companii românești care și-au mai anunțat intenția de a se lista la Bursa de Valori București se numără și Cellini, cea mai veche rețea de magazine de bijuterii și ceasuri din România, Vifrana, producător românesc de vin integral certificat ecologic, cât și eMag, cel mai mare retailer online din țară.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Producătorii și retailerii care s-au listat la bursă în 2020